Нови промашај тужилаштва

Посебно одељење Републичког тужилаштва за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала одустало је од истраге против ухапшених у акцији „Дизел“, а који су се сумњичили за организовани криминал и крађу горива из Рудника и термоелектране Гацко, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Република Српска 15.06.2017 | 19:49
Нови промашај тужилаштва
Након одустајања од истраге они су овај случај пребацили у надлежност Окружног јавног тужилаштва Требиње, а осумњичени се терете за продужено кривично дјело тешке крађе.
 
Акција „Дизел“ проведена је крајем прошле године када је више од сто полицајаца блокирало Гацко. Тада је приведено преко 60 особа због сумње да су дужи временски период крали гориво. У овој „спектакуларној“ акцији полиција је претресла више од 30 локација и том приликом заплијенили су око 1.500 литара горива.

Девет особа доведено је у Бањалуку, где су испитани у Републичком јавном тужилаштву и одређен им је притвор. Након што је истекао притвор тужилаштво је тражило да им се продужи за још два мјесеца како би пронашли још доказа против њих, али је то суд одбио.

Одустајањем од истраге у овом предмету настављени су промашаји бившег Специјалног тужилаштва који задњих неколико мјесеци потресају ову правосудну институцију.

Јевто Јанковић, адвокат седморице оптужених у овом предмету, истиче да је апсурдно како тужилаштво води истраге и да је њиховим непромишљеним радом нарушен углед свих ухапшених.

- Привели су више од 60 шофера, а велики број је добио добре батине у полицијској станици приликом испитивања. Ухапшени и њихово породице су прошли кроз пакао. Иако је већина пуштена да се брани са слободе, они су испитани у својству осумњичених и обиљележени су као криминалци – истиче Јанковић.

Он каже да се у овом случају највише може радити о продуженом дијелу ситних крађа, али никако о организованом криминалу, што је тврдило Републичко јавно тужилаштво.

Јанковић додаје да очекује да ће, уколико тужилаштво у Требињу случајно подигне оптужницу против њих, сви бити ослобођени.

Специјално тужилаштво је до сада за организовани криминал теретило чистачице, дактилографкиње, портире, а сада су покушали и шофере, али им није пошло за руком. Поручујем свим шоферима - ако вас Републичко тужилаштво оптужи за организовани криминал, само се мени јавите– истакао је Јанковић.

Бројни пропусти

Посебно одељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала формирано је да се бави најтежим криминалним случајевима, али њихов рад су обиљежили бројни пропусти.

У пресуди „Специјали“ оборена је једна од најбитнијих ставки оптужнице, да је реч о организованом криминалу и организованој криминалној групи.

Затим је тужилац овог одјељења склопио апсурдни споразум са хирургом Маринком Ловром, који је признао да је узео мито како би сачинио лажни налаз. Тужилац га је тада наградио само новчаном казном, а није добио забрану обављања посла.

Ту су и случајеви за давања мита од 20 марака и слично.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

блбл

15.06.2017 18:22

на 30 локација запленили 1500 л горива . два канистера по локацији. 100 полицајаца уцествовало / 2 полицајца по канистеру. Нема ста, врло успесна акција. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

15.06.2017 19:07

Бас тако, бомбастицна најава и колапс. Па пет пута су те екипе за хапсење изазвале веће троскове него сто вриједе ти канистери. А ко их је послао? ДАЛИ СУ ПОЗНАВАЛИ МАТЕМАТИКУ?

Name

Митар М.

15.06.2017 18:41

Зато специјалци примају плату од 4.000 КМ , да ниста не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ганди

15.06.2017 19:11

Јадна дрзаво...и дан данас се краде сваку ноц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОВАН ИИИ

15.06.2017 19:31

Није то никакав промашај... то јесте и био циљ акције тужилаштва (да се не уради ништа). Зато је и основано, да штити тешки криминал и корупцију, а прогони сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ