Makron poslanike bira na kastingu

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je sa svojom Republikom u pokretu odnio ubjedljivu pobjedu u prvom krugu parlamentarnih izbora, ništa ne prepušta slučaju, te je i izbor kandidata za Skupštinu Pete Republike obavio na jedinstven način – kastingom, sličnom audiciji za pjevače ili glumce.

Svijet 13.06.2017 | 09:59
Makron poslanike bira na kastingu
Makron, kojem se, po anketama, predviđa apsolutna većina u parlamentu nakon drugog izbornog kruga zakazanog za 18. jun, svojim kandidatima za Skupštinu rekao je “vi ste oličenje nečega što još nismo imali u ovoj zemlji”, piše bečki dnevnik “Hojte”.

Njegovi saradnici organizovali su, naime, svojevrsnu audiciju za poslanike, na koju se prijavilo oko 19.000 muškaraca i žena – u prosjeku 34 kandidata po izbornom okrugu.

Specijalna partijska komisija obavila je 1.700 razgovora i izabrala više od 520 kandidata, a rukovodili su se principom – ko uspije da ubijedi komisiju, može da pridobije i birače. Oko polovine kandidata nema iskustva u politici, a oko polovine su žene.

Makron time ne može da dobije ako igra na kartu popularnosti svojih kandidata, ali sa druge strane, u prilog im ide činjenica da uglavnom imaju duboke korijene u svojim izbornim okruzima, te imaju dobre izglede da pobijede etablirane profesionalne političare, omražene među mnogim Francuzima.

Takođe su imali, većina njih, sredinom maja u Parizu ubrzani kurs taktike izborne kampanje, gdje su naučili kako da privuku birače, organizuju kampanju i zaobiđu lokalne novinare.

Prema konačnim rezultatima prvog kruga parlamentarnih izbora, Republika u pokretu je osvojila 32,2 odsto glasova.

Konzervativni republikanci osvojili su 21,56 odsto, a krajnje desničarski Nacionalni front 13,2 odsto glasova.

Agencije koje se bave istraživanjem javnog mnjenja predviđaju da će Makronova partija osvojiti više od 400 od ukupno 577 mjesta u Narodnoj skupštini u drugom krugu izbora.

Debakl na izborima doživjela je Socijalistička partija, čiji je lider Žan-Kristof Kambadeli ostao bez poslaničkog mjesta. Takođe, kandidat socijalista na prethodnim predsjedničkim izborima Benoa Amon eliminisan je u prvom krugu.

Bez poslaničkog mjesta ostao je i generalni sekretar Nacionalnog fronta Nikola Baj.

AFP ocjenjuje da je rezultat socijalista na izborima dodatno poniženje za tu stranku, koja je formirala prethodnu vladu, ali se sada bori za opstanak.

Kambadeli je priznao da se njegova stranka suočila sa gubicima bez presedana jer bi mogla da izgubi više od 200 poslaničkih mjesta. Procjenjuje se da je izlaznost bila manja od 49 odsto, rekordno niska za modernu Francusku.

Aktuelna predsjednica Makronovog pokreta Katrin Barbaru objašnjava da svako jutro kandidati za poslanike u svom inboksu nalaze mali podsjetnik koji sadrži prijedloge tema koje birače interesuju ili podsjeća na obavezne sastanke.

Politikolog Žerom Sent-Mari smatra da 24-časovno usmjeravanje kandidata osigurava Makronu odlučujuću prednost, jer na taj način stvara poslušan parlament.

''Novi političari će mu dugovati zahvalnost ne samo za izbornu pobjedu, već i za to što su uopšte prisutni na političkoj sceni'', ocijenio je Sent-Mari.

Komentari / 0

Ostavite komentar