ФЗО дозволио овјеру књижица

Предузећу "Жељезнице Републике Српске" биће омогућен нови репрограм дугова за доприносе за здравствено осигурање, па ће радници моћи да користе здравствену заштиту, односно да овјеравају здравствене књижице, под условом да њихов послодавац измирује дугове у складу са договореним репрограмом и плаћа текуће обавезе, саопштено је из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/.

Република Српска 14.06.2017 | 16:16
ФЗО дозволио овјеру књижица
Ово је данас договорено на састанку у Бањалуци представника ФЗО Републике Српске, Министарства саобраћаја и веза, Министарства здравља и социјалне заштите и руководства овог предузећа.
 
Из ФЗО су истакли да је овјера здравствених књижица, а самим тим и кориштење здравствене заштите и других права из здравственог осигурања, условљено плаћањем доприноса, што је законска обавеза.

Представници ФЗО поручили су на састанку да Фонд није адреса за окупљање и протесте радника "Жељезница", нити било које друге фирме чији послодавци не уплаћују доприносе јер су послодавци ти који су одговорни за пословање фирме и за поштовање свих законских обавеза.

- Наглашавамо да смо забринути што нико није реаговао на неодговорне изјаве појединих представника синдиката `Жељезница`, који су позивали раднике свих фирми које редовно не уплаћују доприносе да се окупе и блокирају рад Фонда док им се не омогући овјера књижица - кажу из Фонда.

Из ФЗО сматрају да је крајње некоректно и неодговорно тражењем својих права угрозити права свих осталих осигураних лица.

- Све оне који су заговарали блокаду рада Фонда обавјештавамо да би блокирање рада Фонда довело у питање функционисање комплетног здравственог система. Сматрамо да се настала ситуација, немогућност овјеравања здравствених књижица радницима `Жељезница`, могла избјећи да је постојала боља комуникација између радника, руководства предузећа и Министарства саобраћаја и веза - тврде у ФЗО.

Из Фонда су нагласили да се готово цијели здравствени систем финансира од доприноса, те да свако неплаћање доприноса директно утиче на квалитет здравствене заштите и угрожава функционисање комплетног система.

Радници "Жељезница Републике Српске" затражили су раније од челника Фонда здравственог осигурања да им до сутра дају образложење зашто не могу овјерити књижице, најављујући протесте заједно са запосленима из других предузећа који не могу да остваре бесплатну здравствену заштиту, уколико њихов проблем не буде ријешен.
 
(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Боље боље

14.06.2017 14:37

Јер да су дошли у Бања Луку да протествују испред фонда здравства ту бих чекао силни Бонд .Приказаше човјека данас на атв од 60 година радник Бонда како хода иза леђа Савановића.Да тај човјек назови радник зна да ће га само искористити.И првом приликом када га буду требали пријавити отјерати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боље

14.06.2017 19:44

Бољи дио БиХ.

Name

боривоје

14.06.2017 14:48

Шта ће нам књижице гдје је пиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

14.06.2017 14:54

Ех да нам је више тако способних и поштених директора као што је господин Кустурић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер

14.06.2017 15:31

Способан за Игора и Проинтер.Потписао уговор за одржавање рачунара са Проинтером и ФЗО у износу од 30 милиона а све не би коштало више од 500 хиљада.

Name

Радник

14.06.2017 15:04

А ОД НЕКТАРА ПО ПИВА. Ј А Ј А Р Е

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја до јаја

14.06.2017 15:07

..зељезницари сад требају бити сретни и задовољни.. требају скакати од среце и све се ногама у гузицу ударати.. Велики Баја им омогуцио да овјере здравствене књизице, а здравство и са овјереном и са неовјереном књизицом у слицном стању као и Зељезнице РС. Миле је на задатку.. за кога ради, не знам.. Ста му је циљ? Знам! Унистити све сто се СРПСКИМ именом зове!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

14.06.2017 15:25

Помаже му и те како пријатељ Александар Вучић. А барем се не крију они који вјековима атакују на српски народ. Па нисмо ратовали против египћана и старих грка.

Name

#$#

14.06.2017 16:34

Све је то тацно, а Миле и партија изабрани вољом велике вецине,...изабрао га исти тај НАРОД..

Name

БОБА

15.06.2017 08:35

КОЈА НЕ ПИСМЕНОСТ ОД СИНДИКАЛИСТА ДО РАДНИКА КАД СВОЈА ПРАВА ТРАЖЕ У ФОНДУ ЗДРАВСТВА ВЕЗЕ СА МОЗГОМ Е МОЈ НЕ ПИСМЕНИ НАРОДЕ, ОДКУТ ТОЛИКИ РАТ ЈЕ ЧУДО.ИСПЛИВАЈУ НЕ ПИСМЕНИ И ОНИ КОИ СУ НЕ ПИСМЕНИ ПУНИ КО БРОД.УВИЈЕК РАЗМИШЉАМ ЈЕ ЛИ ТО МОГУЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ