Јефтино смиље мирише на протест

Овогодишње откупне цијене љековите биљке смиље, чији је плантажни узгој у Херцеговини у посљедње двије године због добрих цијена доживио праву експанзију, ове ће сезоне, према прелиминарним најавама, бити изузетно ниске, око марку и по по килограму, што је дупло мање од прошлогодишњег просјека, па се многим узгајивачима неће исплатити ни уложени труд и капитал.

Република Српска 17.06.2017 | 08:41
Јефтино смиље мирише на протест
Перо Пантовић, који на Зубачком платоу, надомак Требиња, има око 10.000 садница, каже да само на овом локалитету смиље сади око 45 узгајивача, који имају око 700.000 садница и који су сада у недоумици шта да раде ако цијене заиста толико падају.

"На простору источне Херцеговине има много више смиља и произвођача, а да о западној Херцеговини и не говоримо, јер је тамо у више општина посађено око 30 милиона садница, а с обзиром на то да смо сви у истом проблему, спремамо се да у недјељу у Чапљини организујемо заједничке протесте, како бисмо указали на своју ситуацију", каже Пантовић.

Многи од њих се одлучују и на самосталну прераду ове етеричне биљке, тако што дестилеријама плате прераду и сами продају своја уља, али је то у већини случајева недозвољен посао, јер за то једноставно нису регистровани.

Таквих се послова, међутим, не прихватају у предузећу за откуп и прераду љековитог биља "Елмар", гдје кажу да они производе све за свјетско тржиште, све раде легално и не исплате им се такви ризици.

Ђоко Марић из овог предузећа каже да су цијене још неизвјесне, што се, додуше, никада прије није дешавало, али до краја мјесеца када би требало да почне берба - требало би да се знају и цијене и евентуалне потребе за етеричним уљем смиља.

"Десило се да су узгајивачи улазили у пројекте без претходног договора са било ким, па се дошло у ситуацију да су драстично смањене потребе за етеричним уљима, па самим тим и за производњом биљке, тако да сада када је биљка зрела за брање произвођачи плаћају дестилеријама прераду и сами продају уље, неријетко и на црном тржишту", каже Марић, уз тврдњу да ће они своје кооперанте испоштовати зависно од тржишта, јер им се не исплати узимати кредит од банке да преузму смиље, а немају купца етеричних уља, док при свему томе дестилерије немају ни подстицаје од државе.

Због истих проблема с поремећајем потражње етеричног уља од смиља на свјетском тржишту које је условило ниске откупне цијене биљке, у западној Херцеговини формирана је Групација произвођача и прерађивача смиља који су се договорили да дестилерије, у складу са својим могућностима, прерађују смиље и наплате се узимањем дијела производа.

Дестилерије би, како преносе западнохерцеговачки медији, накнадно приступиле откупу остатка уља од произвођача, у складу с потребама тржишта и, како је ФТВ-у рекао предсједник ове групације Динко Дујмовић, евидентирано је неколико дестилерија које би, у складу са својим капацитетима, покренуле погоне на начин да се олакша производња не излажући пољопривредне произвођаче финансијском напору плаћања услуге дестилирања, што значи да ће се та услуга моћи платити и у уљу.

Дујмовића нисмо успјели контактирати телефоном, док у представништву његове "Иммортелле Гроуп", која је засадила огромну плантажу и у селу Банчићи, код Љубиња, гдје је отворена и дестилерија, нисмо успјели добити подробније одговоре. Но и у компанији "Роинг" из Љубушког, која се још од 1993. бави производњом етеричних уља, ароматичног биља и прерадом органских зачина, па су с тим у вези пионири у овом послу, нису жељели ништа саопштавати медијима.

Требињска власт обећала помоћ

Смиљар Перо Пантовић каже да су цијене испод 2,5 марака неисплативе и да је с тим у вези у име требињских произвођача, с којима ће ускоро основати удружење, разговарао и с требињским локалним властима, постигавши договор да се, када се тачно установе цијене, договарају с локалним Аграрним фондом да се помогне требињским смиљарима.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

тако и треба

17.06.2017 07:24

Која смо ми бједа , чим видимо да неко нешто ради одмах хоћу и ја , па мора пропаст , како да опстане кад се појави велика понуда . Исто је то у свим браншама , Конзум је уништио стотине малих радњи свлачећи цијену и на крају пропао , то чека све ове као велике .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

17.06.2017 10:33

Ко сеоска фудбалска екипа, гдје је лопта, ти су сви.

Name

Доо

17.06.2017 11:45

Оволика полемика и негодовање узгајиваца смиља око откупа и цијене уопсте ми није јасна.Засто се буне за ниску цијену кад је смиља енормно много посадјено и нормално цим га трзисту имате у огромним колицинама цијена му пада.Каква је то логика да нетко ко има дестилерију мора од узгајиваца да откупи то смиље,поготову тко то гарантује дестилеријама да оно није третирано разно разним пестицидима.Нико нормалан није да откупљује смиља кад ти "велики" имају своје плантазе а поготову сто је пласман на на трзисте јако тезак.

Name

најбоља

17.06.2017 16:11

Најбољу ми исприца један сто се мало боље разуме од осталих кад су западни херцеговци поцели са садњом упита један старац распитујели се милиција о томе рекосе му не вели старац од тога посла нема вам ниста.

ОДГОВОРИТЕ