Партизанов жреб за ЛШ: Мађари за избјегавање!

Ђукић не памти по лепом Мостар, аматери најлакши пут! Црно-бели ће у подне сазнати име првог ривала на старту евроквалификација.

Фудбал 18.06.2017 | 23:45
Партизанов жреб за ЛШ: Мађари за избјегавање!
Партизан се уиграва, Мирослав Ђукић је тек почео да прави Партизан по свом укусу, а прву проверу ће имати 27. или 28. јула у другом колу квалификација за Лигу шампиона. Сутра ће жребом у Ниону бити одређени парови првог и другог кола квалификација за елитно такмичење, а Партизан ће сазнати име првог ривала у новој сезони.

Амбиција црно-белих је да се нападне палсман у Лигу шампиона или као утешна варијанта пролаз у Лигу Европе. Све испод тога би био неуспех. А потпуна резултатска катастрофа би било испадање у другом колу квалификација за Лигу шампиона јер би то значило и крај европских снова. Са пласманом у треће коло, Партизан би макар добио шансу да игра плеј-оф за Лигу Европе, а одласком плеј-оф за Лигу шампиона би обезбедио Лигу Европе и сигуран новац.

Као што сви тренери воле да кажу: Занима нас само наредни противник. Можда је клише, али у овом случају заиста јесте тако. Први противник Парног ваљка у Европи је уједно и најважнији испит у сезони која тек почиње. Ту Партизан не сме да омане.

И као што рече Саша Илић једном приликом, почетак квалификација није реалан однос снага. Екипе су још у фази припрема, битнији су вољни моменат, пожртвовање и да се не праве кардиналне грешке, него суви квалитет екипа. Зато смо и сведоци да се највећа изненађења у квалификацијама дешавају на самом старту.

Партизан из другог кола креће као повлашћен у жребу. Подсетимо, у првом колу играју само шампиони 10 најмање развијених лига у Европи. Партизан може да иде на неког од њих и то била најбоља варијанта.

Носиоци у првом колу су ТНС (Велс), Линфилд (Северна Ирска), Викингур (Фарска Острва), Хибернијанс (Малта), Санта Колона (Андора). Неносиоци су Алашкерт (Јерменија), Ла Фјорита (Сан Марино), Европа (Гибралтар), Инфонет (Естонија) и Трепча (Косово). Ако би Партизан извукао неког од победника дуела из првог кола, то би била најбоља варијанта. Мада и тамо има више и мање пожељних. Сетимо се оних порођајних мука са Шираком из Јерменије или пораза од Слијеме на Малти, а Јермени или Малтежани опет могу да западну црно-беле. Наравно, не треба стрепети од њих, али их треба озбиљно схватити и надиграти их за ињекцију самопоуздања пред важније мечеве. Уосталом, Селтик је прошлог лета изгубио од представника Гибралтара и обрукао славно име клуба па је морао да се искупи у реваншу. Далека гостовања попут Јерменије или Естоније су мање пожељна, а идеални би били аматери или полуаматери из Велса, Андоре, Северне Ирске...

Потенцијални ривали из првог кола: ТНС (Велс), Линфилд (Северна Ирска), Викингур (Фарска Острва), Хибернијанс (Малта), Санта Колона (Андора), Алашкерт (Јерменија), Ла Фјорита (Сан Марино), Европа (Гибралтар), Инфонет (Естонија) и Трепча (Косово).

Сви од пет ривала из првог кола квалификација су пожељнија варијанта од оних 12 тимова који попут Партизана крећу директно из другог кола, али као неносиоци. По коефицијенту, најлакши неносилац у другом колу је грузијски шампион Самтредија. Али ни гостовања у Грузији нису баш увек била пријатна за црно-беле ако се сетимо Динамо Батумија. Овога пута су Грузини ипак пожељнији од неких других...

Најтежа варијанта би били словачки шампион Жилина и мађарски првак Хонвед. Словачка и српска Суперлига су по квалитету „ту негде“, Жилина има неколицину странаца и уиграност јер не мења често тим. Мађарски клубови су у експанзији, а Хонвед је титулу освојио у лудој трци са Видеотоном у последњем колу. Некадашњи великан је прекинуо шампионски пост дуг 24 године и опет жели да се врати на фудбалску мапу Европе. Уосталом, ако је Партизанов тренер Марко Николић лагано изабрао да оде у редове мађарског вицешампиона као бољу варијанту од Партизана, онда је јасно зашто црно-бели морају да поштују Мађаре. Хонвед је приватан клуб у власништву америчког милионера.

Можда и најпожељнији ривали од неносилаца који крећу из другог кола су летонски Спартакс Јурмала који је пре две године лагано испао од Војводине у квалификацијама за Лигу Европе. Пожељан је и шампион Луксембурга - Диделанж. Из нефудбалских разлога би ваљало избећи мостарски Зрињски, подгоричку Будућност, македонски Вардар и поготово албански Кукеши. Уосталом, Мирослав Ђукић најбоље зна колико ти нефудбалски разлози могу скупо да коштају и вероватно би највише желео да избегне нови дуел са Мостарцима.

Ту је и ирски Дандалк који је прошле сезоне дошао избацио Бате Борисов, дошао до плеј-офа за Лигу шампиона где је елиминисан од Легије и пласирао се у Лигу Европе. А болне успомене на Шамрок су још свеже, тако да Ирци захтевају максималну озбиљност. На крају, преостаје још фински шампион ИФК Мариехамн против којег би Партизан сигурно био фаворит. Поготово што су Финци слабо отворили нов сезону у домаћем шампионату. А Партизан је традиционално имао успеха са ривалима са севера Европе.  

Потенцијални ривали неносиоци у другом колу: Жилина (Словачка), Жалгирис (Литванија), Дандалк (Ирска), Вардар (Македонија), Диделанж (Луксембург), Кукеши (Албанија), Зрињски (БиХ), Будућност (Црна Гора), Хонвед (Мађарска), ИФК Мареихам (Финска), Спартакс Јурмала (Летонија), Самтредија (Грузија).

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар