Kreće Kup konfederacija, ko će naslijediti Brazil?!

Za titulu će se boriti Rusija, Novi Zeland, Portugal i Meksiko u grupi A, te Kamerun, Čile, Australija i Njemačka iz grupe B.  Kreće mali Mundijal! Danas počinje Kup konfederacija u Rusiji, generalna proba za Svetski kup oduće godine. . .

Fudbal 17.06.2017 | 14:45
Kreće Kup konfederacija, ko će naslijediti Brazil?!
Deseti po redu Kup konfederacija počinje danas u Rusiji i trajaće do 2. jula.

Osam reprezentacija iz šest međunarodnih fudbalskih asocijacija boriće se za pehar i nagradu od pet miliona američkih dolara.

Sigurno je da će takmičenje u Rusiji donijeti novog pobjednika Kupa konfederacija, jer branilac naslova Brazil nije stekao pravo nastupa.

Za titulu pobjednika boriće se Rusija, Novi Zeland, Portugal i Meksiko, koji su u grupi A, te Kamerun, Čile, Australija i Njemačka iz grupe B.

Turnir će otvoriti domaćin Rusija i Novi Zeland danas u 18 sati utakmicom na stadionu Krestovski u St. Petersburgu.



Ovogodišnje izdanje Kupa konfederacija ima tri debitanta, a to su domaćin Rusija, evropski šampion Portugal i južnoamerički šampion Čile. Najviše nastupa od sadašnjih učesnika upisao je Meksiko, koji je igrao čak šest puta i osvojio je pehar jednom 1999. godine.

Utakmice Kupa konfederacija igraće se na četiri ruska stadiona u St. Petersburgu, Moskvi, Kazanu i Sočiju. Osim pobjednika, kojem je namijenjena nagrada od pet miliona dolara, i ostali učesnici će imati novčanu satisfakciju.

Tako će poražena selekcija u finalu zaraditi 4,5 milion dolara, trećeplasirana 3,5, četvrtoplasirana tri, a timovi koji budu plasirani od petog do osmog mjesta po dva miliona.

Vreme je za generalku! Danas počinje Kup konfederacija u Rusiji, iliti minimundijal kako je to krajem prošlog veka zamislila FIFA! Ovo je jubilarni deseti turnir zamišljen kao skup kontinentanih šampiona, svetskog prvaka i domaćina, osmi u ovakvom formatu, a četvrti koji se igra na svake četiri godine, kao uvertira za SP i generalna proba. Ovo takmičenje odavno ne može u rang sa najvećim kontinentalnom šampionatima. Izgubilo je medijsku pozornost i zato nikoga ne bi trebalo da čudi ukoliko rusko izdanje bude i poslednje u nizu.      

Podeljene u dve grupe, i ove godine, osam reprezentacija boriće se za titulu i ozbiljne novčane nagrade. Koliko god da je trofej Kupa konfederacija izgubio na značaju –doduše nikada i nije dosegao planiranu vrednost i veličinu – pare su nenadmašni motiv svim učesnicima. Samo će finalisti podeliti blizu 10.000.000 dolara (pobedniku 5.000.000, poraženom 4.500.000), trećeplasirana selekcija svom Savezu doneće 3.500.000, a četvrtoplasirana 3.000.000. Bez nagrada neće ostati čak ni oni koji ne prođu grupu. I u slučaju sva tri poraza 2.000.000 dolara je zagarantovana cifra za sve učesnike.

Utisak je da će najveću važnost ovaj turnir imati za domaćina Rusiju. Kako u organizacionom smislu, tako i u takmičarskom, jer Rusi vape za nekim rezultatom kojim bi se potvrdili kao ozbiljna reprezentacija.

Baćuške su uključile restart posle debakla na EURU u Francuskoj, doveden je novi selektor - Čerčesov, a ekipa podmlađena… Nema više Igrnaševiča, braće Berezucki, Širokova, precrtan je i Kokorin. Zbog povreda su otpali Džagojev i Dzjuba. Sav teret tako će pasti na kapitena Akinfejeva, vezistu Smolova i mladu nadu Poloza. Malo je onih koji veruju u ovaj tim. Ipak, sastav grupe daje im nadu. Portugalci su prvi favorit u grupi A, dok će se Rusi sa Meksikom boriti za drugo mesto i plasman u polufinale, s obzirom da je Novi Zeland totalni autsajder.

Portugalci su još jači nego na EP prošlog leta. Naravno, Ronaldo je predvodnik generacije, ali nadošle su i mlade snage poput zvezda prelaznog roka Bernarda Silve iAndre SIlve, Želsona Martinsa… Uz veterane poput Pepea, Bruna Alveša, Mutinja iliNanija, to je opet moćan tim kojeg je užasno teško pobediti.

Meksiko je standardno opasan na ovim takmičenjima, ima uigranu ekipu i pobednički mentalitet. Verovali ili ne, lider ekipe je i dalje Rafa Markez koji nosi kapitensku traku. Uz plejadu iskusnih igrača iz evropskih klubova, treba istaći i ime mlade zvezde meksičkog fudbala Irvinga “Čakija” Lozana oko čijeg potpisa trenutno borbu vode mančesterski giganti Junajted i Siti. kao što rekosmo, Novi Zeland je totalni autsajder u kojem je najveće ime Kris Vud iz Lidsa…

Grupa B mogla bi da bude zanimljivija. Nemci su tamo prvi favorit. Bez obzira što u ovu “akciju” nisu uključili neke od svojih najvećih zvezda. Selektor Jogi Lev odlučio je da napravi miks mlade i A reprezentacije. Tačnije, to bi otprilike bio tim koji će u narednih nekoliko godina biti okosinica Elfa. Nema Humelsa, Boatenga, Nojera, Ozila, Kedire, Gomeza… Tu su samo četvorica igrača starijih od 25 godina. Nosioci igre biće Draksler, Džan, Mustafi, Ridiger, Hektor, Brant… Ovaj turnir Nemačka koristi i kao svjevrsnu audiciju za prvog napadača. Njihovu staru boljku… Lev je pozvao Larsa Štindla iz Menhengladbaha, Tima Vernera iz Lajpciga i Sandra Vagnera iz Hofenhajma. Ko se najbolje pokaže mogao bi u Rusiju naredne godine.  

Ima jedna zanimljiva priča o tome zbog čega je zapravo selektor Pancera ovako “skrpio” reprezentaciju… Kažu dobro obavešteni izvori bliski nemačkom timu da je Joakim Levpoprilično sujeveran čovek i da želi da izbegne sudbinu svih onih osvajača Kupa konfederacija koji su posle doživeli fijasko na Mundijalu. Ne znate za tradiciju? Niko ko je uzeo Kup konfederacija nije uspeo da dođe do titule prvaka sveta iduće godine. Uzmimo za primer samo trostrukog uzastopnog pobednika – Brazil. U svojoj domovinu su poniženi u polufinalu upravo od Nemaca, a na dva Mundijala pre toga ispadali u četvrtfinalu. Pa pre toga znate šta je bilo sa Frabcuzima 2002. i da ne nabrajamo sve te tužbe sudbine osvajača ovog takmičenja…

U grupi B je još senzacionalni osvajač prethodnog Kupa afričkih nacija – Kamerun. Bilo bi pravo čudo da Neukrotivi lavovi sa ovim limitiranim timom predvođenim Mukanđomopet naprave neki rezultat. Pored Nemačke, u polufinale bi trebalo da prođe južnoamerički prvak Čile. Njihov tim se godinama ne menja, predvodnici su Sančez, Vidal, Bravo…a čak 11 reprezentativaca ima 50 i više mečeva u nacionalnom timu. Mogu da igraju zavezanih očiju. Jeste, promenili su selektora – otišao Sampaoli, došao Pici – ali filozofiju nisu. I dalje ginu za onaj crveni dres, igraju preozbiljnu odbranu  i ne plaše se nikoga.

Autsajder u ovoj grupi je Australija koja se muči u kvalifikacijama za SP. Kakav tim imaju, Kenguri najbolje govori činjenica da je Tim Kejhil u 38. godini i dalje prva zvezda i daleko najbolji igrač reprezentacije.

Ocene stručnjaka - očekivane. Šanse za finale Nemačka – Portugalija najveće su, takav rasplet mogao bi da poremeti eventualno Čile. Sve ostalo predstavljalo bi pravu senzaciju.

I za kraj nešto malo o budućnosti Kupa konfederacija. Zapravo, sva je prilika da ovaj turnir više nema budućnost. O svemu tome govorio je i lično Đani Infantino, rekavši da su sve mogućnosti otvorene, pa čak i ukidanje. Jer osim finala Argentina – Brazil (eventualno Mesi – Ronaldo), dok kog jako teško može da dođe – jedni bi trebalo da budu šampioni sveta, a drugi osvajači Kopa Amerika – teško da bilo koji duel može da “oživi” ovo takmičenje. Na sve manju medijsku pažnju nadovezala se činjenica da ove godine nema ni Brazila, ni Argentine – hteo to neko da prizna ili ne, dve najatraktivnije reprezentacije na planeti – pa onda i ovaj šareni sastav Nemaca koji najbolje govori o renomeu turnira.

A tu su i neki objektivni razlozi. Svetski kup u Kataru 2022. igraće se preko zime, to će znatno poremetiti fudbalski kalendar i veliko je pitanje gde onda uglaviti Kup konfederacija?     

RASPORED UTAKMICA

Grupa A: prvo kolo: Rusija - Novi Zeland (17. juni), Portugal - Meksiko (18. juni); drugo kolo: Rusija - Portugal, Meksiko - Novi Zeland (obje 21. juna); treće kolo: Meksiko - Rusija, Novi Zeland - Portugal (obje 24. juna).

Grupa B: prvo kolo: Kamerun - Čile (18. juni), Australija - Njemačka (19. juni); drugo kolo: Kamerun - Australija, Njemačka - Čile (obje 22. juna); treće kolo: Njemačka - Kamerun, Čile - Australija (obje 25. juna).

Polufinala će se igrati 28. i 29. juna u Kazanu, odnosno Sočiju. Utakmica za treće mjesto i finale na programu su 2. jula u Moskvi i St. Petersburgu.

ISTORIJAT

Kup konfederacija je takmičenje Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na kojem učestvuju kontinentalni šampioni, zatim aktuelni svjetski šampion i domaćin.

Takmičenje je ustanovljeno 1992. godine, ali su se njegova prva dva izdanja igrala u Saudijskoj Arabiji pod nazivom Kup kralja Fahda, da bi potom ulogu organizatora preuzela FIFA i nazvala turnir Kup konfederacija.

SVA DOSADAŠNJA FINALA KUPA KONFEDERACIJA

1992: Argentina - Saudijska Arabija 3:1
1995: Danska - Argentina 2:0
1997: Brazil - Australija 6:0
1999: Meksiko - Brazil 4:3
2001: Francuska - Japan 1:0
2003: Francuska - Kamerun 1:0
2005: Brazil - Argentina 4:1
2009: Brazil - SAD 3:2
2013: Brazil - Španija 3:0
2017: ?

Izvor: mondo.ba/Anadolija/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar