БНТВ на снимању серије Немањићи

Екипа БН телевизије данас је присуствовала снимању серије “Немањићи – рађање краљевине”, која се тренутно снима у манастиру Завала код Требиња. Ради се о једном од највећих пројеката који је до сада радила Радио телевизија Србије.

Република Српска 17.06.2017 | 19:43
БНТВ на снимању серије Немањићи
Манастир Завала код Требиња само је једна од 220 локација које ће се користити за екранизацију приче о српској средњовијековној династији. Редитељ Марко Маринковић и сценариста Гордан Михић желе да прикажу турбулентан период српске историје с краја 12. и почетком 13. вијека, кад су ударили брат на брата због власти, а један од битних аспеката биће и сукоб између Стефана и Вукана, чије ликове тумаче Војин Ћетковић и Небојша Глоговац.

Говорећи о серији глумац Небојша Глоговац каже да улога Вуканова није толико детаљно ни проучена, нема ни толико много записа о њему тако да и у самом сценарију постоје неке "скоковите приче", али и велика траума.

"Вукан је човјек који се надао и по праву старијег сина требао је да буде краљ. У једном моменту његов отац одлучује да је важније да краљ буде склон дипломатије, него као Вукан који је био склонији "фајту", те тако остао без круне. И то је била велика бол и разочарање. Заиста затхевна епоха, али мислим да ће бити гледано, мислим да ће људима предочити један дио историје који се можда и у школи не проучава довољно и већина људеи не знају довољно о томе периоду", казао је Глоговац.

Иста улога, само 30 година млађег Вукана, припала је Милану Марићу, који каже да се ради о веома захтјевној улози.



"Одмах послије мене наставља Глоговац па је њему можда још и незгодније. Он наставља од тренутка када се сазна да Вукан неће добити престо већ Стефан", каже Марић.

Прича о српској средњовековној држави доноси личну драму, братоубилачки рат, романсу и невјерство и има озбиљну политичку димензију.

Редитељ серије Марко Маринковић каже да се ради о историјском пројекту.

"Ово је историјски пројекта и за РТС, која је велика кућа и која је радила многе велике серије. Међутим, ових габарита и величине, поготово због теме, није и зато је заиста част и мени и цијелој екипи што судјелујемо у томе. Значи ми смо већ овдје 65, 66 дана. Снимајући, радимо преко три мјесеца и полако овдје у Требињу и околини радимо...", казао је Маринковић.



У серији ће играти 220 глумаца и биће ангажовано 2.700 статиста.

Мишко Стевановић, извршни продуцент серије, наводи да се снима 100 дана и да су већ ушли у завршну фазу у Херцеговини.

"Одавде се враћамо у Београд и настављамо да радимо дијелове серије у студију. Послије тога поново идемо у Рашку, Голију, манастир Студеницу и има доста тога да се уради", каже Стевановић.

У Требињу је ангожавано преко 130 статиста, који кажу да име је велика част бити дио једног овако великог пројекта, али и у друштву познатих српских глумаца.

Ведрана Јокановић, статиста из Требиња, каже да је њена улога дворкиње и истиче да до сада није имала прилике да глуми, али јој је, како каже, велико задовољство радити са оваквим људима, оваквом екипом.

"До сада нисам имала прилике да глумим у овако једном великом пројекту. Прије сам радила као стаиста у филмовима, а ово је прво озбиљно искуство", каже она.

Најмлађа међу статистима је Уна Милошевић из Билеће, која ће глумити дјевојчицу. Она каже да јој се јако свиђа што је учесник овог великог пројекта...

Најављено је да ће серија "Немањићи" имати 12 епизода које ће, како је планирано, бити приказане крајем ове године.



(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Де

18.06.2017 06:01

Е сад це опет измидљање историје, гдје је Добрица Цосиц сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако мозе Краљ Артур

19.06.2017 17:41

Код Енглеза, сто не би и Немањици код Срба? Ради се о периоду кад није било Турака на Балкану, тако да о вријеђању било кога нема ријеци. Да снимају о Карадјордјевицима било би срамота. Ти су упропастили Србе.', али другом приликом!

ОДГОВОРИТЕ