Ko je Toliso, najskuplje pojačanje u istoriji Bajerna?!

Da nije bilo italijanske mafije…! Bavarci su prvi istrčali trku za autogram desnog beka koji je postao jedan od najtraženijih univerzalaca Evrope. . .

Fudbal 17.06.2017 | 23:00
Ko je Toliso, najskuplje pojačanje u istoriji Bajerna?!
Fudbalska pijaca u Evropi je poludela, cene su skočile za 30 odsto, padaju klupski i razni rekordi u visini transfera, pa je i Bajern morao da pokaže zube konkurenciji. Razbili su i štedljivi Bavarci klupsku kasu i doveli najskuplje pojačanje u istoriji – Korentina Tolisoa.

Za mnoge je ovaj momak i dalje enigma i pitaju se zašto se digla tolika prašina oko njega. Ali imena klubova koji su ga tražili i sam potpis za Bajern govore da je reč o pravom dragulju evropskog fudbala.

Bajern je na kraju bio taj koji je brzo i moćno stavio tačku na priču koja je i prošlog leta zabavljala francusku i italijansku fudbalsku jvanost. Tada je Toliso bio na korak od prelaska u Napoli. Sve je bilo dogovoreno sa Lionom: 26.000.000 evra za obeštećenje, plus 5.000.000 za bonuse. Posle nekoliko nedelja pregovora je sve bilo utanačeno. A onda…

“Lion obaveštava javnost da je Korentin Toliso izabrao da ostane u klubu”, tvitnuo je francuski klub…

“Izbor je samo moj”, kratko je potvrdio Toliso.

Šta se desilo? Napolitanci su bili u čudu, De Laurentis besan, a pravi razlog je isplivao na površinu nekoliko meseci kasnije. Tačnije u aprilu ove godine…

“Trebalo je da ide u Napoli, a onda ne znam šta se desilo… Neko je isprepadao momka. Napričali su mu da je grad 'ovakav' i 'onakav'. Gledao je seriju Gomora koja surovo opisuje brutalnost mafije u Napulju i odustao je. Bio je uplašen”, rekao je menadžer mladog veziste Frederik Guera.

Toliso je kasnije potvrdio prijateljima da je zaista TV serija o mafiji “Gomora” bila kap koja je prelila čašu i da je tada odustao od selidbe u Napulj. Verovatno se tu nakupilo i bojazni od vesti koje su prethodnih godina stizale iz Napulja. Ikona kluba Marek Hamšikje opljačkan u blizini stadiona. Lokalnom momku i zvezdi Lorencu Insinjeu je prislonjen pištolj na glavu i opljačkan je. Ranije je i Hamšikova trudna žena bila žrtva razbojnika na ulici. Toliso nije želeo da rizikuje…

Ostao je u Lionu i još više napredovao. Napoli je ispao iz trke, pojavili su se ozbiljniji klubovi i počeo je rat za njegov potpis. Tolisoa su želeli Arsenal, Milan, Inter, Mančester Juanjted, a najuporniji je bio Juventus koji ga je jurio godinu dana. Nije uspeo prošle zime, pokušao je svim silama i ovog leta. Toliso je bio označen kao broj jedan na Juventusovoj listi pojačanje, ali Stara dama je bila škrta. Nije želela da ponudio Lionu 40.000.000 evra. Juventus je otezao, pokušavao da smanji sumu, da igraču “uđe u glavu” i na kraju je izvisio. Bajern je ekspresno završio posao i učinio Tolisoa najskupljim pojačanjem u istoriji. Ančeloti je dobio igrača kakvog je tražio.

Čemu tolika frka oko igrača koji nije mađioničar sa loptom i koji je dao 29 golova na 160 mečeva za Lion. Mnogi ga najavljuju kao univerzalca kakvih ima malo na svetu.

Može da igra sve!

Tu univerzalnost duguje počecima karijere i takmičarskom karakteru pošto nikada nije birao uloge na terenu i treneri su ga obožavali. Ceo juniorski staž je proveo kao desni bek u čuvenoj Lionovoj školi i baš kao desni bek je debitovao za prvi tim kada se povredio Dabo.

Potom su usledile povrede Fofane i Grenijea, pa je trener Remi Gard morao da zakrpi rupe prekomandom Tolisoa u vezni red. Pun pogodak! Mladić rođen i odrastao u okolini Liona je eksplodirao u veznom redu. Bilo ga je na svakom delu terenu, podjednako uspešno je obavljao sve uloge.

Brzina i snaga. To su dva najveća kvaliteta momka od 40 i kusur miliona evra. Ali iz utakmice u utakmicu je na svoje superiorne atletske sposobnosti, nadograđivao i tehničke kvalitete. Bio je sve bolji i bolji, trenirao je kao manijak, bio opsednut video analizama svoje igre.

Već u drugoj seniorskoj sezoni je za Lion u prvenstvu odigrao svih 38 mečeva u Ligi 1, a čak 37 kao starter. U drugoj sezoni! Pride je dao sedam golova. U formaciji 4-3-1-2 je igrao desnog veznog. Ali i krpio ostale pozicije kada je bilo potrebno. Posle Garda iFurnijea, dobio je i trećeg trenera za tri sezone. Došao je Bruno Ženesio a Toliso je opet bio nezamenjiv i posle treće sezone je došla ta čuvena saga sa Napolijem. Kod Ženesijaje igrao više u sredini i opet je bio sjajan. Lion je prešao na formaciju 4-3-3, a Toliso je uspešno igrao i desnog, i levog veznog.

Minule sezone je Ženesio opet menjao. Lion je u nekim mečevima, uglavnom u Ligi šampiona, igrao i 3-5-2, a Toliso je bio zadnji vezni, desni spoljni i protiv zagrebačkog Dinama kalsičan špic! Čak je u tom meču dao i gol glavom. Sezonu je završio kao igrač Liona sa najviše pasova po meču (69) i sjajnom procentu tačnosti (84 odsto). Za Bajernovu mašineriju, to je šraf koji će se savršeno uklopiti.

Posle gubitka Filipa Lama, Ćabija Alonsa, najavljenih prodaja Renata Sančeza i DaglasaKoste, jasno je zašto je Ančelotiju potreban igrač poput Tolisoa. U Bajernu će moći da popuni skoro sve pozicije koje su pod znakom pitanja. U Bajernovih 4-3-3 ili 4-2-3-1 na koje su prešli u drugom delu szeone, Francuz će biti idealno pojačanje.

Do starta u Bajernu, Toliso trenira individualno. Želi da popravi šut. 

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar