Ко је Толисо, најскупље појачање у историји Бајерна?!

Да није било италијанске мафије…! Баварци су први истрчали трку за аутограм десног бека који је постао један од најтраженијих универзалаца Европе. . .

Фудбал 17.06.2017 | 23:00
Ко је Толисо, најскупље појачање у историји Бајерна?!
Фудбалска пијаца у Европи је полудела, цене су скочиле за 30 одсто, падају клупски и разни рекорди у висини трансфера, па је и Бајерн морао да покаже зубе конкуренцији. Разбили су и штедљиви Баварци клупску касу и довели најскупље појачање у историји – Корентина Толисоа.

За многе је овај момак и даље енигма и питају се зашто се дигла толика прашина око њега. Али имена клубова који су га тражили и сам потпис за Бајерн говоре да је реч о правом драгуљу европског фудбала.

Бајерн је на крају био тај који је брзо и моћно ставио тачку на причу која је и прошлог лета забављала француску и италијанску фудбалску јваност. Тада је Толисо био на корак од преласка у Наполи. Све је било договорено са Лионом: 26.000.000 евра за обештећење, плус 5.000.000 за бонусе. После неколико недеља преговора је све било утаначено. А онда…

“Лион обавештава јавност да је Корентин Толисо изабрао да остане у клубу”, твитнуо је француски клуб…

“Избор је само мој”, кратко је потврдио Толисо.

Шта се десило? Наполитанци су били у чуду, Де Лаурентис бесан, а прави разлог је испливао на површину неколико месеци касније. Тачније у априлу ове године…

“Требало је да иде у Наполи, а онда не знам шта се десило… Неко је испрепадао момка. Напричали су му да је град 'овакав' и 'онакав'. Гледао је серију Гомора која сурово описује бруталност мафије у Напуљу и одустао је. Био је уплашен”, рекао је менаџер младог везисте Фредерик Гуера.

Толисо је касније потврдио пријатељима да је заиста ТВ серија о мафији “Гомора” била кап која је прелила чашу и да је тада одустао од селидбе у Напуљ. Вероватно се ту накупило и бојазни од вести које су претходних година стизале из Напуља. Икона клуба Марек Хамшикје опљачкан у близини стадиона. Локалном момку и звезди Лоренцу Инсињеу је прислоњен пиштољ на главу и опљачкан је. Раније је и Хамшикова трудна жена била жртва разбојника на улици. Толисо није желео да ризикује…

Остао је у Лиону и још више напредовао. Наполи је испао из трке, појавили су се озбиљнији клубови и почео је рат за његов потпис. Толисоа су желели Арсенал, Милан, Интер, Манчестер Јуањтед, а најупорнији је био Јувентус који га је јурио годину дана. Није успео прошле зиме, покушао је свим силама и овог лета. Толисо је био означен као број један на Јувентусовој листи појачање, али Стара дама је била шкрта. Није желела да понудио Лиону 40.000.000 евра. Јувентус је отезао, покушавао да смањи суму, да играчу “уђе у главу” и на крају је извисио. Бајерн је експресно завршио посао и учинио Толисоа најскупљим појачањем у историји. Анчелоти је добио играча каквог је тражио.

Чему толика фрка око играча који није мађионичар са лоптом и који је дао 29 голова на 160 мечева за Лион. Многи га најављују као универзалца каквих има мало на свету.

Може да игра све!

Ту универзалност дугује почецима каријере и такмичарском карактеру пошто никада није бирао улоге на терену и тренери су га обожавали. Цео јуниорски стаж је провео као десни бек у чувеној Лионовој школи и баш као десни бек је дебитовао за први тим када се повредио Дабо.

Потом су уследиле повреде Фофане и Гренијеа, па је тренер Реми Гард морао да закрпи рупе прекомандом Толисоа у везни ред. Пун погодак! Младић рођен и одрастао у околини Лиона је експлодирао у везном реду. Било га је на сваком делу терену, подједнако успешно је обављао све улоге.

Брзина и снага. То су два највећа квалитета момка од 40 и кусур милиона евра. Али из утакмице у утакмицу је на своје супериорне атлетске способности, надограђивао и техничке квалитете. Био је све бољи и бољи, тренирао је као манијак, био опседнут видео анализама своје игре.

Већ у другој сениорској сезони је за Лион у првенству одиграо свих 38 мечева у Лиги 1, а чак 37 као стартер. У другој сезони! Приде је дао седам голова. У формацији 4-3-1-2 је играо десног везног. Али и крпио остале позиције када је било потребно. После Гарда иФурнијеа, добио је и трећег тренера за три сезоне. Дошао је Бруно Женесио а Толисо је опет био незамењив и после треће сезоне је дошла та чувена сага са Наполијем. Код Женесијаје играо више у средини и опет је био сјајан. Лион је прешао на формацију 4-3-3, а Толисо је успешно играо и десног, и левог везног.

Минуле сезоне је Женесио опет мењао. Лион је у неким мечевима, углавном у Лиги шампиона, играо и 3-5-2, а Толисо је био задњи везни, десни спољни и против загребачког Динама калсичан шпиц! Чак је у том мечу дао и гол главом. Сезону је завршио као играч Лиона са највише пасова по мечу (69) и сјајном проценту тачности (84 одсто). За Бајернову машинерију, то је шраф који ће се савршено уклопити.

После губитка Филипа Лама, Ћабија Алонса, најављених продаја Рената Санчеза и ДагласаКосте, јасно је зашто је Анчелотију потребан играч попут Толисоа. У Бајерну ће моћи да попуни скоро све позиције које су под знаком питања. У Бајернових 4-3-3 или 4-2-3-1 на које су прешли у другом делу сзеоне, Француз ће бити идеално појачање.

До старта у Бајерну, Толисо тренира индивидуално. Жели да поправи шут. 

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар