Федерер и Хас одиграли ''најстарији'' меч у 21. вијеку!

Роџер Федерер поражен је од Томија Хаса у другој рунди турнира у Штутгарту, међутим поред елиминације, меч је обележила и једна друга ствар.  Федерер: Неплански пораз, али драго ми због Хаса! Швајцарац шокантно елиминисан на почетку турнира у Штутгарту поручио да је изненађен, али да је сам кривац јер није искористио шансе и није био довољно оштар у кључним тренуцима.

Тенис 15.06.2017 | 15:15
Федерер и Хас одиграли ''најстарији'' меч у 21. вијеку!
Швајцарац и Немац одиграли су најстарији меч у последњих 35 година, пошто заједно имају 75 година.

Хас који је 302. на свету, полако завршава каријеру с обзиром да има 39 година, али то га није омела да победи три године млађег Роџера Федерера.

Старији меч пре овог био је 1982. године, када су играли Луис Ајала (49) и Рикардо Кано (30), који су тада имали укупно 80 година и три месеца.

Федерер је пропустио целу сезоне на шљаци, а после три месеца паузе није успео да се врати тријумфално, пошто га је у класику у три сета елиминисао поменути Хас.

Роџер Федерер направио је паузу после сјајног старта сезоне и вратио се тенису на турниру у Штутгарту. Ипак, тамо је доживео шок већ у првом мечу. Елиминисао га је 302. играч света, ветеран Томи Хас.

За Швајцараца, који се припрема за Вимблдон, где ће покушати да освоји осми трофеј, то није био добар наступ.

Изгубио је резултатом 6:2, 6:7, 4:6. Федерер је у другом сету имао и меч лопту, али је Немац успео да се ишчупа и направи преокрет.

"Прошле сезоне овде сам поражен у полуфиналу, а сада у првом мечу, то није оно чему сам се надао. Посебно не на травнатој подлози, на турниру који сам увек добро играо. Али ако не искористите шансе на мечу, не добијете сет у којем водите и направите грешке које вас скупо коштају, онда само себе можете да кривите за неуспех", рекао је Федерер после пораза.

Хас, који има 39 година, направио је прави подвиг, јер је стигао до првог четвртфинала на неком турниру после 2014. године.

"Био сам у шоку. Остао сам без текста. Нисам одавно добио два меча у низу, а пошто сам то урадио против Роџера Федерера,доброг пријатеља, и то на трави, сматрам то једним од најбољих резултата каријере", рекао је Хас после тријумфа.

Швајцарац није приказао лошу игру. Напротив. Одсервирао је 23 аса, форхенд га је добро служио, баш као и волеј, често је излазио на мрежу, али је било евидентно да је пауза оставила трага.

"Нисам играо лоше, чак сам имао и одличне периоде на мечу, али у кључним тренуцима нисам био оштар колико је требало. Направио сам грешке у неким пресудним моментима меча", навео је Федерер.

Хас је постао најстарији играч који је успео да победи играча из Топ 5 после Џимија Конорса, који је то учинио у Мемфису 1992, када је надиграо Михаела Штиха. Тада је имао 39 година и пет месеци.

"Нисам био толико шокиран поразом од Томија, јер је стварно играо добро и знао сам да то може да се догоди. Ако се то већ и догодило, драго ми је што је то учинио Хас", рекао је Федерер.

Хас је иначе и други најлошије пласирани играч на АТП листи који је успео да победи Швајцараца на неком турниру, након што је то учинио Бјорн Фау у Вашингтону 1999. године, који је тада био 407 на свету.

Федереру је то био тек други пораз ове сезоне, уз 19 победа, након што га је пре Хаса једино победио Јевгениј Донској у другом колу турнира у Дубаију.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар