Фанцуској пријети несташица путера, кроасани угрожени!

Француски пекари упозорили су да нагли раст цене путера знатно смањује њихов профит и представља претњу целој пекарској индустрији пошто би до краја године могло да дође до несташице путера.

Занимљивости 14.06.2017 | 13:02
Фанцуској пријети несташица путера, кроасани угрожени!
Цена путера, који чини четвртину састојака многих француских пецива, порасла је 92 одсто од почетка године до маја, рекао је генерални секретар удружења француских произвођача кекса и колача Фабијен Кастаније, наводи Гардијан.

Кастаније је рекао да раст цене путера врши неодржив економски притисак на пекарску индустрију и да ће се ситуација „погоршати наредних недеља“ уз јак ризик од несташице путера.

Портпарол француске пекарске индустрије Матје Лаб рекао је да постоји реална претња несташице путера до краја године, што би могло да изазове панику на тржиштима.

Званичници француске пекарске индустрије позвали су продавнице, кафиће и ресторане да повећају цене својих производа, како произвођачи не би били додатно на губитку.

На раст цене путера утицали су ниски млечни приноси у Европи, а нарочито у Француској, уз повећану тражњу за путером, наводи Гардијан.

Француски пољопривредници жале се да за млеко које продају добијају мање износе од трошкова његове производње јер Европа има залихе око 350.000 тона млека у праху, које обара цене.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар