EP do 21: Predstavljamo rivale Srbije - Španija...

Odakle preti veća opasnost? Ne znamo…! Jedan od najvećih favorita dolazi da vrati krunu.

Fudbal 16.06.2017 | 23:50
EP do 21: Predstavljamo rivale Srbije - Španija...
Španija je osvojila dva od poslednja tri šampionata Evrope za mlade reprezentacije. Reč je o fudbalskoj sili broje jedan na klupskom i reprezentativnom nivou, pa nikoga ne čudi što je Španija među prvim favoritima i za ovo EP u Poljskoj. Ekipa koja u svojim redovima ima igrače Real Madrida, Atletiko Madrida, Arsenala, Milana, Valensije, Atletik Bilbaa i vrca od kvaliteta ima samo jedan cilj - titulu!

Kod Španaca nema potrebe za „seciranjem“ po pozicijama, jer sastav Furije je baš takav  - furiozan na svim frontovima.

U kvalifikacijama su ostali iza Švedske, ali su kroz baraž s Austrijom overili plasman u Poljsku. Španci su u 2017. godini odigrali dve prijateljske utakmice i u obe došli do pobede. Protiv Danske su slavili s 3:1, a u poslednjem meču pred Evropsko prvenstvo savladali su Italiju u gostima s 2:1 gde je selektor Albert Selades izveo izuzetno jaku postavu iz koje će mnogi igrači zaigrati i sada kao starteri na ovom šampionatu.

Kod Španaca je veoma teško uočiti šablon. Oni igraju na kratke pasove, sjajno su tehnički potkovani i onda sve zavisi od kretanja defanzivaca protivničkog tima. Ukoliko napravite rupu u kretnji, oni će to iskoristiti. Kao švajcarski sat su. I uopše im nije strano da napadaju kroz samu sredinu terena.

Teško je odabrati od kog pojedinca početi sa nabrajanjem.

Saul Njigez je njihov najbolji pojedinac. Klasa od igrača i jedan je od najvećih majstora na celom turniru. Ističe se u Ligi šampiona pored majstora kakvi su Antoan Grizman iKoke, pa teško da neće na prvenstvu za igrače do 21 godine. Neverovatno je tehnički potkovan i za vezistu ima opasan njuh kada je postizanje golova u pitanju. Mozak ekipe. Ima ozbiljnu levu nogu i loptu u prostor. Kada ekipa stane, zna da preuzme odgovornost i sam krene na protivničku odbranu i da promeša protivnika kao što je to bilo kada je dao onaj evrogol Bajernu pre dve godinu dana u polufinalu Lige šampiona.

Vezni red bi uz njega trebalo da drži Barselonin Denis Suarez, igrač sa možda i najboljim centaršutem u Primeri. Iako nije bio starter u Barseloni, odlično je koristio svaku šansu koja mu se ukaže. Uglavnom se najbolje snalazi po desnoj strani veznog reda, tako da ćeSaul levo. Kao zadnji vezni je najbolje rešenje Markos Ljorente, Realovo dete koje je eksplodiralo na pozajmici u Alavesu i mogao bi da dobije šansu kod Zidana sledeće sezone.

Španija igra klasičnih 4-3-3 što znači oluju na odbranu rivala sa bokova. Tu su možda i najjači na prvenstvu… Na jednom boku Beljerin i Deulofeu, na drugom Gaja i Asensio. Noćna mora za protivnike.

Za Đerara Deulofeua se odavno najavljivalo da će biti nosilac A reprezentacije Španije pošto je bio nadmoćan u mlađim kategorijama. Izdanak je Barselonine škole fudbala i rekorder po broju nastupa za mladu reprezentaciju. Na pozajmici u Milanu je oživeo karijeru i pokazao da mu magija nije iščezla iz nogu. Toliko da je posle tih nekoliko meseci postao standardan na spisku A selekcije Španije. Sjajan je dribler kada napada po krilu.

Marko Asensio je igrač koji je dao gol u finalu Lige šampiona, a u selekciji Španije neretko izvodi prekide, pre svega kornere, posle kojih Furija zna da bude nezgodna. Upravo u tim kornerima Asensio odlično pronalazi saigrače.

Iza njih dvojice će delovati Arsenalov Ektor Beljerin i Hose Luis Gaja koji će konstantno pritiskati protivničke bokove, ali to je i šansa kada ostave prostor iza sebe. Beljerinovazamena je Alvaro Odriozola, otkriće sezone iz Real Sosijedada. Veoma ofanzivan bek, zna da se ubaci i centrira i to radi često. Našim fudbalskim rečnikom - ponavlja se u napadu. Na prethodnim utakmicama neretko je asistirao.

Horhe Mere iz Sporting Hihona i Hesus Valjeho bi trebalo da čine štoperski tandem. Alternativa je Džoni Kastro iz Selte. Mere bi mogao da bude slaba tačka Furije, dok je izaValjeha sjajna sezona na pozajmici u Ajntrahtu iz Frankfurta. Novi Jero kako je odavno najavljen u Španiji kada se pojavio u Saragosi je na pozajmici u Nemačkoj obezbedio povratnu kartu za Real Madrid i trebalo bi da bude zamena za Pepea u sledećoj sezoni na poziciji trećeg štopera. 

Kao glavni favorit da se na od prvog minuta nađe među stativama je izdanak Atletik Bilbaa Kepa Arizabalaga, a jedina dilema je oko uloge klasičnog centrafora. Najverovatnije će turnir u startnoj postavi početi Sandro Ramirez koji je bio odličan u drugom delu sezone u Malagi i uskoro bi trebalo da potpiše za Everton. Ako ne bude ispunio očekivanja, menja ga još jedan Realov klinac sa pozajmice. Borha Majoral koji se baš i nije proslavio na kaljenju u Volfzburgu.

Sa klupe čekaju šansu: Injaki Vilijams, Aleks Grimaldo, Dani Sebaljos… Kakav tim imaju Španci, najbolje govori to što bitni šrafovi iz kvalifikacija poput Munira El Hadadija iOlivera Toresa nisu upali na spisak za Poljsku zbog nešto slabijeg drugog dela sezone u klubovima.

SPISAK ŠPANIJE ZA EP U21:

Golmani: Kepa Arizabalaga (Atletik Bilbao), Lopez (Totenhem), Blanko (Selta)

Odbrana: Džoni (Selta), Grimaldo (Benfika), Mere (Sporting Hihon), Odriozola (Real Sosijedad), Valjeho (Ajntraht), Gaja (Valensija), Beljerin (Arsenal)

Sredina: Ojarzabal (Real Sosijedad), Ljorente (Alaves), Saul Njigez (Atletiko Madrid), Soler (Valensija), Sebaljos (Betis), Asensio (Real Madrid), Deulofeu (Milan), Suarez (Barselona)

Napad: Vilijams (Atletik Bilbao), Ramirez (Malaga), Majoral (Volfzburg) 

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar