Budžet Srpske je funkcionalan

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je budžet Srpske funkcionalan, da se izvršavaju sve obaveze, te da postoji veća finansijska disciplina, kao i privredna aktivnost koja daje rezultate.

Republika Srpska 16.06.2017 | 08:42
Budžet Srpske je funkcionalan
Cvijanovićeva je navela da su indirektni i indirektni prihodi u budžet, uprkos nedostajućim sredstvima poput nerealizovanog aranžmana sa MMF-om, premašili plan, istakavši da će Srpska do kraja godine imati fiskalnu stabilnost, kao i da će takvo stanje biti i narednih godina.

Ona je istakla da je Srpska u vremenima najgore krize ostala na nogama i da svi makroekonomski pokazatelji od 2013. godine kontinuirano bilježe napredak.

"Evidentni su rast BDP-a, povećanje stope zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti, rast plata i povećanje penzija za 11,3 odsto, a iduće godine u ovo doba tu će biti dodatnih pet odsto. Povećanje penzija odvijaće se u dva koraka - tri odsto na jesen i dva odsto u prvom kvartalu iduće godine", rekla je premijer Srpske, dodavši da je povećan i obim industrijske proizvodnje i izvoz.

Kada je riječ o zaduženosti Srpske, Cvijanovićeva je navela da Srpska nije ni blizu zakonskog limita po pitanju visine duga.

Ona je istakla da opozicija, govoreći o prezaduženosti Srpske, vrti istu priču godinama, ali ne vidi da time ne uspijeva da pobijedi na izborima i ubijedi birače u istinitost svojih tvrdnji.

"Ako pogledate sve kriterijume za dug, vidjećete da uopšte nismo visoko zaduženi. Situacija jeste komplikovana i 'ne teče med i mlijeko'. Mnogo ljudi je u stanju socijalne potrebe, ali mi smo razvili više programa da popravimo tu sliku", rekla je Cvijanovićeva sinoć za televiziju "K3".

Ona je ponovila da se plate i penzije u Srpskoj isplaćuju i izmiruju redovno i bez problema, te da su penzioneri postali budžetski korisnik broj jedan.

Komentarišući isplate naknada za tuđu njegu i pomoć, Cvijanovićeva je navela da se prilikom kašnjenja ovih davanja propušta reći da je Vlada svoj dio ili 50 odsto novca platila, a da ovu obavezu često ne izvrše lokalne zajednice.

Ona je rekla da se kroz nekoliko tranši uspio sanirati dio dugovanja poljoprivrednicima, ali da je nastao problem sa odugovlačenjem isplate ruskog klirinškog duga, što je sve otežalo.

Navodeći da sve institucije Republike Srpske funkcionišu bez obzira na postojanje različitih političkih stavova i pristupa određenim pitanjima, Cvijanovićeva je rekla da institucije Srpske ostvaruju svoju funkciju, namijenjenu ostvarivanju prava i svega što se odnosi na njene građane.

Na pitanje da li razmišlja o reorganizaciji Vlade, Cvijanovićeva je navela da je to stvar o kojoj odlučuje koalicija SNSD-SP-DNS, ali da smatra da Vladi treba reorganizacija i da će u neko dogledno vrijeme do toga morati da dođe.

Ona je ocijenila da bi neki ministri u Vladi mogli da budu energičniji, iako imaju dobru namjeru i želju da rade svoj posao. "Svako može da bude bolji i da se lično više angažuje, uključujući i mene", rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je navela da je u drugi mandat ušla sa jasnom vizijom kako treba da izgleda i kako treba da bude organizovana Vlada Srpske.

"Neki resori moraju da se podijele, a neka ministarstva će se 'izgubiti' i utopiti u nešto drugo. U okviru postojećeg broja ministarstva može se napraviti logičnija priča. Imala sam ambiciju da na kraju prethodnog mandata, na osnovu konsultacija, napravim to za neku drugu vladu koja dođe. Mislim da bi bilo odlično kada bi se za neku buduću vladu mogao poslagati taj sistem, da bude bolji, prodorniji, energičniji i da smislenije budu povezane određene stvari", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je njena saradnja sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom izuzetna.

"Možda neko misli, gledajući sa strane, da se mi svakodnevno konsultujemo. Samo nekad zaključimo da smo rekli iste stvari, a da nismo imali potrebu o tome da pričamo. Valjda znamo čime se bavimo i šta je cilj", rekla je premijer i dodala da ima dobar odnos i sa predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem.

Ona je rekla da Vlada Srpske ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije, dok sa vladama Hrvatske i Crne Gore nema puno kontakata kao ranije.

"Moramo biti u korektnim odnosima, jer je stabilnost regije mnogo važna", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da ima korektnu saradnju sa federalnom Vladom i premijerom Fadilom Novalićem.

Ona je poručila da je prioritet Vlade stabilna Srpska i institucije, te poručila da se ne smije gubiti vjera u Republiku koja je okvir za ostvarivanje prava njenih građana.

Izvor: Srna

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

suri orao

16.06.2017 06:49

Nevjerovatno kako zena lupa

ODGOVORITE
Name

nnn

16.06.2017 07:52

Predsjednica je rekla sve kako i jeste!

Name

re

16.06.2017 08:08

Dakle ..., mmm.... znači ...ženo otiđi u prodavnicu pa vidi cijene....jesi li pod nekim opijatima štatije.....

Name

Maki

16.06.2017 08:14

Meni je sasvim dovoljno sto nam je svima produzila zivot za po 4 godine i sto je pojeftinila struju 113 posto. Evidentno je da se radi o kapacitetu za Nobelovu nagradu za ekonomiju, medicinu i matematiku.

Name

Re: nnn

16.06.2017 09:09

Na aerodrom trebinje sletio milioniti putnik!

Name

Dr

16.06.2017 14:37

Nisi trebala toliki trud dati da bi objasnila kako nam je S U P E R samo mi to nevidimo.

Name

zelja

16.06.2017 20:41

Premijerko ako je ovo stabilno sto je onda nestabilnost?????? Jos nas ubedi da smo primer ostalima u stabilnosti, dok oni grcaju u problemima mi uzivamo, pa to nije ni Kim Korencima rekao. Evo da ti pomognem Njemacka ima problema sa radnom snagom vise nego mi peteroduplo tako sto onoliko koliko mi imamo nezaposlenih njima pet puta fali toliko radnih mesta. Tesko se njima propasce nisu oni napredni da porade sve poslove kao mi i onda lezaja e neka se pate kad neznaju stabilizovat budzet hahahaha Funjaro

Name

Pipo

16.06.2017 21:15

Zenska glava da cutis malo BI vise vredila ako ti je budet fukcionalan ili stabil an cemu tolika galama zbog akciza ili ruskog duga ili transe MMFvog Kredits.Ovco bez repa tako kako ti vodis ekonomiju RS znaobi naj veci pjano svijeta ili propalica pozajmi za danas pa sutra Opet pozajmi i tako do smrti.Sacuvaj boze Sta nas je snaslo

Name

@Sasa

16.06.2017 06:53

Gdje ova zivi.

ODGOVORITE
Name

Re.Sasa

16.06.2017 11:53

Gdje ti zivis? Premijerka govori istinu, pogledaj ekonomske parametre, masovno zaposljavanje, napredak je evidentan. Nekima koji zele da se docepaju vlasti to smeta, pa izmisljaju razne lazi o ovoj vladi. Samo obmanjuju narod.

Name

Andeo Osvete

17.06.2017 17:29

Ona bas lupeta! Sama njena pojava,kod mene izaziva nervozu zeludca.

Name

Realno

16.06.2017 07:00

Dokle vise lazi vi ste zavrsili skolu lazi narod je gladan i zedan pored vas stize vas kazna dosta vise kako vas nije sramota

ODGOVORITE
Name

Naravno

16.06.2017 07:00

Sa kreditima koji se uzimaju svaki mjesec.

ODGOVORITE
Name

Stabilno

16.06.2017 07:14

Dakle stanje je stabilno. Mozete li nam je pozajmiti u FBiH da i nama sredi situaciju.

ODGOVORITE
Name

МИШО

16.06.2017 07:59

Наравно, с великом задовољством! Водите је и молимо вас к'о Бога, никад је не враћајте.

Name

KODUS

16.06.2017 07:15

Kako za koga funkcionalan???

ODGOVORITE
Name

turboskara

16.06.2017 07:25

Mirna zeljka mirna oooo .Dobro te baja naucio i on prica o prosperitetu rs ti o stabilnosti funkcionalnosti reko bi covjek svicarska a ono ni zair cak ili neko africko selo.Mirna zeljka mirna.oooooo.

ODGOVORITE
Name

Damir

16.06.2017 07:28

Čim neko ima potrebu da se pravda, tu nešto ne štima ;) Samo me zanima šta je bilo sa onim "vrlo važnim stvarima" koji će se dogoditi kad se Čizmice vrate iz Amerike ???

ODGOVORITE
Name

Milija

16.06.2017 08:15

Pa dogodilo se. Lemi dobio sankcije od odlazece administracije.

Name

Maca Diskrecija

16.06.2017 07:33

Faktički ovoj treba ozbiljna medicinska pomoć!!!

ODGOVORITE
Name

Andeo Osvete

17.06.2017 17:37

Fino ja rekoh, ne samo ona, nego komplet garnitura;sve psihijatrija; patoloski lazovi 113%.

Name

Milorad

16.06.2017 07:44

Ma nemoj, majke ti? Sta nam sve ovo naprica, u jednom dahu? Toliko ti je dobro da ti fali i rijeci da opises ovu ljepotu. zaboravila si najvazniju recenicu: " U uslovimaslozene makroekonomskeimikroekonomske politikevlada jenajboljerezultatepostigla uimplementiranju i komplementiranjuslozenih ultrasegamegazahtjeva evropskeunije kojicedaljedovestidotoga dacezbogagrokulturoultramjerakojeprovodivlada svakigradjaninzanekihdvjestagodinajestizlatnomkasikom!"

ODGOVORITE
Name

A...O / Milorad

18.06.2017 10:06

Dobar komentar! Ako uspije ponoviti ono sto kaze, ja cu skupiti za nju 100 glasova na izborima

Name

Banja Luka

16.06.2017 07:48

Budžet je funkcionalan SAMO uz milionske tj milijardske kredite MMF a i ostalih zelenaških institucija.

ODGOVORITE
Name

Велика цура а лаже, срамота!

16.06.2017 07:53

Кога лажете?Зар мислите да смо луди?Било ко коме су призната било која права која се исплаћују из буџета ће Вам рећи да сте лажов!

ODGOVORITE
Name

BASTA

16.06.2017 07:56

UDUNI VISE,NIKO TE NE UZIMA ZA OZBILJNO SEM KAD PODIZETE KREDITE U IME REPUBLIKE TJ NASE IME ILI KAD PRODAJETE NASU IMOVINU E TAD ZNAMO DA STA NAM SE PISE!

ODGOVORITE
Name

akcijas

16.06.2017 08:10

Ako je tako bajno, idemo organizovati referendum o daljoj podrsci Vladi. Jedini uslov da nezavisni ekonomisti daju svoj prijedlog, a ne nikako frizirani dokumenti, i rekla kazala tipa "veliki i mali", "dolazeca administracija" itd...

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

16.06.2017 08:11

Kome onda oni foliranti iz željeznica štrajkuju? Dug bolnica ti je DVIJESTO PEDESET MILIONA!!! 94% obveznica i trezorskih zapisa su vam pokupovale firme iz Federacije, platit ćete im preko 65 miliona kamate za 2016-2017! Njemačka se može zadužiti i 700% BDP-a jer IMAJU ODAKLE VRATITI. Vi niste u stanju sašiti košulje za policiju, za vas je i zaduženje od 10% bankrot bez povratka! Na opasnim je drogama...

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.06.2017 08:21

NE MINOVNO JE DA JEDNOM DOĐE KRAJ OVIM LAŽIMA SAMO DA NAROD VIDI FACE DOTIČNIH .NADAJMO SE JEL LJUDSKI UM OVO NE MOŽE SVATITI PSIHOLOŠKI RAT JE GORI OD I JEDNOG RATA SA PUŠKOM SRETNO.

ODGOVORITE
Name

bra'o

16.06.2017 20:30

Bra'o Bobo. Zadovoljstvo je čitati tvoje svakodnevne analize prepoznatljive ne samo po rudarskom pozdravu na kraju. Precizno, jasno, nadahnuto, pismeno...

Name

Borac rs

16.06.2017 08:43

Mora budzet biti funkcionalan kad svaki dan zaduzi narod za 10 miliona. ko je ovdje lud?

ODGOVORITE
Name

prle

16.06.2017 08:44

Ranije su i premijerka i predsjednik RS otvoreno govorili o drugim alternativnim kreditnim aranžmanima za održivost tog bh entiteta, ali kako se niti jedan od njih nije realizovao, pokunjeno su se uvijek vraćali MMF-u.

ODGOVORITE
Name

re

16.06.2017 12:00

I ljubili ruke ridjobradom begu..

Name

Darko Miha

16.06.2017 09:01

Super onda se više RS ne mora zaduživati i klečati da MMF odobri kredit

ODGOVORITE
Name

Milorad

16.06.2017 09:02

Sve super cizmica prica,a kad ce boracki dodatak? Nemas 68 maraka redovno da isplatis pa svaki mjesec se natezes ko da isplacujes nama borcima po hiljadu km mjesecno.Bando jedna najobicnija.

ODGOVORITE
Name

7

16.06.2017 09:59

Zato policiji smanjujete platu 10%

ODGOVORITE
Name

SNSD-ovac

17.06.2017 11:31

Smanjiti nego sta i ukinuti beneficije.

Name

PAJKO

16.06.2017 16:55

JOJ CIGANKE A STALNO IDU I PROSE . BUDZET STABILAN.

ODGOVORITE