Креће Куп конфедерација, ко ће наслиједити Бразил?!

За титулу ће се борити Русија, Нови Зеланд, Португал и Мексико у групи А, те Камерун, Чиле, Аустралија и Њемачка из групе Б.  Креће мали Мундијал! Данас почиње Куп конфедерација у Русији, генерална проба за Светски куп одуће године. . .

Фудбал 17.06.2017 | 14:45
Креће Куп конфедерација, ко ће наслиједити Бразил?!
Десети по реду Куп конфедерација почиње данас у Русији и трајаће до 2. јула.

Осам репрезентација из шест међународних фудбалских асоцијација бориће се за пехар и награду од пет милиона америчких долара.

Сигурно је да ће такмичење у Русији донијети новог побједника Купа конфедерација, јер бранилац наслова Бразил није стекао право наступа.

За титулу побједника бориће се Русија, Нови Зеланд, Португал и Мексико, који су у групи А, те Камерун, Чиле, Аустралија и Њемачка из групе Б.

Турнир ће отворити домаћин Русија и Нови Зеланд данас у 18 сати утакмицом на стадиону Крестовски у Ст. Петерсбургу.



Овогодишње издање Купа конфедерација има три дебитанта, а то су домаћин Русија, европски шампион Португал и јужноамерички шампион Чиле. Највише наступа од садашњих учесника уписао је Мексико, који је играо чак шест пута и освојио је пехар једном 1999. године.

Утакмице Купа конфедерација играће се на четири руска стадиона у Ст. Петерсбургу, Москви, Казану и Сочију. Осим побједника, којем је намијењена награда од пет милиона долара, и остали учесници ће имати новчану сатисфакцију.

Тако ће поражена селекција у финалу зарадити 4,5 милион долара, трећепласирана 3,5, четвртопласирана три, а тимови који буду пласирани од петог до осмог мјеста по два милиона.

Време је за генералку! Данас почиње Куп конфедерација у Русији, илити минимундијал како је то крајем прошлог века замислила ФИФА! Ово је јубиларни десети турнир замишљен као скуп континентаних шампиона, светског првака и домаћина, осми у оваквом формату, а четврти који се игра на сваке четири године, као увертира за СП и генерална проба. Ово такмичење одавно не може у ранг са највећим континенталном шампионатима. Изгубило је медијску позорност и зато никога не би требало да чуди уколико руско издање буде и последње у низу.      

Подељене у две групе, и ове године, осам репрезентација бориће се за титулу и озбиљне новчане награде. Колико год да је трофеј Купа конфедерација изгубио на значају –додуше никада и није досегао планирану вредност и величину – паре су ненадмашни мотив свим учесницима. Само ће финалисти поделити близу 10.000.000 долара (победнику 5.000.000, пораженом 4.500.000), трећепласирана селекција свом Савезу донеће 3.500.000, а четвртопласирана 3.000.000. Без награда неће остати чак ни они који не прођу групу. И у случају сва три пораза 2.000.000 долара је загарантована цифра за све учеснике.

Утисак је да ће највећу важност овај турнир имати за домаћина Русију. Како у организационом смислу, тако и у такмичарском, јер Руси вапе за неким резултатом којим би се потврдили као озбиљна репрезентација.

Баћушке су укључиле рестарт после дебакла на ЕУРУ у Француској, доведен је нови селектор - Черчесов, а екипа подмлађена… Нема више Игрнашевича, браће Березуцки, Широкова, прецртан је и Кокорин. Због повреда су отпали Џагојев и Дзјуба. Сав терет тако ће пасти на капитена Акинфејева, везисту Смолова и младу наду Полоза. Мало је оних који верују у овај тим. Ипак, састав групе даје им наду. Португалци су први фаворит у групи А, док ће се Руси са Мексиком борити за друго место и пласман у полуфинале, с обзиром да је Нови Зеланд тотални аутсајдер.

Португалци су још јачи него на ЕП прошлог лета. Наравно, Роналдо је предводник генерације, али надошле су и младе снаге попут звезда прелазног рока Бернарда Силве иАндре СИлве, Желсона Мартинса… Уз ветеране попут Пепеа, Бруна Алвеша, Мутиња илиНанија, то је опет моћан тим којег је ужасно тешко победити.

Мексико је стандардно опасан на овим такмичењима, има уиграну екипу и победнички менталитет. Веровали или не, лидер екипе је и даље Рафа Маркез који носи капитенску траку. Уз плејаду искусних играча из европских клубова, треба истаћи и име младе звезде мексичког фудбала Ирвинга “Чакија” Лозана око чијег потписа тренутно борбу воде манчестерски гиганти Јунајтед и Сити. као што рекосмо, Нови Зеланд је тотални аутсајдер у којем је највеће име Крис Вуд из Лидса…

Група Б могла би да буде занимљивија. Немци су тамо први фаворит. Без обзира што у ову “акцију” нису укључили неке од својих највећих звезда. Селектор Јоги Лев одлучио је да направи микс младе и А репрезентације. Тачније, то би отприлике био тим који ће у наредних неколико година бити окосиница Елфа. Нема Хумелса, Боатенга, Нојера, Озила, Кедире, Гомеза… Ту су само четворица играча старијих од 25 година. Носиоци игре биће Дракслер, Џан, Мустафи, Ридигер, Хектор, Брант… Овај турнир Немачка користи и као свјеврсну аудицију за првог нападача. Њихову стару бољку… Лев је позвао Ларса Штиндла из Менхенгладбаха, Тима Вернера из Лајпцига и Сандра Вагнера из Хофенхајма. Ко се најбоље покаже могао би у Русију наредне године.  

Има једна занимљива прича о томе због чега је заправо селектор Панцера овако “скрпио” репрезентацију… Кажу добро обавештени извори блиски немачком тиму да је Јоаким Левпоприлично сујеверан човек и да жели да избегне судбину свих оних освајача Купа конфедерација који су после доживели фијаско на Мундијалу. Не знате за традицију? Нико ко је узео Куп конфедерација није успео да дође до титуле првака света идуће године. Узмимо за пример само троструког узастопног победника – Бразил. У својој домовину су понижени у полуфиналу управо од Немаца, а на два Мундијала пре тога испадали у четвртфиналу. Па пре тога знате шта је било са Фрабцузима 2002. и да не набрајамо све те тужбе судбине освајача овог такмичења…

У групи Б је још сензационални освајач претходног Купа афричких нација – Камерун. Било би право чудо да Неукротиви лавови са овим лимитираним тимом предвођеним Муканђомопет направе неки резултат. Поред Немачке, у полуфинале би требало да прође јужноамерички првак Чиле. Њихов тим се годинама не мења, предводници су Санчез, Видал, Браво…а чак 11 репрезентативаца има 50 и више мечева у националном тиму. Могу да играју завезаних очију. Јесте, променили су селектора – отишао Сампаоли, дошао Пици – али филозофију нису. И даље гину за онај црвени дрес, играју преозбиљну одбрану  и не плаше се никога.

Аутсајдер у овој групи је Аустралија која се мучи у квалификацијама за СП. Какав тим имају, Кенгури најбоље говори чињеница да је Тим Кејхил у 38. години и даље прва звезда и далеко најбољи играч репрезентације.

Оцене стручњака - очекиване. Шансе за финале Немачка – Португалија највеће су, такав расплет могао би да поремети евентуално Чиле. Све остало представљало би праву сензацију.

И за крај нешто мало о будућности Купа конфедерација. Заправо, сва је прилика да овај турнир више нема будућност. О свему томе говорио је и лично Ђани Инфантино, рекавши да су све могућности отворене, па чак и укидање. Јер осим финала Аргентина – Бразил (евентуално Меси – Роналдо), док ког јако тешко може да дође – једни би требало да буду шампиони света, а други освајачи Копа Америка – тешко да било који дуел може да “оживи” ово такмичење. На све мању медијску пажњу надовезала се чињеница да ове године нема ни Бразила, ни Аргентине – хтео то неко да призна или не, две најатрактивније репрезентације на планети – па онда и овај шарени састав Немаца који најбоље говори о реномеу турнира.

А ту су и неки објективни разлози. Светски куп у Катару 2022. играће се преко зиме, то ће знатно пореметити фудбалски календар и велико је питање где онда углавити Куп конфедерација?     

РАСПОРЕД УТАКМИЦА

Група А: прво коло: Русија - Нови Зеланд (17. јуни), Португал - Мексико (18. јуни); друго коло: Русија - Португал, Мексико - Нови Зеланд (обје 21. јуна); треће коло: Мексико - Русија, Нови Зеланд - Португал (обје 24. јуна).

Група Б: прво коло: Камерун - Чиле (18. јуни), Аустралија - Њемачка (19. јуни); друго коло: Камерун - Аустралија, Њемачка - Чиле (обје 22. јуна); треће коло: Њемачка - Камерун, Чиле - Аустралија (обје 25. јуна).

Полуфинала ће се играти 28. и 29. јуна у Казану, односно Сочију. Утакмица за треће мјесто и финале на програму су 2. јула у Москви и Ст. Петерсбургу.

ИСТОРИЈАТ

Куп конфедерација је такмичење Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) на којем учествују континентални шампиони, затим актуелни свјетски шампион и домаћин.

Такмичење је установљено 1992. године, али су се његова прва два издања играла у Саудијској Арабији под називом Куп краља Фахда, да би потом улогу организатора преузела ФИФА и назвала турнир Куп конфедерација.

СВА ДОСАДАШЊА ФИНАЛА КУПА КОНФЕДЕРАЦИЈА

1992: Аргентина - Саудијска Арабија 3:1
1995: Данска - Аргентина 2:0
1997: Бразил - Аустралија 6:0
1999: Мексико - Бразил 4:3
2001: Француска - Јапан 1:0
2003: Француска - Камерун 1:0
2005: Бразил - Аргентина 4:1
2009: Бразил - САД 3:2
2013: Бразил - Шпанија 3:0
2017: ?

Извор: мондо.ба/Анадолија/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар