Jeftino smilje miriše na protest

Ovogodišnje otkupne cijene ljekovite biljke smilje, čiji je plantažni uzgoj u Hercegovini u posljednje dvije godine zbog dobrih cijena doživio pravu ekspanziju, ove će sezone, prema preliminarnim najavama, biti izuzetno niske, oko marku i po po kilogramu, što je duplo manje od prošlogodišnjeg prosjeka, pa se mnogim uzgajivačima neće isplatiti ni uloženi trud i kapital.

Republika Srpska 17.06.2017 | 08:41
Jeftino smilje miriše na protest
Pero Pantović, koji na Zubačkom platou, nadomak Trebinja, ima oko 10.000 sadnica, kaže da samo na ovom lokalitetu smilje sadi oko 45 uzgajivača, koji imaju oko 700.000 sadnica i koji su sada u nedoumici šta da rade ako cijene zaista toliko padaju.

"Na prostoru istočne Hercegovine ima mnogo više smilja i proizvođača, a da o zapadnoj Hercegovini i ne govorimo, jer je tamo u više opština posađeno oko 30 miliona sadnica, a s obzirom na to da smo svi u istom problemu, spremamo se da u nedjelju u Čapljini organizujemo zajedničke proteste, kako bismo ukazali na svoju situaciju", kaže Pantović.

Mnogi od njih se odlučuju i na samostalnu preradu ove eterične biljke, tako što destilerijama plate preradu i sami prodaju svoja ulja, ali je to u većini slučajeva nedozvoljen posao, jer za to jednostavno nisu registrovani.

Takvih se poslova, međutim, ne prihvataju u preduzeću za otkup i preradu ljekovitog bilja "Elmar", gdje kažu da oni proizvode sve za svjetsko tržište, sve rade legalno i ne isplate im se takvi rizici.

Đoko Marić iz ovog preduzeća kaže da su cijene još neizvjesne, što se, doduše, nikada prije nije dešavalo, ali do kraja mjeseca kada bi trebalo da počne berba - trebalo bi da se znaju i cijene i eventualne potrebe za eteričnim uljem smilja.

"Desilo se da su uzgajivači ulazili u projekte bez prethodnog dogovora sa bilo kim, pa se došlo u situaciju da su drastično smanjene potrebe za eteričnim uljima, pa samim tim i za proizvodnjom biljke, tako da sada kada je biljka zrela za branje proizvođači plaćaju destilerijama preradu i sami prodaju ulje, nerijetko i na crnom tržištu", kaže Marić, uz tvrdnju da će oni svoje kooperante ispoštovati zavisno od tržišta, jer im se ne isplati uzimati kredit od banke da preuzmu smilje, a nemaju kupca eteričnih ulja, dok pri svemu tome destilerije nemaju ni podsticaje od države.

Zbog istih problema s poremećajem potražnje eteričnog ulja od smilja na svjetskom tržištu koje je uslovilo niske otkupne cijene biljke, u zapadnoj Hercegovini formirana je Grupacija proizvođača i prerađivača smilja koji su se dogovorili da destilerije, u skladu sa svojim mogućnostima, prerađuju smilje i naplate se uzimanjem dijela proizvoda.

Destilerije bi, kako prenose zapadnohercegovački mediji, naknadno pristupile otkupu ostatka ulja od proizvođača, u skladu s potrebama tržišta i, kako je FTV-u rekao predsjednik ove grupacije Dinko Dujmović, evidentirano je nekoliko destilerija koje bi, u skladu sa svojim kapacitetima, pokrenule pogone na način da se olakša proizvodnja ne izlažući poljoprivredne proizvođače finansijskom naporu plaćanja usluge destiliranja, što znači da će se ta usluga moći platiti i u ulju.

Dujmovića nismo uspjeli kontaktirati telefonom, dok u predstavništvu njegove "Immortelle Group", koja je zasadila ogromnu plantažu i u selu Bančići, kod Ljubinja, gdje je otvorena i destilerija, nismo uspjeli dobiti podrobnije odgovore. No i u kompaniji "Roing" iz Ljubuškog, koja se još od 1993. bavi proizvodnjom eteričnih ulja, aromatičnog bilja i preradom organskih začina, pa su s tim u vezi pioniri u ovom poslu, nisu željeli ništa saopštavati medijima.

Trebinjska vlast obećala pomoć

Smiljar Pero Pantović kaže da su cijene ispod 2,5 maraka neisplative i da je s tim u vezi u ime trebinjskih proizvođača, s kojima će uskoro osnovati udruženje, razgovarao i s trebinjskim lokalnim vlastima, postigavši dogovor da se, kada se tačno ustanove cijene, dogovaraju s lokalnim Agrarnim fondom da se pomogne trebinjskim smiljarima.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

tako i treba

17.06.2017 09:24

Koja smo mi bjeda , čim vidimo da neko nešto radi odmah hoću i ja , pa mora propast , kako da opstane kad se pojavi velika ponuda . Isto je to u svim branšama , Konzum je uništio stotine malih radnji svlačeći cijenu i na kraju propao , to čeka sve ove kao velike .

ODGOVORITE
Name

Kiklop

17.06.2017 12:33

Ko seoska fudbalska ekipa, gdje je lopta, ti su svi.

Name

Doo

17.06.2017 13:45

Ovolika polemika i negodovanje uzgajivaca smilja oko otkupa i cijene uopste mi nije jasna.Zasto se bune za nisku cijenu kad je smilja enormno mnogo posadjeno i normalno cim ga trzistu imate u ogromnim kolicinama cijena mu pada.Kakva je to logika da netko ko ima destileriju mora od uzgajivaca da otkupi to smilje,pogotovu tko to garantuje destilerijama da ono nije tretirano razno raznim pesticidima.Niko normalan nije da otkupljuje smilja kad ti "veliki" imaju svoje plantaze a pogotovu sto je plasman na na trziste jako tezak.

Name

najbolja

17.06.2017 18:11

Najbolju mi isprica jedan sto se malo bolje razume od ostalih kad su zapadni hercegovci poceli sa sadnjom upita jedan starac raspitujeli se milicija o tome rekose mu ne veli starac od toga posla nema vam nista.

ODGOVORITE