Uvoznici našli rupu u zakonu

Uvoznici goriva su pronašli rupu u zakonu koja im je omogućavala da uvoze ogromne količine dizela pomiješanog sa biogorivom, a da pri tome nisu plaćali uobičajene akcize i takse.

Bosna i Hercegovina 13.06.2017 | 14:33
Uvoznici našli rupu u zakonu
Dok su na ovaj način trgovci zarađivali i do 55 feninga po litri, kupci nisu osjetili nikakve olakšice.

Trgovci gorivom su za tri godine na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini (BiH) prodali gotovo deset miliona litara biodizela, a da pritom nisu obavijestili kupce šta im prodaju. Vlasnici vozila su, ne znajući za to, plaćali cijenu čistog dizela, a dobijali njegovu mješavinu sa biogorivom, pokazuju izvještaji Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i inspekcija.

Tragajući za brzom zaradom, pojedini trgovci u BiH su otkrili da se na uvoz mješavine goriva od dvije trećine dizela i trećinom biodizela ne plaćaju akcize i putarine od 55 feninga po litru koju uvoznici čistog dizela inače plaćaju.

Nakon uvoza mješavinu bi ponovo miješali sa čistim dizelom i pod tim imenom je prodavali. Ovako je država izgubila svoj dio prihoda, kupci nisu dobili ono što su platili, a trgovci su ostvarili ekstra profit.

Biodizel može izazvati probleme u radu automobilskih motora, a povećava i potrošnju.

Najmanje 17 preduzeća koja se bave prometom nafte i naftnih derivata je od 2013. do 2015. godine ovakvo gorivo prodavalo vozačima automobila i kamiona, ne obavijestivši ih o njegovom sadržaju.

Pojedini vlasnici firmi tvrde da miješanjem goriva nisu prekršili zakon jer je, u konačnici, u dizelu bilo samo pet posto biodizela, te zato i nisu bili dužni obavijestiti kupce o sadržaju goriva.

Sektor za poreze UIOBiH smatra drugačije. U njihovom izvještaju iz jula 2015. godine piše da je na ovaj način vršena obmana kupaca jer im je umjesto akciznog proizvoda, dizel-goriva, isporučen biodizel u količini od 9.725.977 litara. I više od toga, Uprava je obračunala da je ovim državni budžet oštećen za 2.376.516 KM.

Uprava je prethodno od entitetskih inspekcija tražila provjeru. Međutim, one nisu obavile posao jer je gorivo već bilo prodato, a ni postojeći propisi im, kažu, ionako nisu omogućavali kontrolu biodizela.

Samo su nekim trgovcima gorivom u Republici Srpskoj (RS) izrečene simbolične novčane kazne zbog obmane kupaca, prema Zakonu o zaštiti potrošača RS-a. Ove kazne su stotinu puta niže od novčane koristi koju su trgovci ostvarili prodajom biodizela.

Rupa u zakonu

„Ja sam istražio rupu u zakonu“, tvrdi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) Tihomir Matošević, direktor firme TIOIL iz Viteza, najvećeg uvoznika i distributera biodizela u Bosni i Hercegovini.

Za dvije i po godine uvezli su skoro 8,8 miliona litara, uglavnom od austrijske firme „Sibex“. Matošević je među prvim shvatio da je moguće uvesti ogromne količine dizela pomiješanog sa biogorivom i pri tome ne plaćati uobičajene dažbine državi.

Biodizel je, prema Zakonu o akcizama u BiH, oslobođen plaćanja akciza i putarina.

Jedan dio, skoro 2,5 miliona litara mješavine biodizela, TIOIL je dodatno miješao sa čistim dizelom i takvo gorivo prodavao na svojim pumpama. TIOIL ima 40 pumpi u BiH. Ostatak mješavine su isporučili drugim trgovcima goriva te transportnim i rudarskim preduzećima.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mrki Ugalj

13.06.2017 12:57

Ako moze na kutiji cigareta da pise da su opasne po zdravlje i zivot tako isto na benziskoj pumpi mora da pise da u gorivu ima ,,toga i toga,,i da je opasno za vas motor.I jedno i drugo su akcizna roba.

ODGOVORITE
Name

Sos

13.06.2017 14:53

Ma nisu oni nasli rupu u zakonu,to je isto kao i sa baznim uljem kojeg je deset puta vise uvezeno nego ovog dizela i gdje je drzava ostecena na stotine miliona.Ova kriminalna i reketaska institucija tj.njeni uposleni su prilikom kontrola a to se odnosi i na kontrolu loz ulja gledali koliko su oni dobri /IMT/ i njih uopste nije briga sta se tamo desavalo.

Name

Ciao

13.06.2017 14:01

Nije to bilo do 5%, kako i predvidja pravilnik, nego je to bilo oko 20% biodizela pomijesanog sa obicnim dizelom i kao takav se prodavao na benzinskim pumpama u Bijeljini...

ODGOVORITE
Name

...

13.06.2017 15:09

krivo mi sto nas jebu a to su zajebali drzavu to bi bas nekako milo, jer nasa je drzaca bure bez dna, nemos napunit kasu kolko je ovi nasi politicàri mogu praznit, kome placat poreze kad ti porezi nedu u prave ruke, fuj.

ODGOVORITE
Name

modričanin

13.06.2017 15:16

Ništa nerješivo ,treba samo volje.Obračunat uvoznicima i naplatit retroaktivno i eto iznenadjenja u budžet.

ODGOVORITE
Name

rock

13.06.2017 17:45

Sto ne kazete na kojim pumpama je prodavana mjesavina dizela??? Ko ce meni 6 injektora da plati na bmw-u.

ODGOVORITE
Name

Ss

13.06.2017 17:58

Sta je tu cudno? ova tzv "drzava" otela 8 milijardi KM narodnih para, skupljenih od akciza i niko nikada nece da odgovara za to. Akcize treba ukinuti je mi obicam narod nikakve koristi od toga nemamo.

ODGOVORITE
Name

Grga

15.06.2017 23:56

Pa ljudi i ko ce u evropu primiti ovu mjesnu zajednicu od drzave vako mali a kriminal na najvisem i najbezbednijem nivou nedaj boze da smo povrsine rusie gdje bi nam bio kraj

ODGOVORITE