EP: Predstavljamo rivale Srbije - Makedonija!

Zapamtili su ih oba Dembelea, Bakajoko, Lemar, Toliso… Još će neko! Najbolja generacija u istoriji Makedonije i najveći autsajder, ali ne kladite se protiv ove Pepeljuge.

Fudbal 17.06.2017 | 00:00
EP: Predstavljamo rivale Srbije - Makedonija!
Kada se pogleda sastav grupe i u njoj pored Španije i Portugalije stoji ime Makedonije, mnogima je pala na pamet misao "odlično, barem tu imamo sigurne bodove". Ipak, grupa B je sigurno najteža na Evropskom prvenstvu u Poljskoj pa tako i "naivni" Makedonci  i nisu toliko naivni. Ovo je prva generacija ove zemlje da učestvuje na Evropskom šampionatu za mlade. Dakle, Makedonija je debitant. Ali to ne sme da nas zavara.

Tim Blagoja Milevskog ne zna za poraz u 13 mečeva zaredom i zajedno sa Portugalcima (19 mečeva) nalaze se na vrhu reprezentacija sa najdužom serijom nepobedivosti u zvaničnim utakmicama.

Makedonci su napravili istoriju time što su se kvalifikovali na Evropsko prvenstvo za mlade i nemaju poraz od 11. juna 2015. godine. Pod vođstvom Milevskog Makedonci su izgubili samo jednu utakmicu od poslednjih 17. Ukupno su imali 12 pobeda.

Ova reprezentacija je na turnir došla tako što je osvojila prvo mesto u kvalifikacionoj Grupi 3 gde su još bili sastavi Francuske, Islanda, Ukrajine, Škotske i Severne Irske. Više od svega, o kvalitetu ove ekipe i rezultatskom uspehu govore imena reprezentacije Francuske koja se zbog Makedonije nije kvalifikovala za EP. Makedonce su dobro zapamtili Korentin Toliso, Usman Dembele, Musa Dembele, Toma Lemar, Emerik Laport, Tjemue Bakajoko, Lukas Ernandez… Ovaj Drim tim među mladim reprezentacijama nijednom u dva meča nije savladao Makedonce i gledaće na televiziji prvenstvo u Poljskoj.

Po jednoj stvari je Makedonija ispred Portugalije, Španije i Srbije. Ima u sastavu čak devetoricu fudbalera koji su već debitovali za A reprezentaciju. Španci imaju sedmoricu, Portugalci šestoricu, a Srbija samo trojicu. Lep primer kako se treba odnositi prema uspešnim generacijama i kako ih kasnije što lakše integrisati u A reprezentaciju.

Doskorašnji prvotimac Crvene zvezde David Babunski predvodiće mladu reprezentaciju Makedonije. On nije imao pravu priliku u Zvezdi, ali je zato počeo da pruža veoma dobre igre u Japanu u ekipi Jokohame. Postigao je i neke golove i nagovestio da će potencijal koji ima pretočiti u konkretne stvari na terenu. Oko njega se vrti igra Makedonaca.

Pored njega, na prvobitnom spisku koji je objavio selektor Milevski nalazi se još jedan bivši igrač kluba iz Ljutice Bogdana Danijel Avramovski, sada igrač Olimpije iz Ljubljane.

“Želimo da napravimo veliki uspeh i da nastavimo niz neporaženih utakmica. Pokazali smo da imamo kvalitet i tako želimo da igramo i na prvenstvu. Respektujemo sve protivnike, analiziraćemo ih dobro”, rekao je Avramovski za MOZZART Sport.

Reprezentacija Makedonije odigrala je dva meča ove godine, oba u martu i u oba je došla do pobede. U trijumfu nad Bugarskom jedini strelac bio je Radeski, dok su u pobedi nad Crnom Gorom strelci bili Elmas i Česmedžijev (iz penala).

I može se reći da se u napadu najviše očekuje upravo od opasnog Marjana Radeskog, napadača Škendije i Kire Markoskog ofanzivnog fudbalera koji je u proteklih pet utakmica Makedonije bio ubedljivo najefikasniji i pokazao se kao velika pretnja po protivničke odbrane. Radeski je sa tri gola i dve asistencije bio najučinkovitiji igrač u kvalifikacijama.

Nikako ne treba zaboraviti ni Viktora Angelova, napadača Ujpešta koji je ponikao u Rabotničkom. Odigrao je ove sezone 14 mečeva za klub i dao jedan gol, pa ta malo slabija minutaža može da mu bude problem na ovom turniru.

Makedonija turnir otvara utakmicom sa Crvenom furijom 17. juna od 20.45, dok će istog dana prvi meč u ovoj grupi od 18 časova odigrati Portugalija i Srbija.

Duel Makedonije i Srbije igraće se 20. juna od 18 časova u Bigodšču.

“Respektujemo reprezentaciju Srbije i njen kvalitet. Poznajem većinu igrača, s nekim sam igrao u Zvezdi, a protiv nekih sam igrao. Sa više igrača Srbije sam u kontaktu, čujemo se, ali sada ih ne bih nabrajao da ne bih nekoga izostavio. Prognoze za meč sa Srbijom bih zaobišao, videćemo sve na terenu”, rekao je Avramovski koji će uz Babunskog biti zadužen za kreativni deo igre reprezentacije Makedonije.

Na golu bi na utakmicama Makedonije trebalo očekivati Igora Aleksovskog koji brani boje Vardara, levo je ustaljen Demiri takođe iz Vardara. Na mestu štopera Zajkov koji nastupa za belgijski  Šarlroa i Velkoski iz Vardara. Tu ne bi trebalo da bude dileme.

Ispred njih, a iza kreativaca i napadača trebalo bi da stoji još jedan fudbaler VardaraNikolov, tako da se može reći da je defanziva Makedonaca veoma uigrana jer većina dolazi iz istog kluba.

Selektor Milevski je prvo pozvao 17 igrača na preliminarni spisak, da bi naknadno uvrstio i Eljifa Elmasa, Davora Zdravkovskog, Tihomira Kostadinova, Jovana Popzlatanova, PetraPetkovskog, Filipa Ilića i Aleksu Amanovića koji su igrači iz generacije 1996/1997. Makedonci žele da se ovaj pelcer prenese i na te momke koji će nositi igru mlade reprezentacije u sledećem ciklusu.

Francuzi su ih dobro upoznali, a u grupi sa tri favorita za titulu, još će neko nagaziti na makedonsku minu. Makedonci se sjajno snalaze u ovoj koži autsajdera.   

SPISAK MAKEDONIJE:

GOLMANI: Igor Alekovski (Vardar), Damjan Šiškovski (Rabotnjički), Filip Ilić (Gandzasar Jermenija);

ODBRANA: Zajkov (Šarlroa), Velkovski (Vardar), Demiri (Vardar), Musliju (Renova), Murati (Škendija), Bejtulai (Škendija),  Aleksa Amanović  (Javor), Jovan Popzlatanov  (Pelister);

VEZNI RED: Babunski (Jokohama), Nikolov (Vardar), Avramovski (Olimpija), Markoski (Rabotnički), Bardi (Ujpešt), Pivkovski (Landskorna), Đorđev (Grashopers), Elif Elmas (Rabotnički), Davor Zdravkovski ( Makedonija GjP);

NAPAD: Radeski (Škendija), Angelov (Ujpešt), Tihomir Kostadinov  (Zlate Moravce), Petar Petkovski (Vardar).

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bosko

17.06.2017 05:37

Idemo Makedonci, napred Makedonija!!!

ODGOVORITE