Novi promašaj tužilaštva

Posebno odeljenje Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala odustalo je od istrage protiv uhapšenih u akciji „Dizel“, a koji su se sumnjičili za organizovani kriminal i krađu goriva iz Rudnika i termoelektrane Gacko, saznaje „EuroBlic“.

Republika Srpska 15.06.2017 | 19:49
Novi promašaj tužilaštva
Nakon odustajanja od istrage oni su ovaj slučaj prebacili u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a osumnjičeni se terete za produženo krivično djelo teške krađe.
 
Akcija „Dizel“ provedena je krajem prošle godine kada je više od sto policajaca blokiralo Gacko. Tada je privedeno preko 60 osoba zbog sumnje da su duži vremenski period krali gorivo. U ovoj „spektakularnoj“ akciji policija je pretresla više od 30 lokacija i tom prilikom zaplijenili su oko 1.500 litara goriva.

Devet osoba dovedeno je u Banjaluku, gde su ispitani u Republičkom javnom tužilaštvu i određen im je pritvor. Nakon što je istekao pritvor tužilaštvo je tražilo da im se produži za još dva mjeseca kako bi pronašli još dokaza protiv njih, ali je to sud odbio.

Odustajanjem od istrage u ovom predmetu nastavljeni su promašaji bivšeg Specijalnog tužilaštva koji zadnjih nekoliko mjeseci potresaju ovu pravosudnu instituciju.

Jevto Janković, advokat sedmorice optuženih u ovom predmetu, ističe da je apsurdno kako tužilaštvo vodi istrage i da je njihovim nepromišljenim radom narušen ugled svih uhapšenih.

- Priveli su više od 60 šofera, a veliki broj je dobio dobre batine u policijskoj stanici prilikom ispitivanja. Uhapšeni i njihovo porodice su prošli kroz pakao. Iako je većina puštena da se brani sa slobode, oni su ispitani u svojstvu osumnjičenih i obiljeleženi su kao kriminalci – ističe Janković.

On kaže da se u ovom slučaju najviše može raditi o produženom dijelu sitnih krađa, ali nikako o organizovanom kriminalu, što je tvrdilo Republičko javno tužilaštvo.

Janković dodaje da očekuje da će, ukoliko tužilaštvo u Trebinju slučajno podigne optužnicu protiv njih, svi biti oslobođeni.

Specijalno tužilaštvo je do sada za organizovani kriminal teretilo čistačice, daktilografkinje, portire, a sada su pokušali i šofere, ali im nije pošlo za rukom. Poručujem svim šoferima - ako vas Republičko tužilaštvo optuži za organizovani kriminal, samo se meni javite– istakao je Janković.

Brojni propusti

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala formirano je da se bavi najtežim kriminalnim slučajevima, ali njihov rad su obilježili brojni propusti.

U presudi „Specijali“ oborena je jedna od najbitnijih stavki optužnice, da je reč o organizovanom kriminalu i organizovanoj kriminalnoj grupi.

Zatim je tužilac ovog odjeljenja sklopio apsurdni sporazum sa hirurgom Marinkom Lovrom, koji je priznao da je uzeo mito kako bi sačinio lažni nalaz. Tužilac ga je tada nagradio samo novčanom kaznom, a nije dobio zabranu obavljanja posla.

Tu su i slučajevi za davanja mita od 20 maraka i slično.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

blbl

15.06.2017 20:22

na 30 lokacija zaplenili 1500 l goriva . dva kanistera po lokaciji. 100 policajaca ucestvovalo / 2 policajca po kanisteru. Nema sta, vrlo uspesna akcija. :)

ODGOVORITE
Name

Veteran

15.06.2017 21:07

Bas tako, bombasticna najava i kolaps. Pa pet puta su te ekipe za hapsenje izazvale veće troskove nego sto vrijede ti kanisteri. A ko ih je poslao? DALI SU POZNAVALI MATEMATIKU?

Name

Mitar M.

15.06.2017 20:41

Zato specijalci primaju platu od 4.000 KM , da nista ne rade.

ODGOVORITE
Name

Gandi

15.06.2017 21:11

Jadna drzavo...i dan danas se krade svaku noc...

ODGOVORITE
Name

RADOVAN III

15.06.2017 21:31

Nije to nikakav promašaj... to jeste i bio cilj akcije tužilaštva (da se ne uradi ništa). Zato je i osnovano, da štiti teški kriminal i korupciju, a progoni sirotinju.

ODGOVORITE