Рачунима против сиве економије

Пореска управа Републике Српске проводи кампању "Корак предузми, рачун узми", која има за циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Републике Српске.

Босна и Херцеговина 18.06.2017 | 20:34
Рачунима против сиве економије
Како је саопштено из Пореске управе РС, поред превентивног дјеловања, у оквиру ове једномјесечне кампање појачан је и рад инспектора Пореске управе РС на терену, који контролишу пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе.

Наиме, истичу да је у посљедње вријеме уочен пад дисциплине пореских обвезника код издавања фискалних рачуна, док са друге стране и грађани недовољно користе законску могућност да за купљену робу и извршене услуге узимају фискални рачун и на тај начин дају свој допринос сузбијању сиве економије.

"Из тог разлога, Пореска управа РС ће у наредном периоду предузети све мјере из своје надлежности, да прво превентивним мјерама, а затим и интензивним контролама на терену побољша дисциплину пореских обвезника када је у питању издавање или узимање фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге", рекли су из Пореске управе РС.

Према расположивим подацима, инспектори Пореске управе РС су од почетка године до 11. јуна 2017. године извршили 1.356 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те издали 689 прекршајних налога на износ казне од 517.470 КМ, а код 206 пореских обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана.

"Наиме, колико год једна држава настоји правно регулисати обављање економских активности, увијек постоје сегменти у којима већи или мањи обим економских трансакција измиче неким од тих прописа. Тако је и Влада РС увођењем фискализације кренула у сузбијање сиве економије, нелојалне конкуренције и утаје пореза.

Циљ провођења фискализације је довођење у равноправан положај свих обвезника, уређење тржишта у РС, те повећање фискалне дисциплине", рекли су из Пореске управе РС и додали да је увођењем фискалних каса значајан дио промета прешао из сиве зоне у легалне токове, те да је прва фискална каса у РС пуштена у рад у августу 2008. године.

Да је фискализација успјешан пројекат, чије је увођење било и те како потребно, показује и смањење сиве економије, што има директан утицај на повећање јавних прихода.

Међутим, да би пројекат фискализације дао још боље резултате, из Пореске управе РС наводе да је неопходна активнија улога грађана, који се од почетка увођења фискализације сматрају најважнијом кариком успјешног спровођења фискализације.

С обзиром на то да неиздавање рачуна води избјегавању плаћању пореза, Пореска управа РС очекује да се и грађани активно укључе у сузбијање сиве економије, тако што ће узети фискални рачун.

"Не узимајући рачуне, грађани несвјесно дају свој допринос утаји пореза и повећању обима сиве економије. Сам Закон о фискалним касама каже да сваки купац приликом куповине мора узети рачун, а уколико га не добије, није дужан да плати", упозоравају из Пореске управе РС.

Наглашавају да је важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна, јер без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца.

Дакле, фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансирају здравство, просвјета, култура, образовање...

Из Пореске управе РС истичу да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.

"Неопходно је подићи свијест и указати грађанима да рачун не представља само парче папира које му заузима мјесто у новчанику или руци, него да се управо узимањем рачуна повећава економска снага наше земље, те представља мали, али веома значајан корак ка бољем и квалитенијем животу свих грађана", поручили су из Пореске управе РС.

БРОЈКЕ:

- 1.356 контрола од почетка године

- 689 прекршајних налога

- 517.470 КМ износ изречених казни

- 206 пореских обвезника привремено затворено у трајању од 15 дана

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дусан

18.06.2017 19:08

Узмите фискални да се прикупи сто висе новца за политицаре и њихове прохтјеве, бијели хљеб за њих њихове породице и њихове послуснике

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

18.06.2017 19:08

(О)ПОРЕЖИТЕ МИЛОКРАДА И ОСТАЛУ БАГРУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х

18.06.2017 19:28

Све је то ок.али кад смање бар за 70% људства из зграде владе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

18.06.2017 20:01

Нек царина ради посао и странацко мафијаске фирме по закону,будзет би био пун ко око,како сте увели проклети пдв само они на дрзавним јаслама супер зиве!!! колико сте нас ту опљацкали!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

18.06.2017 22:09

Кад вец правите акцију контроле фискалних рацуна коју сте по закону и досада редовно требали да правите направите као сто је у србији да градјани скупе одредјени број рацуна и да буде наградна игра па ко добије сретно му било да обицан градјанин осјети да има користи од фискализације нормално да то буде регуларно не намјестено.

Name

Наградна игра

18.06.2017 21:14

Ма, организујте наградну игру ко у Србији што су, пустите шупљу причу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

18.06.2017 21:27

Села су пуна продавница на црно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.06.2017 22:17

А колико су нас само опљачкали преко фискалних каса од 700 до 2000КМ а коштају пууноо мање. У канцеларијама ради једно а девет пије кафе и виси на виберу...фуј вам је акција. Наравно корак преузми и рачун не узми! то це нас једино спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нећу рачун!

18.06.2017 22:41

Који смећари ови из ПУРС. Они би хтјели да грађани раде њихов посао а они су ионако преплаћени. Па још и подмићени. Мало-мало па неког инспектора са лисицама одведу. Ови глупи и немушти апели су само бјежање од властите одговорности. Ја нећу намјерно да узмем рачун да видим како ће ме и на који начин натјерати и заустављати надобудне харачлије, огрезле у миту и корупцији. Па још се хвале како је фискализација била успјешан пројекат. А неговоре ко је и колико милиона зарадио набавком фискалних каса . То је помало заборављено али та афера кад тад мора имати и судске епилоге и консеквенце. Сад би нас СНСД клика тјерала да им ми надокнадимо покрадене милијарде из буџета. Зато, нећу узети рачун и нећу дозволити да ми га било ко тражи. Нека државу чувају они који је пљачкају. Али, то је нонсенс - немогућа мисија. Још мало па ће тражити да се грађани самопријављују у полицију за учињен саобраћајни прекршај. То је Српска по мјери Додик олигархије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

19.06.2017 06:30

Фискална каса не прати промет погледом,њу морас откуцати,а сто би се куцала када робу мозес купити на црно,о цему ми прицамо,у Градисци на бувљаку је 90% такве робе а милиони се обрцу,инспектори и кад додју праве записнике у облизњем ресторану.

Name

Оо

19.06.2017 19:54

У Градисци кафици не дају фискални рацуне годинама ако тразис онда су људи нпр.академик