Макрон посланике бира на кастингу

Француски предсједник Емануел Макрон, који је са својом Републиком у покрету однио убједљиву побједу у првом кругу парламентарних избора, ништа не препушта случају, те је и избор кандидата за Скупштину Пете Републике обавио на јединствен начин – кастингом, сличном аудицији за пјеваче или глумце.

Свијет 13.06.2017 | 09:59
Макрон посланике бира на кастингу
Макрон, којем се, по анкетама, предвиђа апсолутна већина у парламенту након другог изборног круга заказаног за 18. јун, својим кандидатима за Скупштину рекао је “ви сте оличење нечега што још нисмо имали у овој земљи”, пише бечки дневник “Хојте”.

Његови сарадници организовали су, наиме, својеврсну аудицију за посланике, на коју се пријавило око 19.000 мушкараца и жена – у просјеку 34 кандидата по изборном округу.

Специјална партијска комисија обавила је 1.700 разговора и изабрала више од 520 кандидата, а руководили су се принципом – ко успије да убиједи комисију, може да придобије и бираче. Око половине кандидата нема искуства у политици, а око половине су жене.

Макрон тиме не може да добије ако игра на карту популарности својих кандидата, али са друге стране, у прилог им иде чињеница да углавном имају дубоке коријене у својим изборним окрузима, те имају добре изгледе да побиједе етаблиране професионалне политичаре, омражене међу многим Французима.

Такође су имали, већина њих, средином маја у Паризу убрзани курс тактике изборне кампање, гдје су научили како да привуку бираче, организују кампању и заобиђу локалне новинаре.

Према коначним резултатима првог круга парламентарних избора, Република у покрету је освојила 32,2 одсто гласова.

Конзервативни републиканци освојили су 21,56 одсто, а крајње десничарски Национални фронт 13,2 одсто гласова.

Агенције које се баве истраживањем јавног мњења предвиђају да ће Макронова партија освојити више од 400 од укупно 577 мјеста у Народној скупштини у другом кругу избора.

Дебакл на изборима доживјела је Социјалистичка партија, чији је лидер Жан-Кристоф Камбадели остао без посланичког мјеста. Такође, кандидат социјалиста на претходним предсједничким изборима Беноа Амон елиминисан је у првом кругу.

Без посланичког мјеста остао је и генерални секретар Националног фронта Никола Бај.

АФП оцјењује да је резултат социјалиста на изборима додатно понижење за ту странку, која је формирала претходну владу, али се сада бори за опстанак.

Камбадели је признао да се његова странка суочила са губицима без преседана јер би могла да изгуби више од 200 посланичких мјеста. Процјењује се да је излазност била мања од 49 одсто, рекордно ниска за модерну Француску.

Актуелна предсједница Макроновог покрета Катрин Барбару објашњава да свако јутро кандидати за посланике у свом инбоксу налазе мали подсјетник који садржи приједлоге тема које бираче интересују или подсјећа на обавезне састанке.

Политиколог Жером Сент-Мари сматра да 24-часовно усмјеравање кандидата осигурава Макрону одлучујућу предност, јер на тај начин ствара послушан парламент.

''Нови политичари ће му дуговати захвалност не само за изборну побједу, већ и за то што су уопште присутни на политичкој сцени'', оцијенио је Сент-Мари.

Коментари / 0

Оставите коментар