Русија: Реторика Хладног рата

Званична Москва оштро је критиковала америчког предсједника Доналда Трампа због најављеног замрзавања раније договорног билатералног аранжмана између САД-а и Кубе.

Свијет 18.06.2017 | 15:09
Русија: Реторика Хладног рата
"Таквим потезима и вербалним нападима на кубанске званичнике, амерички предсједник Трамп нас враћа у заборављену реторику Хладног рата", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У саопштењу се такође наводи да је јасно да је потребан наставак дискурса сарадње и деблокаде Кубе, а да најављени Трампови потези могу донијети само жаљење на обје стране.

Упркос предизборним најавама да ће радити на унапређењу америчко-руских односа, амерички предсједник Трамп од уласка у Бијелу кућу није остварио помак у спољној политици према Москви.

Прошле седмице је амерички Сенат изгласао одлуку о увођењу нових санкција према Русији.

Русија одржава традиционалне добре односе са Кубом, а у марту ове године је потписан и споразум о поморском транспорту нафте из Русије на Кубу, што је било обустављено дуже од деценије.

Сходно предизборним обећањима о строжијем ставу према Куби, амерички предсједник Трамп одлучио је увести строжа ограничења за путовања на Кубу и ограничити пословање с кубанском војском.

Рекао је да отказује "страшан и погрешан договор" који је његов претходник Барак Обама постигао с званичном Хаваном.

Трамп није у потпуности прекинуо дипломатске односе са Кубом који су прије двије године обновљени након више од 50 година непријатељстава. Задржао је отворену америчку амбасаду у Хавани.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ап

18.06.2017 14:50

Каква црна Хрватска.Реторику за све што је криво сноси Србија још да им остављам паре.Нека иде ко хоће ал многи кад устану ујутру прво обиђу ауто па оду на плажу,какав је то одмор кад не смијеш рећи на глас одакле си а камоли да простреш на плажи пешкир са заставом Србије или Грчке.Ово Вам говорим из искуства а не рекла казала.Ту нема одмора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монсхине

19.06.2017 14:50

Глупане један ста писес каква Хрватска. Појам за тебе!