Ко је Андре Силва - скупо појачање Милана?

Роналдов „син“, хокејаш, плаћен 1. 000 евра, „деветка“ која је била „десетка“! "Андре Силва ће се развити у најбољег нападача Серије А и једног од најбољих на свету. У претходних пет или шест година, бољи играч није долазио у Милан", каже Жорж Мендеш о играчу од којег се очекује да крене стопама Шевченка и да понесе терет дреса који су носили Ван Бастен, Веа или Инзаги.

Фудбал 16.06.2017 | 23:00
Ко је Андре Силва - скупо појачање Милана?
Милан је активирао трансфер који је дуго најављивао и спремао. Уместо великих имена попут Косте, Обамејана, Белотија или Морате која нису били реална из ових или оних разлога, Росонери су се определили за Андреа Силву као главног нападача у реконструкцији тима код нових власника. Уз помоћ Жоржа Мендеша су за 38.000.000 евра довели друго најскупље појачање у историји клуба и момка од којег се очекује да крене стопама АндријаШевченка.

Млади Португалац је прошао лекарске прегледе и пре неколико имена представљен као четврто и највеће појачање овог лета.

Ко је Андре Силва?

Има само 21 годину, класична је „деветка“ и најављују га као нападача који би могао да обележи европски фудбал у наредних неколико година. Иако је врло лако могао да заврши и у спорту потпуно различитом од фудбала.  

Андре Силва је до 12. године паралелно тренирао фудбал и хокеј на котураљкама који је јако популаран спорт у његовој домовини. И био је нападач који је и са паком цепао мреже као касније са фудбалском лоптом. Фудбал је играо у локалном Салгеирошу где су га прозвали Деко по славном земљаку који је после Салгеироша играо за Порто, Барселону, Челси.. Сличност је била и та што је Андре био „десетка“ и умео је свашта са лоптом. Касније је играо мало и у Боависти, и за Падронесе, пре него што су га као 16-годишњака спазили скаути Порта и решили на инвестирају у њега.

Целих 1.000 евра. Словима: хиљаду евра! Толико је коштао Силвин трансфер у Порто где су га потпуно променили и одмах прекомандовали на место класичног центарфора. Ипак, као класична „деветка“ је задржао број десет на леђима у Порту. Постао је стандардан репрезентативац у млађим селекцијама Португалије и имао приордан развојни пут. Преко Б селекције Порта до првог тима где је у у сезони 2015/16 добио праву прилику и искористио ју је, да би минуле сезоне био најбољи стрелац Змајева са 24 гола на 55 мечева. Цена му је расла са сваким голом, а изборио се и за позив у А селекцију Португалије.

Не само за позив, већ је под покровитељством Кристијана Роналда постао стартер и на дебију у квалификацијама уписао хет-трик за само 19 минута. Роналдо је наговарао селектора Сантоша да пружи шансу Силви и он му је нека врста ментора у репрезентацији.

„Једног дана када се ја повучем, оставићу португалску репрезентацију у добрим рукама јер је Андре Силва већ сада сјајан нападач“, рекао је Роналдо о свом младом колеги.

Има и једну занимљиву сличност са Роналдом. Оно који познају Силвину причу кажу да је попут Роналда луди радохоличар. Тренира више од свих осталих, гори од жеље да да напредује и да се усаврашава. Роналдо му је идол и даје му савете како да иде његовим стопама и како да увек буде што бољи. 

Чак је Роналдо предлагао и Флорентину Перезу да доведе Силву у Реал Мадрид. Краљевски клуб се распитивао зимус, али већ је имао попуњене позиције у нападу, а Порто је инсистирао на откупној клаузули од 60.000.000 евра.

И на крају га је уграбио Милан. Само осам дана је прошло од првог контакта Миланових људи са Жоржом Мнедешом до званичног трансфера Силве у Милан.

„Милан одавно није довео бољег играча. Андре Силва ће се развити у најбољег нападача Серије А и једног од најбољих на свету. У претходних пет или шест година, бољи играч није долазио у Милан. У децембру су га желела три или четири врхунска тима, али је Порто био у игри за све циљеве у сезони и није желео да га се одрекне усред сезоне. Судбина га је на крају одвела у Милан“, рекао је Силвин менаџер Жорж Мендеш.

Од младог Португалца се очекује да крене стопама Андрија Шевченка, да замени Карлоса Баку, буде Миланова ударна игла и постигне макар двадесетак голова у првој сезони. У Серији А га чекају знатно озбиљније одбране од оних у Португалији, потпуно нова екипа којој ће бити потребно уигравање, али и шанса да се развије у нападача врхунске класе.

Са његовим трансфером и званично почиње нова ера у историји славног клуба са Сан Сира. Силва би могао да постане симбол новог Милана под кинеском командом. Као што су то били Ван Бастен или Шевченко код Берлусконија...

Потписао је данас на пет година, задужио дрес са бројем девет који су некада носили као славни претходници носили Ван Бастен, Веа или Инзаги. Али и промашаји попут Клајверта, Командинија и Матрија. 

Како ће проћи Милан са Силвом, видећемо. Али Порто је прошао феноменално. Играча којег је довео за 1.000 евра је продао за 38.000.000 евра. Е сада, друга је прича колико новца од тога иде Порту, а колико Мендешу... 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар