Русија критиковала Хрватску због...

Русија је критиковала уплитање Хрватске у украјинску кризу и помоћ Украјини у реинтеграцији окупираних подручја.

Регион 17.06.2017 | 07:36
Русија критиковала Хрватску због...
Званична Москва је затражила да Загреб подржи мировне напоре у оквиру споразума из Минска.

"Обратили смо пажњу на изјаве дате након хрватско-украјинских разговора на нивоу шефова влада у Загребу о плановима да се ревитализује рад радне групе за сарадњу са Украјином основане у октобру 2016. под окриљем хрватске владе и у циљу примјене хрватског искуства 'мирне реинтеграције окупираних територија' на ситуацију с Доњецком и Луганском", наводи се у саопштењу, јавља хрватска агенција Хина.

"Поново смо присиљени да нагласимо недјелотворност и непримјереност таквих корака, који уопште не доприносе рјешењу интерног украјинског сукоба. Надамо ће да ће хрватски партнери преусмјерити своје напоре према пуној подршци строге и дослиједне примјене обавеза Кијева у склопу скупа мјера договорених у формату Нормандијске четворке", додаје се.

"Са жаљењем примјећујемо да у Загребу засад радије промовишу паралелне структуре 'домаће производње', умјесто позива на обнову дијалога кроз механизме Контактне групе из Минска. Једнострано нуде тешке странице балканске кризе с почетка 1990-их и тако иду на руку кијевској 'ратној кампањи', умјесто недвосмисленог опредијељења тражењу путева за помирење и суживот. Не одустају од намјере да ојачају војно - техничку сарадњу са Украјином, умјесто да напокон затраже од Кијева да прекине гађати Донбас, да укине саобраћајну и друштвено-економску блокаду региона, одустајући од ограничавања слободе приступа становништва информацијама", истиче министарство.

"Мислимо да у дјеловању међународне заједнице ради остваривања трајне стабилизације Украјине неће бити мјеста за злогласне 'двоструке стандарде'. Само искрен, отворен и координсан приступ актуелним догађајима пружиће стварне изгледе за успостављање мира, јачање сигурности и нормализацију живота милиона људи на југоистоку земље", поручује Москва.

Хрватски премијер Андреј Пленковић састао се у уторак у Загребу с украјинским колегом Володимиром Гројсманом, с којим је разговарао о кризи у Украјини, гдје је у посљедње три године погинуло 10.000 људи.

Пленковић је на заједничкој конференцији за новинаре казао да је Хрватска била жртва великосрпске агресије деведесетих година, имала окупирана подручја и угрожен територијални интегритет, али и искуство мирне реинтеграције и "стога у овој актуелној ситуацији у којој се Украјина налази, с привремено окупираним подручјима Доњецка и Луганска и илегалном анексијом Крима, жели да помогне Украјини да мирно интегрише своју територију у уставноправни поредак".  

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Фацтор

17.06.2017 05:45

Ха ха ха, цуј Хрватска - сљедбеница Анте Павелица , банана дрзавица облијепљена плочама и плакатима за дом спремних злоцинацких постовалаца Павелићевог лика и дјела - она да буде поссредник у нецему. Она да буде фактор било цега? Она да говори о рјесењима? Овде ме највисе цуди једна Русија сто се уопсте обазире на ставове једне дрзавице која ниста не знаци ни у оквиру ЕУ а камо ли да мозе бити фактор било чега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

17.06.2017 05:50

Једина им је за сада срећа што су "папини синови" под ингеренцијом Ватикана!

Name

Ре: фактор

17.06.2017 06:05

Хрватска је направила најуспјеснију тракторијаду до сада.. имају људи искуства.

Name

БЛ

17.06.2017 06:09

Е немојте тако гледати, мудри су, повију репове пред АУгарском, пред Њемцима, пред Наполеоном, јер су их млатили као муве, сјетите се само Матије Гупца и шта су им радили послије, а тек како су у 100 година преобразили Србе у Хрвате па су данашњи Славинци, Дубровчани, Херцеговци сви Хрвати, а тек како су муслимане навукли ха ха па то је за проучавање. Тројански коњ је магарац за њих и наравно све мирном реинтеграцијом јер у рату увијек губе као што им је Кобилинда рекла да је Вуковар симбол одбранр од агресије а Вуковар био пао као лубеница

Name

Вип

17.06.2017 06:22

Нема кварнијих људи на планети од хрвата. Безобразлук и подлост су карактеристике истих. Нијемци су се у другом свјетском рату јежили од њихових злочина. Конц логори и мучења. Данас су они цивилизирани еуропејци. Који цинизам.

Name

Замјеник директора

17.06.2017 08:52

Хрватска је себе ријешила вируса, остаје вам да кмечите са даљине и гледате куд сунце хода...

Name

ре Замјеник

17.06.2017 14:25

Док су међу вама живјели Срби и Јевреји напредовали сте. У два рата сте их се ријешили ("вирус") па су вас ваши задужили од 1990 за 65 милијарди евра (само спољни дуг). Агрокор припада (више од половине) руским банкама (хеј, православци, опет "вирус"?), а то ни хиљаде правно неодрживих "Леx Агрокора" неће промјенити.

Name

ре

17.06.2017 06:46

Ко је нама крив сто смо такви?? Италијани се одрицу мора у корист Срба,предсједни УСА пита Пупина заст праве СХС итд...!Дан Дубровника се прославља 12.07 ,Петровдан,знају то стари мјестани итд....!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

17.06.2017 10:06

Хоце рвати да добију по усима, знаци тразе

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.06.2017 10:27

Хрвати су најхрабрији народ на свету не зато сто се ницега не боје, него зато сто се ницега не стиде

Name

зато

17.06.2017 15:45

Русија је заратовавала са Украјином прије три и по године и анектирала Крим и још неке источне дијелове земље управо зато што је Украјина почела са Западом да машта о чланству у ЕУ и НАТО али Русија не да све и свашта на својим границама...

ОДГОВОРИТЕ