ЕП: Представљамо ривале Србије - Македонија!

Запамтили су их оба Дембелеа, Бакајоко, Лемар, Толисо… Још ће неко! Најбоља генерација у историји Македоније и највећи аутсајдер, али не кладите се против ове Пепељуге.

Фудбал 17.06.2017 | 00:00
ЕП: Представљамо ривале Србије - Македонија!
Када се погледа састав групе и у њој поред Шпаније и Португалије стоји име Македоније, многима је пала на памет мисао "одлично, барем ту имамо сигурне бодове". Ипак, група Б је сигурно најтежа на Европском првенству у Пољској па тако и "наивни" Македонци  и нису толико наивни. Ово је прва генерација ове земље да учествује на Европском шампионату за младе. Дакле, Македонија је дебитант. Али то не сме да нас завара.

Тим Благоја Милевског не зна за пораз у 13 мечева заредом и заједно са Португалцима (19 мечева) налазе се на врху репрезентација са најдужом серијом непобедивости у званичним утакмицама.

Македонци су направили историју тиме што су се квалификовали на Европско првенство за младе и немају пораз од 11. јуна 2015. године. Под вођством Милевског Македонци су изгубили само једну утакмицу од последњих 17. Укупно су имали 12 победа.

Ова репрезентација је на турнир дошла тако што је освојила прво место у квалификационој Групи 3 где су још били састави Француске, Исланда, Украјине, Шкотске и Северне Ирске. Више од свега, о квалитету ове екипе и резултатском успеху говоре имена репрезентације Француске која се због Македоније није квалификовала за ЕП. Македонце су добро запамтили Корентин Толисо, Усман Дембеле, Муса Дембеле, Тома Лемар, Емерик Лапорт, Тјемуе Бакајоко, Лукас Ернандез… Овај Дрим тим међу младим репрезентацијама ниједном у два меча није савладао Македонце и гледаће на телевизији првенство у Пољској.

По једној ствари је Македонија испред Португалије, Шпаније и Србије. Има у саставу чак деветорицу фудбалера који су већ дебитовали за А репрезентацију. Шпанци имају седморицу, Португалци шесторицу, а Србија само тројицу. Леп пример како се треба односити према успешним генерацијама и како их касније што лакше интегрисати у А репрезентацију.

Доскорашњи првотимац Црвене звезде Давид Бабунски предводиће младу репрезентацију Македоније. Он није имао праву прилику у Звезди, али је зато почео да пружа веома добре игре у Јапану у екипи Јокохаме. Постигао је и неке голове и наговестио да ће потенцијал који има преточити у конкретне ствари на терену. Око њега се врти игра Македонаца.

Поред њега, на првобитном списку који је објавио селектор Милевски налази се још један бивши играч клуба из Љутице Богдана Данијел Аврамовски, сада играч Олимпије из Љубљане.

“Желимо да направимо велики успех и да наставимо низ непоражених утакмица. Показали смо да имамо квалитет и тако желимо да играмо и на првенству. Респектујемо све противнике, анализираћемо их добро”, рекао је Аврамовски за МОЗЗАРТ Спорт.

Репрезентација Македоније одиграла је два меча ове године, оба у марту и у оба је дошла до победе. У тријумфу над Бугарском једини стрелац био је Радески, док су у победи над Црном Гором стрелци били Елмас и Чесмеџијев (из пенала).

И може се рећи да се у нападу највише очекује управо од опасног Марјана Радеског, нападача Шкендије и Кире Маркоског офанзивног фудбалера који је у протеклих пет утакмица Македоније био убедљиво најефикаснији и показао се као велика претња по противничке одбране. Радески је са три гола и две асистенције био најучинковитији играч у квалификацијама.

Никако не треба заборавити ни Виктора Ангелова, нападача Ујпешта који је поникао у Работничком. Одиграо је ове сезоне 14 мечева за клуб и дао један гол, па та мало слабија минутажа може да му буде проблем на овом турниру.

Македонија турнир отвара утакмицом са Црвеном фуријом 17. јуна од 20.45, док ће истог дана први меч у овој групи од 18 часова одиграти Португалија и Србија.

Дуел Македоније и Србије играће се 20. јуна од 18 часова у Бигодшчу.

“Респектујемо репрезентацију Србије и њен квалитет. Познајем већину играча, с неким сам играо у Звезди, а против неких сам играо. Са више играча Србије сам у контакту, чујемо се, али сада их не бих набрајао да не бих некога изоставио. Прогнозе за меч са Србијом бих заобишао, видећемо све на терену”, рекао је Аврамовски који ће уз Бабунског бити задужен за креативни део игре репрезентације Македоније.

На голу би на утакмицама Македоније требало очекивати Игора Алексовског који брани боје Вардара, лево је устаљен Демири такође из Вардара. На месту штопера Зајков који наступа за белгијски  Шарлроа и Велкоски из Вардара. Ту не би требало да буде дилеме.

Испред њих, а иза креативаца и нападача требало би да стоји још један фудбалер ВардараНиколов, тако да се може рећи да је дефанзива Македонаца веома уиграна јер већина долази из истог клуба.

Селектор Милевски је прво позвао 17 играча на прелиминарни списак, да би накнадно уврстио и Ељифа Елмаса, Давора Здравковског, Тихомира Костадинова, Јована Попзлатанова, ПетраПетковског, Филипа Илића и Алексу Амановића који су играчи из генерације 1996/1997. Македонци желе да се овај пелцер пренесе и на те момке који ће носити игру младе репрезентације у следећем циклусу.

Французи су их добро упознали, а у групи са три фаворита за титулу, још ће неко нагазити на македонску мину. Македонци се сјајно сналазе у овој кожи аутсајдера.   

СПИСАК МАКЕДОНИЈЕ:

ГОЛМАНИ: Игор Алековски (Вардар), Дамјан Шишковски (Работњички), Филип Илић (Гандзасар Јерменија);

ОДБРАНА: Зајков (Шарлроа), Велковски (Вардар), Демири (Вардар), Муслију (Ренова), Мурати (Шкендија), Бејтулаи (Шкендија),  Алекса Амановић  (Јавор), Јован Попзлатанов  (Пелистер);

ВЕЗНИ РЕД: Бабунски (Јокохама), Николов (Вардар), Аврамовски (Олимпија), Маркоски (Работнички), Барди (Ујпешт), Пивковски (Ландскорна), Ђорђев (Грасхоперс), Елиф Елмас (Работнички), Давор Здравковски ( Македонија ГјП);

НАПАД: Радески (Шкендија), Ангелов (Ујпешт), Тихомир Костадинов  (Злате Моравце), Петар Петковски (Вардар).

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боско

17.06.2017 05:37

Идемо Македонци, напред Македонија!!!

ОДГОВОРИТЕ