Kinezi bi da “ukucaju šifru“!

Pet godina za Milanovu titulu i 524. 000. 000 evra na računu! Uefa je sumnjičava! I ne samo Uefa.

Fudbal 15.06.2017 | 23:10
Kinezi bi da “ukucaju šifru“!
Sve oči uprte u Milano, jer tamošnji giganti imaju nove i prebogate vlasnike sa Dalekog istoka. Samo što još niko - a pre svega ne Uefa - nije sasvim uveren da su bogati kineski investitori u fudbal ušli sa čistim namerama. Novi gazda Milana Jonghong Li zato je odlučio da napravi petogodišnji poslovni plan u kome je sadržana i titula prvaka Italije kao šlag na torti.

Ipak, najbitniji deo tiče se novca, jer Kinezi žele da investiraju još više, ali im Uefina pravila o finansijskom fer pleju to ne dozvoljavaju pošto u klub trenutno na godišnjem nivou uđe oko 206.300.000 evra što nije ni izbliza ovoljno da bi se Milan porvao sa Realom, Barselonom, Bajernom, Pari Sen Žermenom i engleskim bogatašima.

Stoga je ideja da do 2022. cifre drastično porastu, pre svega na osnovu unosnih ugovora o prodaji TV prava, pa i Milanovih suvenira na kineskom tržištu što mnogi vide samo kao Lijev način da zaobiđe Uefina pravila.

Bilo kako, te 2022. (godina isteka petogodišnjeg plana) u kasu Rosonera trebalo bi da se slije čak 524.000.000 evra što bi već uzdiglo klub na nivo najbogatijih na Starom kontinentu. Najveći deo, čak 252.000.000 naspram sadašnjih 142.000.000, išao bi na sam tim, odnosno plate igrača i trenera.

Istina, Uefa još nije sasvim uverena da je plan ostvariv, pošto su nove Milanove gazde već u računicu uračunale i nastup u Ligi šampiona od sezone 2018/2019, pa bi u toj godini prihodi trebalo da porastu za oko 150.000.000 evra (nagradni fond, pa TV prava...).

Ceo plan je dakle baziran uglavnom na ambicijama, a ne na čvrstim osnovana zbog čega će ga Evropska fudbalska federacija u oktobru ponovo pregledati. Ako ne dobije zeleno svetlo zna se: ograničen budžet za pojačanja. I potencijalna kazna ako se on prebaci, a čini se da strpljenje baš i ne krasi kineske milijardere.

Oni bi radije da, kao na nekoj video igrici, "ukucaju šifru" i odmah se zaigraju menadžera sa neograničenim budžetom. Ne ide to tako u Evropi.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar