Кинези би да “укуцају шифру“!

Пет година за Миланову титулу и 524. 000. 000 евра на рачуну! Уефа је сумњичава! И не само Уефа.

Фудбал 15.06.2017 | 23:10
Кинези би да “укуцају шифру“!
Све очи упрте у Милано, јер тамошњи гиганти имају нове и пребогате власнике са Далеког истока. Само што још нико - а пре свега не Уефа - није сасвим уверен да су богати кинески инвеститори у фудбал ушли са чистим намерама. Нови газда Милана Јонгхонг Ли зато је одлучио да направи петогодишњи пословни план у коме је садржана и титула првака Италије као шлаг на торти.

Ипак, најбитнији део тиче се новца, јер Кинези желе да инвестирају још више, али им Уефина правила о финансијском фер плеју то не дозвољавају пошто у клуб тренутно на годишњем нивоу уђе око 206.300.000 евра што није ни изблиза овољно да би се Милан порвао са Реалом, Барселоном, Бајерном, Пари Сен Жерменом и енглеским богаташима.

Стога је идеја да до 2022. цифре драстично порасту, пре свега на основу уносних уговора о продаји ТВ права, па и Миланових сувенира на кинеском тржишту што многи виде само као Лијев начин да заобиђе Уефина правила.

Било како, те 2022. (година истека петогодишњег плана) у касу Росонера требало би да се слије чак 524.000.000 евра што би већ уздигло клуб на ниво најбогатијих на Старом континенту. Највећи део, чак 252.000.000 наспрам садашњих 142.000.000, ишао би на сам тим, односно плате играча и тренера.

Истина, Уефа још није сасвим уверена да је план остварив, пошто су нове Миланове газде већ у рачуницу урачунале и наступ у Лиги шампиона од сезоне 2018/2019, па би у тој години приходи требало да порасту за око 150.000.000 евра (наградни фонд, па ТВ права...).

Цео план је дакле базиран углавном на амбицијама, а не на чврстим основана због чега ће га Европска фудбалска федерација у октобру поново прегледати. Ако не добије зелено светло зна се: ограничен буџет за појачања. И потенцијална казна ако се он пребаци, а чини се да стрпљење баш и не краси кинеске милијардере.

Они би радије да, као на некој видео игрици, "укуцају шифру" и одмах се заиграју менаџера са неограниченим буџетом. Не иде то тако у Европи.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар