Partizanov žreb za LŠ: Mađari za izbjegavanje!

Đukić ne pamti po lepom Mostar, amateri najlakši put! Crno-beli će u podne saznati ime prvog rivala na startu evrokvalifikacija.

Fudbal 18.06.2017 | 23:45
Partizanov žreb za LŠ: Mađari za izbjegavanje!
Partizan se uigrava, Miroslav Đukić je tek počeo da pravi Partizan po svom ukusu, a prvu proveru će imati 27. ili 28. jula u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Sutra će žrebom u Nionu biti određeni parovi prvog i drugog kola kvalifikacija za elitno takmičenje, a Partizan će saznati ime prvog rivala u novoj sezoni.

Ambicija crno-belih je da se napadne palsman u Ligu šampiona ili kao utešna varijanta prolaz u Ligu Evrope. Sve ispod toga bi bio neuspeh. A potpuna rezultatska katastrofa bi bilo ispadanje u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona jer bi to značilo i kraj evropskih snova. Sa plasmanom u treće kolo, Partizan bi makar dobio šansu da igra plej-of za Ligu Evrope, a odlaskom plej-of za Ligu šampiona bi obezbedio Ligu Evrope i siguran novac.

Kao što svi treneri vole da kažu: Zanima nas samo naredni protivnik. Možda je kliše, ali u ovom slučaju zaista jeste tako. Prvi protivnik Parnog valjka u Evropi je ujedno i najvažniji ispit u sezoni koja tek počinje. Tu Partizan ne sme da omane.

I kao što reče Saša Ilić jednom prilikom, početak kvalifikacija nije realan odnos snaga. Ekipe su još u fazi priprema, bitniji su voljni momenat, požrtvovanje i da se ne prave kardinalne greške, nego suvi kvalitet ekipa. Zato smo i svedoci da se najveća iznenađenja u kvalifikacijama dešavaju na samom startu.

Partizan iz drugog kola kreće kao povlašćen u žrebu. Podsetimo, u prvom kolu igraju samo šampioni 10 najmanje razvijenih liga u Evropi. Partizan može da ide na nekog od njih i to bila najbolja varijanta.

Nosioci u prvom kolu su TNS (Vels), Linfild (Severna Irska), Vikingur (Farska Ostrva), Hibernijans (Malta), Santa Kolona (Andora). Nenosioci su Alaškert (Jermenija), La Fjorita (San Marino), Evropa (Gibraltar), Infonet (Estonija) i Trepča (Kosovo). Ako bi Partizan izvukao nekog od pobednika duela iz prvog kola, to bi bila najbolja varijanta. Mada i tamo ima više i manje poželjnih. Setimo se onih porođajnih muka sa Širakom iz Jermenije ili poraza od Slijeme na Malti, a Jermeni ili Maltežani opet mogu da zapadnu crno-bele. Naravno, ne treba strepeti od njih, ali ih treba ozbiljno shvatiti i nadigrati ih za injekciju samopouzdanja pred važnije mečeve. Uostalom, Seltik je prošlog leta izgubio od predstavnika Gibraltara i obrukao slavno ime kluba pa je morao da se iskupi u revanšu. Daleka gostovanja poput Jermenije ili Estonije su manje poželjna, a idealni bi bili amateri ili poluamateri iz Velsa, Andore, Severne Irske...

Potencijalni rivali iz prvog kola: TNS (Vels), Linfild (Severna Irska), Vikingur (Farska Ostrva), Hibernijans (Malta), Santa Kolona (Andora), Alaškert (Jermenija), La Fjorita (San Marino), Evropa (Gibraltar), Infonet (Estonija) i Trepča (Kosovo).

Svi od pet rivala iz prvog kola kvalifikacija su poželjnija varijanta od onih 12 timova koji poput Partizana kreću direktno iz drugog kola, ali kao nenosioci. Po koeficijentu, najlakši nenosilac u drugom kolu je gruzijski šampion Samtredija. Ali ni gostovanja u Gruziji nisu baš uvek bila prijatna za crno-bele ako se setimo Dinamo Batumija. Ovoga puta su Gruzini ipak poželjniji od nekih drugih...

Najteža varijanta bi bili slovački šampion Žilina i mađarski prvak Honved. Slovačka i srpska Superliga su po kvalitetu „tu negde“, Žilina ima nekolicinu stranaca i uigranost jer ne menja često tim. Mađarski klubovi su u ekspanziji, a Honved je titulu osvojio u ludoj trci sa Videotonom u poslednjem kolu. Nekadašnji velikan je prekinuo šampionski post dug 24 godine i opet želi da se vrati na fudbalsku mapu Evrope. Uostalom, ako je Partizanov trener Marko Nikolić lagano izabrao da ode u redove mađarskog vicešampiona kao bolju varijantu od Partizana, onda je jasno zašto crno-beli moraju da poštuju Mađare. Honved je privatan klub u vlasništvu američkog milionera.

Možda i najpoželjniji rivali od nenosilaca koji kreću iz drugog kola su letonski Spartaks Jurmala koji je pre dve godine lagano ispao od Vojvodine u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Poželjan je i šampion Luksemburga - Didelanž. Iz nefudbalskih razloga bi valjalo izbeći mostarski Zrinjski, podgoričku Budućnost, makedonski Vardar i pogotovo albanski Kukeši. Uostalom, Miroslav Đukić najbolje zna koliko ti nefudbalski razlozi mogu skupo da koštaju i verovatno bi najviše želeo da izbegne novi duel sa Mostarcima.

Tu je i irski Dandalk koji je prošle sezone došao izbacio Bate Borisov, došao do plej-ofa za Ligu šampiona gde je eliminisan od Legije i plasirao se u Ligu Evrope. A bolne uspomene na Šamrok su još sveže, tako da Irci zahtevaju maksimalnu ozbiljnost. Na kraju, preostaje još finski šampion IFK Mariehamn protiv kojeg bi Partizan sigurno bio favorit. Pogotovo što su Finci slabo otvorili nov sezonu u domaćem šampionatu. A Partizan je tradicionalno imao uspeha sa rivalima sa severa Evrope.  

Potencijalni rivali nenosioci u drugom kolu: Žilina (Slovačka), Žalgiris (Litvanija), Dandalk (Irska), Vardar (Makedonija), Didelanž (Luksemburg), Kukeši (Albanija), Zrinjski (BiH), Budućnost (Crna Gora), Honved (Mađarska), IFK Mareiham (Finska), Spartaks Jurmala (Letonija), Samtredija (Gruzija).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar