Увозници нашли рупу у закону

Увозници горива су пронашли рупу у закону која им је омогућавала да увозе огромне количине дизела помијешаног са биогоривом, а да при томе нису плаћали уобичајене акцизе и таксе.

Босна и Херцеговина 13.06.2017 | 14:33
Увозници нашли рупу у закону
Док су на овај начин трговци зарађивали и до 55 фенинга по литри, купци нису осјетили никакве олакшице.

Трговци горивом су за три године на бензинским пумпама у Босни и Херцеговини (БиХ) продали готово десет милиона литара биодизела, а да притом нису обавијестили купце шта им продају. Власници возила су, не знајући за то, плаћали цијену чистог дизела, а добијали његову мјешавину са биогоривом, показују извјештаји Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и инспекција.

Трагајући за брзом зарадом, поједини трговци у БиХ су открили да се на увоз мјешавине горива од двије трећине дизела и трећином биодизела не плаћају акцизе и путарине од 55 фенинга по литру коју увозници чистог дизела иначе плаћају.

Након увоза мјешавину би поново мијешали са чистим дизелом и под тим именом је продавали. Овако је држава изгубила свој дио прихода, купци нису добили оно што су платили, а трговци су остварили екстра профит.

Биодизел може изазвати проблеме у раду аутомобилских мотора, а повећава и потрошњу.

Најмање 17 предузећа која се баве прометом нафте и нафтних деривата је од 2013. до 2015. године овакво гориво продавало возачима аутомобила и камиона, не обавијестивши их о његовом садржају.

Поједини власници фирми тврде да мијешањем горива нису прекршили закон јер је, у коначници, у дизелу било само пет посто биодизела, те зато и нису били дужни обавијестити купце о садржају горива.

Сектор за порезе УИОБиХ сматра другачије. У њиховом извјештају из јула 2015. године пише да је на овај начин вршена обмана купаца јер им је умјесто акцизног производа, дизел-горива, испоручен биодизел у количини од 9.725.977 литара. И више од тога, Управа је обрачунала да је овим државни буџет оштећен за 2.376.516 КМ.

Управа је претходно од ентитетских инспекција тражила провјеру. Међутим, оне нису обавиле посао јер је гориво већ било продато, а ни постојећи прописи им, кажу, ионако нису омогућавали контролу биодизела.

Само су неким трговцима горивом у Републици Српској (РС) изречене симболичне новчане казне због обмане купаца, према Закону о заштити потрошача РС-а. Ове казне су стотину пута ниже од новчане користи коју су трговци остварили продајом биодизела.

Рупа у закону

„Ја сам истражио рупу у закону“, тврди за Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) Тихомир Матошевић, директор фирме ТИОИЛ из Витеза, највећег увозника и дистрибутера биодизела у Босни и Херцеговини.

За двије и по године увезли су скоро 8,8 милиона литара, углавном од аустријске фирме „Сибеx“. Матошевић је међу првим схватио да је могуће увести огромне количине дизела помијешаног са биогоривом и при томе не плаћати уобичајене дажбине држави.

Биодизел је, према Закону о акцизама у БиХ, ослобођен плаћања акциза и путарина.

Један дио, скоро 2,5 милиона литара мјешавине биодизела, ТИОИЛ је додатно мијешао са чистим дизелом и такво гориво продавао на својим пумпама. ТИОИЛ има 40 пумпи у БиХ. Остатак мјешавине су испоручили другим трговцима горива те транспортним и рударским предузећима.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мрки Угаљ

13.06.2017 12:57

Ако мозе на кутији цигарета да писе да су опасне по здравље и зивот тако исто на бензиској пумпи мора да писе да у гориву има ,,тога и тога,,и да је опасно за вас мотор.И једно и друго су акцизна роба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

13.06.2017 14:53

Ма нису они насли рупу у закону,то је исто као и са базним уљем којег је десет пута висе увезено него овог дизела и гдје је дрзава остецена на стотине милиона.Ова криминална и рекетаска институција тј.њени упослени су приликом контрола а то се односи и на контролу лоз уља гледали колико су они добри /ИМТ/ и њих уопсте није брига ста се тамо десавало.

Name

Циао

13.06.2017 14:01

Није то било до 5%, како и предвидја правилник, него је то било око 20% биодизела помијесаног са обицним дизелом и као такав се продавао на бензинским пумпама у Бијељини...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

13.06.2017 15:09

криво ми сто нас јебу а то су зајебали дрзаву то би бас некако мило, јер наса је дрзаца буре без дна, немос напунит касу колко је ови наси политицàри могу празнит, коме плацат порезе кад ти порези неду у праве руке, фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модричанин

13.06.2017 15:16

Ништа нерјешиво ,треба само воље.Обрачунат увозницима и наплатит ретроактивно и ето изненадјења у буџет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцк

13.06.2017 17:45

Сто не казете на којим пумпама је продавана мјесавина дизела??? Ко це мени 6 ињектора да плати на бмw-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

13.06.2017 17:58

Ста је ту цудно? ова тзв "дрзава" отела 8 милијарди КМ народних пара, скупљених од акциза и нико никада неце да одговара за то. Акцизе треба укинути је ми обицам народ никакве користи од тога немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

15.06.2017 23:56

Па људи и ко це у европу примити ову мјесну заједницу од дрзаве вако мали а криминал на највисем и најбезбеднијем нивоу недај бозе да смо поврсине русие гдје би нам био крај

ОДГОВОРИТЕ