ЕП до 21: Представљамо ривале Србије - Шпанија...

Одакле прети већа опасност? Не знамо…! Један од највећих фаворита долази да врати круну.

Фудбал 16.06.2017 | 23:50
ЕП до 21: Представљамо ривале Србије - Шпанија...
Шпанија је освојила два од последња три шампионата Европе за младе репрезентације. Реч је о фудбалској сили броје један на клупском и репрезентативном нивоу, па никога не чуди што је Шпанија међу првим фаворитима и за ово ЕП у Пољској. Екипа која у својим редовима има играче Реал Мадрида, Атлетико Мадрида, Арсенала, Милана, Валенсије, Атлетик Билбаа и врца од квалитета има само један циљ - титулу!

Код Шпанаца нема потребе за „сецирањем“ по позицијама, јер састав Фурије је баш такав  - фуриозан на свим фронтовима.

У квалификацијама су остали иза Шведске, али су кроз бараж с Аустријом оверили пласман у Пољску. Шпанци су у 2017. години одиграли две пријатељске утакмице и у обе дошли до победе. Против Данске су славили с 3:1, а у последњем мечу пред Европско првенство савладали су Италију у гостима с 2:1 где је селектор Алберт Селадес извео изузетно јаку поставу из које ће многи играчи заиграти и сада као стартери на овом шампионату.

Код Шпанаца је веома тешко уочити шаблон. Они играју на кратке пасове, сјајно су технички потковани и онда све зависи од кретања дефанзиваца противничког тима. Уколико направите рупу у кретњи, они ће то искористити. Као швајцарски сат су. И уопше им није страно да нападају кроз саму средину терена.

Тешко је одабрати од ког појединца почети са набрајањем.

Саул Њигез је њихов најбољи појединац. Класа од играча и један је од највећих мајстора на целом турниру. Истиче се у Лиги шампиона поред мајстора какви су Антоан Гризман иКоке, па тешко да неће на првенству за играче до 21 године. Невероватно је технички поткован и за везисту има опасан њух када је постизање голова у питању. Мозак екипе. Има озбиљну леву ногу и лопту у простор. Када екипа стане, зна да преузме одговорност и сам крене на противничку одбрану и да промеша противника као што је то било када је дао онај еврогол Бајерну пре две годину дана у полуфиналу Лиге шампиона.

Везни ред би уз њега требало да држи Барселонин Денис Суарез, играч са можда и најбољим центаршутем у Примери. Иако није био стартер у Барселони, одлично је користио сваку шансу која му се укаже. Углавном се најбоље сналази по десној страни везног реда, тако да ћеСаул лево. Као задњи везни је најбоље решење Маркос Љоренте, Реалово дете које је експлодирало на позајмици у Алавесу и могао би да добије шансу код Зидана следеће сезоне.

Шпанија игра класичних 4-3-3 што значи олују на одбрану ривала са бокова. Ту су можда и најјачи на првенству… На једном боку Бељерин и Деулофеу, на другом Гаја и Асенсио. Ноћна мора за противнике.

За Ђерара Деулофеуа се одавно најављивало да ће бити носилац А репрезентације Шпаније пошто је био надмоћан у млађим категоријама. Изданак је Барселонине школе фудбала и рекордер по броју наступа за младу репрезентацију. На позајмици у Милану је оживео каријеру и показао да му магија није ишчезла из ногу. Толико да је после тих неколико месеци постао стандардан на списку А селекције Шпаније. Сјајан је дриблер када напада по крилу.

Марко Асенсио је играч који је дао гол у финалу Лиге шампиона, а у селекцији Шпаније неретко изводи прекиде, пре свега корнере, после којих Фурија зна да буде незгодна. Управо у тим корнерима Асенсио одлично проналази саиграче.

Иза њих двојице ће деловати Арсеналов Ектор Бељерин и Хосе Луис Гаја који ће константно притискати противничке бокове, али то је и шанса када оставе простор иза себе. Бељериновазамена је Алваро Одриозола, откриће сезоне из Реал Сосиједада. Веома офанзиван бек, зна да се убаци и центрира и то ради често. Нашим фудбалским речником - понавља се у нападу. На претходним утакмицама неретко је асистирао.

Хорхе Мере из Спортинг Хихона и Хесус Ваљехо би требало да чине штоперски тандем. Алтернатива је Џони Кастро из Селте. Мере би могао да буде слаба тачка Фурије, док је изаВаљеха сјајна сезона на позајмици у Ајнтрахту из Франкфурта. Нови Јеро како је одавно најављен у Шпанији када се појавио у Сарагоси је на позајмици у Немачкој обезбедио повратну карту за Реал Мадрид и требало би да буде замена за Пепеа у следећој сезони на позицији трећег штопера. 

Као главни фаворит да се на од првог минута нађе међу стативама је изданак Атлетик Билбаа Кепа Аризабалага, а једина дилема је око улоге класичног центрафора. Највероватније ће турнир у стартној постави почети Сандро Рамирез који је био одличан у другом делу сезоне у Малаги и ускоро би требало да потпише за Евертон. Ако не буде испунио очекивања, мења га још један Реалов клинац са позајмице. Борха Мајорал који се баш и није прославио на каљењу у Волфзбургу.

Са клупе чекају шансу: Ињаки Вилијамс, Алекс Грималдо, Дани Себаљос… Какав тим имају Шпанци, најбоље говори то што битни шрафови из квалификација попут Мунира Ел Хададија иОливера Тореса нису упали на списак за Пољску због нешто слабијег другог дела сезоне у клубовима.

СПИСАК ШПАНИЈЕ ЗА ЕП У21:

Голмани: Кепа Аризабалага (Атлетик Билбао), Лопез (Тотенхем), Бланко (Селта)

Одбрана: Џони (Селта), Грималдо (Бенфика), Мере (Спортинг Хихон), Одриозола (Реал Сосиједад), Ваљехо (Ајнтрахт), Гаја (Валенсија), Бељерин (Арсенал)

Средина: Ојарзабал (Реал Сосиједад), Љоренте (Алавес), Саул Њигез (Атлетико Мадрид), Солер (Валенсија), Себаљос (Бетис), Асенсио (Реал Мадрид), Деулофеу (Милан), Суарез (Барселона)

Напад: Вилијамс (Атлетик Билбао), Рамирез (Малага), Мајорал (Волфзбург) 

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар