Ријетка професија у којој су жене плаћене више од мушкараца

Модна индустрија је редак изузетак од правила по коме су жене за исти посао лошије плаћене од мушкараца. Ниједан од неколико десетина мушкараца који ових дана дефилују пистама миланске недеље моде не може ни да сања зараду какву имају њихове колегинице.

Мода и љепота 19.06.2017 | 09:01
Ријетка професија у којој су жене плаћене више од мушкараца
И док је слава Жизел Бундшен, Кејт Мос или Наоми Кембел одавно прерасла границе модне индустрије, најпознатији манекени Шон О'Прај или Дејвид Генди широј јавности су углавном непознати. Британац Дејвид Генди је једном рекао да му не смета толико плата, колико однос према мушкарцима у модном бизнису.

"У нашој хијерархији на врху су фотографи, затим манекенке, онда долазе стилисти и асистенти и на крају манекени. Ми смо дно!", рекао је он.

"Иако тржиште женске и мушке одеће генерише отприлике једнаку зараду, око 30 милијарди долара годишње, мода је и даље индустрија примарно оријентисана ка женама", каже француски социолог Фредерик Годар, који тврди да око хиљаду младих жена широм света може лагодно да живи од манекенства.

По истраживању Форбса из 2013. године, Жизел Бундшен је претходне године зарадила 42 милиона долара или 28 пута више него најплаћенији манекен, Американац Шон О’Прај. Не успевају, међутим, сви да дођу до тих висина, па чак нити до оних средњих. Многи модели живе скромно и присиљени су да раде друге послове не би ли "спојили крај с' крајем".

Француски манекен Баптист Никол, међутим, инсистира да "може добро да се живи и ако нисте међу првих 100 у свету".

"Радећи у просеку 15 дана месечно за каталоге и ревије, зарађивао сам као и директор неке компаније", каже тај 32-огодишњак који своју каријеру описује као скромну.

"Разлика у плати постоји, али морате да узмете у обзир да манекени најбоље зарађују између своје 30-те и 50-те, што није случај међу женским моделима", додаје Никол.

Роса Сарли, директорка модне агенције Елит, каже да нема правила које одређује колико ће модел бити плаћен.

"То зависи о много ствари, не само од физичких атрибута. Ако је модел у браку са неким славним или ако је дете неког славног, све то му подиже цену", рекла је Сарли.

Б 92
фото:интенет

Коментари / 0

Оставите коментар