Буџет Српске је функционалан

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је буџет Српске функционалан, да се извршавају све обавезе, те да постоји већа финансијска дисциплина, као и привредна активност која даје резултате.

Република Српска 16.06.2017 | 08:42
Буџет Српске је функционалан
Цвијановићева је навела да су индиректни и индиректни приходи у буџет, упркос недостајућим средствима попут нереализованог аранжмана са ММФ-ом, премашили план, истакавши да ће Српска до краја године имати фискалну стабилност, као и да ће такво стање бити и наредних година.

Она је истакла да је Српска у временима најгоре кризе остала на ногама и да сви макроекономски показатељи од 2013. године континуирано биљеже напредак.

"Евидентни су раст БДП-а, повећање стопе запослености и смањење незапослености, раст плата и повећање пензија за 11,3 одсто, а идуће године у ово доба ту ће бити додатних пет одсто. Повећање пензија одвијаће се у два корака - три одсто на јесен и два одсто у првом кварталу идуће године", рекла је премијер Српске, додавши да је повећан и обим индустријске производње и извоз.

Када је ријеч о задужености Српске, Цвијановићева је навела да Српска није ни близу законског лимита по питању висине дуга.

Она је истакла да опозиција, говорећи о презадужености Српске, врти исту причу годинама, али не види да тиме не успијева да побиједи на изборима и убиједи бираче у истинитост својих тврдњи.

"Ако погледате све критеријуме за дуг, видјећете да уопште нисмо високо задужени. Ситуација јесте компликована и 'не тече мед и млијеко'. Много људи је у стању социјалне потребе, али ми смо развили више програма да поправимо ту слику", рекла је Цвијановићева синоћ за телевизију "К3".

Она је поновила да се плате и пензије у Српској исплаћују и измирују редовно и без проблема, те да су пензионери постали буџетски корисник број један.

Коментаришући исплате накнада за туђу његу и помоћ, Цвијановићева је навела да се приликом кашњења ових давања пропушта рећи да је Влада свој дио или 50 одсто новца платила, а да ову обавезу често не изврше локалне заједнице.

Она је рекла да се кроз неколико транши успио санирати дио дуговања пољопривредницима, али да је настао проблем са одуговлачењем исплате руског клириншког дуга, што је све отежало.

Наводећи да све институције Републике Српске функционишу без обзира на постојање различитих политичких ставова и приступа одређеним питањима, Цвијановићева је рекла да институције Српске остварују своју функцију, намијењену остваривању права и свега што се односи на њене грађане.

На питање да ли размишља о реорганизацији Владе, Цвијановићева је навела да је то ствар о којој одлучује коалиција СНСД-СП-ДНС, али да сматра да Влади треба реорганизација и да ће у неко догледно вријеме до тога морати да дође.

Она је оцијенила да би неки министри у Влади могли да буду енергичнији, иако имају добру намјеру и жељу да раде свој посао. "Свако може да буде бољи и да се лично више ангажује, укључујући и мене", рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да је у други мандат ушла са јасном визијом како треба да изгледа и како треба да буде организована Влада Српске.

"Неки ресори морају да се подијеле, а нека министарства ће се 'изгубити' и утопити у нешто друго. У оквиру постојећег броја министарства може се направити логичнија прича. Имала сам амбицију да на крају претходног мандата, на основу консултација, направим то за неку другу владу која дође. Мислим да би било одлично када би се за неку будућу владу могао послагати тај систем, да буде бољи, продорнији, енергичнији и да смисленије буду повезане одређене ствари", оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да је њена сарадња са предсједником Српске Милорадом Додиком изузетна.

"Можда неко мисли, гледајући са стране, да се ми свакодневно консултујемо. Само некад закључимо да смо рекли исте ствари, а да нисмо имали потребу о томе да причамо. Ваљда знамо чиме се бавимо и шта је циљ", рекла је премијер и додала да има добар однос и са предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем.

Она је рекла да Влада Српске има одличну сарадњу са Владом Србије, док са владама Хрватске и Црне Горе нема пуно контаката као раније.

"Морамо бити у коректним односима, јер је стабилност регије много важна", рекла је Цвијановићева, додавши да има коректну сарадњу са федералном Владом и премијером Фадилом Новалићем.

Она је поручила да је приоритет Владе стабилна Српска и институције, те поручила да се не смије губити вјера у Републику која је оквир за остваривање права њених грађана.

Извор: Срна

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

сури орао

16.06.2017 06:49

Невјероватно како зена лупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

16.06.2017 07:52

Предсједница је рекла све како и јесте!

Name

ре

16.06.2017 08:08

Дакле ..., ммм.... значи ...жено отиђи у продавницу па види цијене....јеси ли под неким опијатима штатије.....

Name

Маки

16.06.2017 08:14

Мени је сасвим довољно сто нам је свима продузила зивот за по 4 године и сто је појефтинила струју 113 посто. Евидентно је да се ради о капацитету за Нобелову награду за економију, медицину и математику.

Name

Ре: ннн

16.06.2017 09:09

На аеродром требиње слетио милионити путник!

Name

Др

16.06.2017 14:37

Ниси требала толики труд дати да би објаснила како нам је С У П Е Р само ми то невидимо.

Name

зеља

16.06.2017 20:41

Премијерко ако је ово стабилно сто је онда нестабилност?????? Јос нас убеди да смо пример осталима у стабилности, док они грцају у проблемима ми узивамо, па то није ни Ким Коренцима рекао. Ево да ти помогнем Њемацка има проблема са радном снагом висе него ми петеродупло тако сто онолико колико ми имамо незапослених њима пет пута фали толико радних места. Теско се њима пропасце нису они напредни да пораде све послове као ми и онда лезаја е нека се пате кад незнају стабилизоват будзет хахахаха Фуњаро

Name

Пипо

16.06.2017 21:15

Зенска глава да цутис мало БИ висе вредила ако ти је будет фукционалан или стабил ан цему толика галама због акциза или руског дуга или трансе ММФвог Кредитс.Овцо без репа тако како ти водис економију РС знаоби нај веци пјано свијета или пропалица позајми за данас па сутра Опет позајми и тако до смрти.Сацувај бозе Ста нас је снасло

Name

@Саса

16.06.2017 06:53

Гдје ова зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Саса

16.06.2017 11:53

Гдје ти зивис? Премијерка говори истину, погледај економске параметре, масовно запосљавање, напредак је евидентан. Некима који зеле да се доцепају власти то смета, па измисљају разне лази о овој влади. Само обмањују народ.

Name

Андео Освете

17.06.2017 17:29

Она бас лупета! Сама њена појава,код мене изазива нервозу зелудца.

Name

Реално

16.06.2017 07:00

Докле висе лази ви сте заврсили сколу лази народ је гладан и зедан поред вас стизе вас казна доста висе како вас није срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

16.06.2017 07:00

Са кредитима који се узимају сваки мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стабилно

16.06.2017 07:14

Дакле стање је стабилно. Мозете ли нам је позајмити у ФБиХ да и нама среди ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШО

16.06.2017 07:59

Наравно, с великом задовољством! Водите је и молимо вас к'о Бога, никад је не враћајте.

Name

КОДУС

16.06.2017 07:15

Како за кога функционалан???

ОДГОВОРИТЕ
Name

турбоскара

16.06.2017 07:25

Мирна зељка мирна оооо .Добро те баја науцио и он прица о просперитету рс ти о стабилности функционалности реко би цовјек свицарска а оно ни заир цак или неко африцко село.Мирна зељка мирна.оооооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

16.06.2017 07:28

Чим неко има потребу да се правда, ту нешто не штима ;) Само ме занима шта је било са оним "врло важним стварима" који ће се догодити кад се Чизмице врате из Америке ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

16.06.2017 08:15

Па догодило се. Леми добио санкције од одлазеце администрације.

Name

Маца Дискреција

16.06.2017 07:33

Фактички овој треба озбиљна медицинска помоћ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андео Освете

17.06.2017 17:37

Фино ја рекох, не само она, него комплет гарнитура;све психијатрија; патолоски лазови 113%.

Name

Милорад

16.06.2017 07:44

Ма немој, мајке ти? Ста нам све ово наприца, у једном даху? Толико ти је добро да ти фали и ријеци да описес ову љепоту. заборавила си највазнију реценицу: " У условимаслозене макроекономскеимикроекономске политикевлада јенајбољерезултатепостигла уимплементирању и комплементирањуслозених ултрасегамегазахтјева европскеуније којицедаљедовестидотога дацезбогагрокултуроултрамјеракојепроводивлада свакиградјанинзанекихдвјестагодинајестизлатномкасиком!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

А...О / Милорад

18.06.2017 10:06

Добар коментар! Ако успије поновити оно сто казе, ја цу скупити за њу 100 гласова на изборима

Name

Бања Лука

16.06.2017 07:48

Буџет је функционалан САМО уз милионске тј милијардске кредите ММФ а и осталих зеленашких институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велика цура а лаже, срамота!

16.06.2017 07:53

Кога лажете?Зар мислите да смо луди?Било ко коме су призната било која права која се исплаћују из буџета ће Вам рећи да сте лажов!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАСТА

16.06.2017 07:56

УДУНИ ВИСЕ,НИКО ТЕ НЕ УЗИМА ЗА ОЗБИЉНО СЕМ КАД ПОДИЗЕТЕ КРЕДИТЕ У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ ТЈ НАСЕ ИМЕ ИЛИ КАД ПРОДАЈЕТЕ НАСУ ИМОВИНУ Е ТАД ЗНАМО ДА СТА НАМ СЕ ПИСЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

акцијас

16.06.2017 08:10

Ако је тако бајно, идемо организовати референдум о даљој подрсци Влади. Једини услов да независни економисти дају свој приједлог, а не никако фризирани документи, и рекла казала типа "велики и мали", "долазеца администрација" итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

16.06.2017 08:11

Коме онда они фолиранти из жељезница штрајкују? Дуг болница ти је ДВИЈЕСТО ПЕДЕСЕТ МИЛИОНА!!! 94% обвезница и трезорских записа су вам покуповале фирме из Федерације, платит ћете им преко 65 милиона камате за 2016-2017! Њемачка се може задужити и 700% БДП-а јер ИМАЈУ ОДАКЛЕ ВРАТИТИ. Ви нисте у стању сашити кошуље за полицију, за вас је и задужење од 10% банкрот без повратка! На опасним је дрогама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.06.2017 08:21

НЕ МИНОВНО ЈЕ ДА ЈЕДНОМ ДОЂЕ КРАЈ ОВИМ ЛАЖИМА САМО ДА НАРОД ВИДИ ФАЦЕ ДОТИЧНИХ .НАДАЈМО СЕ ЈЕЛ ЉУДСКИ УМ ОВО НЕ МОЖЕ СВАТИТИ ПСИХОЛОШКИ РАТ ЈЕ ГОРИ ОД И ЈЕДНОГ РАТА СА ПУШКОМ СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бра'о

16.06.2017 20:30

Бра'о Бобо. Задовољство је читати твоје свакодневне анализе препознатљиве не само по рударском поздраву на крају. Прецизно, јасно, надахнуто, писмено...

Name

Борац рс

16.06.2017 08:43

Мора будзет бити функционалан кад сваки дан задузи народ за 10 милиона. ко је овдје луд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

16.06.2017 08:44

Раније су и премијерка и предсједник РС отворено говорили о другим алтернативним кредитним аранжманима за одрживост тог бх ентитета, али како се нити један од њих није реализовао, покуњено су се увијек враћали ММФ-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.06.2017 12:00

И љубили руке ридјобрадом бегу..

Name

Дарко Миха

16.06.2017 09:01

Супер онда се више РС не мора задуживати и клечати да ММФ одобри кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

16.06.2017 09:02

Све супер цизмица прица,а кад це борацки додатак? Немас 68 марака редовно да исплатис па сваки мјесец се натезес ко да исплацујес нама борцима по хиљаду км мјесецно.Бандо једна најобицнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7

16.06.2017 09:59

Зато полицији смањујете плату 10%

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД-овац

17.06.2017 11:31

Смањити него ста и укинути бенефиције.

Name

ПАЈКО

16.06.2017 16:55

ЈОЈ ЦИГАНКЕ А СТАЛНО ИДУ И ПРОСЕ . БУДЗЕТ СТАБИЛАН.

ОДГОВОРИТЕ