BNTV na snimanju serije Nemanjići

Ekipa BN televizije danas je prisustvovala snimanju serije “Nemanjići – rađanje kraljevine”, koja se trenutno snima u manastiru Zavala kod Trebinja. Radi se o jednom od najvećih projekata koji je do sada radila Radio televizija Srbije.

Republika Srpska 17.06.2017 | 19:43
BNTV na snimanju serije Nemanjići
Manastir Zavala kod Trebinja samo je jedna od 220 lokacija koje će se koristiti za ekranizaciju priče o srpskoj srednjovijekovnoj dinastiji. Reditelj Marko Marinković i scenarista Gordan Mihić žele da prikažu turbulentan period srpske istorije s kraja 12. i početkom 13. vijeka, kad su udarili brat na brata zbog vlasti, a jedan od bitnih aspekata biće i sukob između Stefana i Vukana, čije likove tumače Vojin Ćetković i Nebojša Glogovac.

Govoreći o seriji glumac Nebojša Glogovac kaže da uloga Vukanova nije toliko detaljno ni proučena, nema ni toliko mnogo zapisa o njemu tako da i u samom scenariju postoje neke "skokovite priče", ali i velika trauma.

"Vukan je čovjek koji se nadao i po pravu starijeg sina trebao je da bude kralj. U jednom momentu njegov otac odlučuje da je važnije da kralj bude sklon diplomatije, nego kao Vukan koji je bio skloniji "fajtu", te tako ostao bez krune. I to je bila velika bol i razočaranje. Zaista zathevna epoha, ali mislim da će biti gledano, mislim da će ljudima predočiti jedan dio istorije koji se možda i u školi ne proučava dovoljno i većina ljudei ne znaju dovoljno o tome periodu", kazao je Glogovac.

Ista uloga, samo 30 godina mlađeg Vukana, pripala je Milanu Mariću, koji kaže da se radi o veoma zahtjevnoj ulozi.



"Odmah poslije mene nastavlja Glogovac pa je njemu možda još i nezgodnije. On nastavlja od trenutka kada se sazna da Vukan neće dobiti presto već Stefan", kaže Marić.

Priča o srpskoj srednjovekovnoj državi donosi ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu i nevjerstvo i ima ozbiljnu političku dimenziju.

Reditelj serije Marko Marinković kaže da se radi o istorijskom projektu.

"Ovo je istorijski projekta i za RTS, koja je velika kuća i koja je radila mnoge velike serije. Međutim, ovih gabarita i veličine, pogotovo zbog teme, nije i zato je zaista čast i meni i cijeloj ekipi što sudjelujemo u tome. Znači mi smo već ovdje 65, 66 dana. Snimajući, radimo preko tri mjeseca i polako ovdje u Trebinju i okolini radimo...", kazao je Marinković.



U seriji će igrati 220 glumaca i biće angažovano 2.700 statista.

Miško Stevanović, izvršni producent serije, navodi da se snima 100 dana i da su već ušli u završnu fazu u Hercegovini.

"Odavde se vraćamo u Beograd i nastavljamo da radimo dijelove serije u studiju. Poslije toga ponovo idemo u Rašku, Goliju, manastir Studenicu i ima dosta toga da se uradi", kaže Stevanović.

U Trebinju je angožavano preko 130 statista, koji kažu da ime je velika čast biti dio jednog ovako velikog projekta, ali i u društvu poznatih srpskih glumaca.

Vedrana Jokanović, statista iz Trebinja, kaže da je njena uloga dvorkinje i ističe da do sada nije imala prilike da glumi, ali joj je, kako kaže, veliko zadovoljstvo raditi sa ovakvim ljudima, ovakvom ekipom.

"Do sada nisam imala prilike da glumim u ovako jednom velikom projektu. Prije sam radila kao staista u filmovima, a ovo je prvo ozbiljno iskustvo", kaže ona.

Najmlađa među statistima je Una Milošević iz Bileće, koja će glumiti djevojčicu. Ona kaže da joj se jako sviđa što je učesnik ovog velikog projekta...

Najavljeno je da će serija "Nemanjići" imati 12 epizoda koje će, kako je planirano, biti prikazane krajem ove godine.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

De

18.06.2017 06:01

E sad ce opet izmidljanje istorije, gdje je Dobrica Cosic sad.

ODGOVORITE
Name

Ako moze Kralj Artur

19.06.2017 17:41

Kod Engleza, sto ne bi i Nemanjici kod Srba? Radi se o periodu kad nije bilo Turaka na Balkanu, tako da o vrijeđanju bilo koga nema rijeci. Da snimaju o Karadjordjevicima bilo bi sramota. Ti su upropastili Srbe.', ali drugom prilikom!

ODGOVORITE