FZO dozvolio ovjeru knjižica

Preduzeću "Željeznice Republike Srpske" biće omogućen novi reprogram dugova za doprinose za zdravstveno osiguranje, pa će radnici moći da koriste zdravstvenu zaštitu, odnosno da ovjeravaju zdravstvene knjižice, pod uslovom da njihov poslodavac izmiruje dugove u skladu sa dogovorenim reprogramom i plaća tekuće obaveze, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/.

Republika Srpska 14.06.2017 | 16:16
FZO dozvolio ovjeru knjižica
Ovo je danas dogovoreno na sastanku u Banjaluci predstavnika FZO Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i rukovodstva ovog preduzeća.
 
Iz FZO su istakli da je ovjera zdravstvenih knjižica, a samim tim i korištenje zdravstvene zaštite i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja, uslovljeno plaćanjem doprinosa, što je zakonska obaveza.

Predstavnici FZO poručili su na sastanku da Fond nije adresa za okupljanje i proteste radnika "Željeznica", niti bilo koje druge firme čiji poslodavci ne uplaćuju doprinose jer su poslodavci ti koji su odgovorni za poslovanje firme i za poštovanje svih zakonskih obaveza.

- Naglašavamo da smo zabrinuti što niko nije reagovao na neodgovorne izjave pojedinih predstavnika sindikata `Željeznica`, koji su pozivali radnike svih firmi koje redovno ne uplaćuju doprinose da se okupe i blokiraju rad Fonda dok im se ne omogući ovjera knjižica - kažu iz Fonda.

Iz FZO smatraju da je krajnje nekorektno i neodgovorno traženjem svojih prava ugroziti prava svih ostalih osiguranih lica.

- Sve one koji su zagovarali blokadu rada Fonda obavještavamo da bi blokiranje rada Fonda dovelo u pitanje funkcionisanje kompletnog zdravstvenog sistema. Smatramo da se nastala situacija, nemogućnost ovjeravanja zdravstvenih knjižica radnicima `Željeznica`, mogla izbjeći da je postojala bolja komunikacija između radnika, rukovodstva preduzeća i Ministarstva saobraćaja i veza - tvrde u FZO.

Iz Fonda su naglasili da se gotovo cijeli zdravstveni sistem finansira od doprinosa, te da svako neplaćanje doprinosa direktno utiče na kvalitet zdravstvene zaštite i ugrožava funkcionisanje kompletnog sistema.

Radnici "Željeznica Republike Srpske" zatražili su ranije od čelnika Fonda zdravstvenog osiguranja da im do sutra daju obrazloženje zašto ne mogu ovjeriti knjižice, najavljujući proteste zajedno sa zaposlenima iz drugih preduzeća koji ne mogu da ostvare besplatnu zdravstvenu zaštitu, ukoliko njihov problem ne bude riješen.
 
(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bolje bolje

14.06.2017 14:37

Jer da su došli u Banja Luku da protestvuju ispred fonda zdravstva tu bih čekao silni Bond .Prikazaše čovjeka danas na atv od 60 godina radnik Bonda kako hoda iza leđa Savanovića.Da taj čovjek nazovi radnik zna da će ga samo iskoristiti.I prvom prilikom kada ga budu trebali prijaviti otjerati

ODGOVORITE
Name

re bolje

14.06.2017 19:44

Bolji dio BiH.

Name

borivoje

14.06.2017 14:48

Šta će nam knjižice gdje je pivo.

ODGOVORITE
Name

Radnik

14.06.2017 14:54

Eh da nam je više tako sposobnih i poštenih direktora kao što je gospodin Kusturić...

ODGOVORITE
Name

Prointer

14.06.2017 15:31

Sposoban za Igora i Prointer.Potpisao ugovor za održavanje računara sa Prointerom i FZO u iznosu od 30 miliona a sve ne bi koštalo više od 500 hiljada.

Name

Radnik

14.06.2017 15:04

A OD NEKTARA PO PIVA. J A J A R E

ODGOVORITE
Name

Baja do jaja

14.06.2017 15:07

..zeljeznicari sad trebaju biti sretni i zadovoljni.. trebaju skakati od srece i sve se nogama u guzicu udarati.. Veliki Baja im omogucio da ovjere zdravstvene knjizice, a zdravstvo i sa ovjerenom i sa neovjerenom knjizicom u slicnom stanju kao i Zeljeznice RS. Mile je na zadatku.. za koga radi, ne znam.. Sta mu je cilj? Znam! Unistiti sve sto se SRPSKIM imenom zove!!!

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

14.06.2017 15:25

Pomaže mu i te kako prijatelj Aleksandar Vučić. A barem se ne kriju oni koji vjekovima atakuju na srpski narod. Pa nismo ratovali protiv egipćana i starih grka.

Name

#$#

14.06.2017 16:34

Sve je to tacno, a Mile i partija izabrani voljom velike vecine,...izabrao ga isti taj NAROD..

Name

BOBA

15.06.2017 08:35

KOJA NE PISMENOST OD SINDIKALISTA DO RADNIKA KAD SVOJA PRAVA TRAŽE U FONDU ZDRAVSTVA VEZE SA MOZGOM E MOJ NE PISMENI NARODE, ODKUT TOLIKI RAT JE ČUDO.ISPLIVAJU NE PISMENI I ONI KOI SU NE PISMENI PUNI KO BROD.UVIJEK RAZMIŠLJAM JE LI TO MOGUĆE.

ODGOVORITE