Анализа: Пласман у Лигу шампиона брише дугове!

Ако би ушао у групну фазу Лиге шампиона, Партизан би аутоматски зарадио 15,2 милиона евра, чиме би "покрио" тренутни дуг. Црно-бели за две утакмице могу да зараде као шампион Европе у кошарци - Фенербахче.

Фудбал 16.06.2017 | 23:40
Анализа: Пласман у Лигу шампиона брише дугове!
Тренутни дуг Партизана је, према речима генералног директора Милоша Вазуре, око 15 милиона евра.

То је без 5,1 милиона евра колико ће црно-бели добити од Фиорентине за младог штопера Николе Миленковића. Тај новац неће добити одједном, већ у ратама, а прва би требало да буде уплаћена почетком јула.

Ако би црно-бели успели да се по трећи пут пласирају у групну фазу Лиге шампиона, дуг би био потпуно анулиран и не само то - Партизан би, коначном, био "у плусу"!

Према садашњим наградама УЕФА, Партизан би за улазак у групну фазу добио 15.280.000 евра и то без додатног прихода од продаје улазница, маркетинга, ТВ права...

Наравно, прво треба скочити па рећи хоп. Оно што јесте извесно је да је Партизан већ сада зарадио пола милиона евра, а да није ни шутнуо лопту.

Самим тим што су се пласирали у квалификације за Лигу шампиона, црно-бели су зарадили 260.000 евра, а добиће још 320.000 евра за наступ у 2. колу квалификација. Дакле, 580.000 евра само за, малтене, појављивање на терену!

Ако се црно-бели пласирају у 3. коло квалификација каса ће им бити пунија за још 420.000 евра. Дакле, пред црно-белима је потенцијална зарада од око милион евра само за квалификације за Лигу шампиона. На тих милион евра добио би још 230.000 евра из такозваног "солидаритy паyментс" (из квалификација за Лигу Европе, за сваки клуб који не успе преко плеј-офа за ЛЕ да се квалификује за групну фазу ЛЕ). То укупно даје суму од 1.180.000 евра.

То је еквивалент награде коју је турски Фенербахче добио за освајање европске шампионске титуле у кошарци ове године!

Партизан ће у понедељак, 19. јуна сазнати име противника у 2. колу квалификација. Познато је свих 17 потенцијалних ривала, мада ће број потенцијалних противника бити смањен на пет, шест (као и сваке године). Партизан је у 2. колу квалификација носилац.

Жилина (Словачка), Жалгирис (Литванија), Дандалк(Ирска), Вардар (Македонија), Диделанж(Луксембург), Кукеши (Албанија), Зрињски (БиХ),Будућност (Црна Гора), Хонвед (Мађарска), ИФК(Финска), Спартакс (Летонија) и Самтредија (Грузија), као и било који од тимова из прве рунде квалификација у којој учествују: Њу Сејнтс (Велс), Линфилд (Северна Ирска), Викингур (Фарска Острва), Хибернијанс (Малта), Санта Колома (Андора), Алакшкерт (Јерменија), Ла Фиорита (Сан Марино), Еуропа (Гибралтар), Талин (Естонија) и Трепча (тзв. Косово), мада је вероватно да ће овај пар, из политичких разлога, бити избегнут на самом жребу.

ЗА ИЗБЕГАВАЊЕ:

Српски клупски фудбал је у таквој позицији да ниједан ривал није лак. Партизан је, ипак, велико име европског фудбала, а и најуспешнији је српски клуб у Европи у последњих 15-ак година. Захваљујући црно-белима, па и новосадској Војводини, коефицијент српског клупског фудбала није на нивоу Малте или Андоре.

Ако би Партизан могао да бира онда би неколико клубова од побројаних сигурно желео да избегне у 2. колу квалификација за Лигу шампиона. То су:

Шампион Словачке - Жилина. Овај клуб има најјачи коефицијент од свих, а уз то има и квалитет у играчком кадру. Прошле сезоне Жилина није играла Европу, али треба подсетити на сезону када су црно-бели играли групну фазу Лиге Европе и мало им је недостајало да "презиме" у Европи (несрећан пораз од Аугзбурга у последњем минуту). Те године у групи са Партизаном био је Атлетик Билбао који је био доминантан. Али, мало је недостајало да баскијски клуб уопште не буде у групи, јер га је Жилина прилично намучила и само захваљујући срећи Билбао је ушао у групну фазу ЛЕ. У сезони 2009/10. Партзан је играо против Жилине у квалификацијама за ЛЕ и успешно је прошао тест (1:1 у Београду, 2:0 у Словачкој).

Шампион Републике Ирске - Дандалк. У последње три године, Дандалк је стално шампион Ирске. Оно што јесте проблем је то што је у Ирској сезона у јеку (игра се пролеће-јесен). Дандалк тренутно није у форми, првопласирана екипе је добрано поодмакла (корк сити има 18 бодова предности), али је реч о екипи која је у такмичарском ритму. Важан податак је да је Дандалк прошле сезоне елиминисао БАТЕ Борисов, разбивши га 3:0 и тако се пласирао у групну фазу Лиге Европе. А када се говори о ирском фудбалу не треба ни подсећати на Шамрок...

Скопски Вардар - Шампион Македоније је у јануару 2014. године приватизован. Купио га је руски бизнисмен Сергеј Самсоненко, исти човек који је приватизовао и Рукометни клуб Вардар који је постао сензационални шампион Европе. Вардар има стабилност, последње три сезоне је шампион Македоније и сигурно је да газда клуба жели нешто више у Европи...

Шампион Мађарске - Хонвед. Када се каже Хонвед одмах се помисли на Пушкаша, Кочиша... То су далека времена, али реч је о клубу са традицијом. Хонвед је после 24 године освојио титулу и то у последњем колу против Видеотона, највећег фаворита. Самим тим што је Хонвед то успео, говори да је реч о екипи која има квалитет.

Уз поменуте, постоје и клубови из региона који због актуелне политичке ситуације не би били погодан ривал, попут мостарског Зрињског, албанског Кукешија или подгоричке Будућности (мада у Црној Гори Партизан има велики број навијача).

Противници који би били пожељни су: луксембуршки Диделанж, идеално би, рецимо, било гостовање у Андори, Фарским Острвима, Северној Ирској...

НАГРАДЕ:

- ПЛАСМАН У ЛИГУ ШАМПИОНА ПАРТИЗАНУ ДОНОСИ 15.280.000 ЕВРА, само на име премија без улазница, новац од маркетинга...

- Други сценарио, ако Партизан изгуби у плеј-офу Лиге шампиона директно улази у групну фазу Лиге Европе: то је загарантованих 6.180.000 евра (без додатних прихода - улазнице за квалификације, групну фазу, маркетинга - само то је око 800.000 евра)...

- Трећи сценарио, ако Партизан испадне у 3. колу ЛШ и пласира се, кроз плеј-оф, у Лигу Европе - минимална зарада је 3.600.000 евра.

***Бод и победа у Лиги шампиона - реми у групи доноси 500.000 евра, победа 1.500.000 евра;
***Бод и победа у Лиги Европе - реми доноси 120.000 евра, а победа 360.000 евра.

Рецимо, Партизану су оне три победе у ЛЕ када је имао 9 бодова, донели више од милион евра!

Важно је знати динамику исплате награда. Тај новац се не добија одмах у целини, већ се "растегне" на 15 месеци. Прве суме се исплаћују на лето, а онда се остатак протегне на више од годину дана. Ипак, тај новац је клуб зарадио и буде му исплаћен у целости (у ратама).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар