Ko je Andre Silva - skupo pojačanje Milana?

Ronaldov „sin“, hokejaš, plaćen 1. 000 evra, „devetka“ koja je bila „desetka“! "Andre Silva će se razviti u najboljeg napadača Serije A i jednog od najboljih na svetu. U prethodnih pet ili šest godina, bolji igrač nije dolazio u Milan", kaže Žorž Mendeš o igraču od kojeg se očekuje da krene stopama Ševčenka i da ponese teret dresa koji su nosili Van Basten, Vea ili Inzagi.

Fudbal 16.06.2017 | 23:00
Ko je Andre Silva - skupo pojačanje Milana?
Milan je aktivirao transfer koji je dugo najavljivao i spremao. Umesto velikih imena poput Koste, Obamejana, Belotija ili Morate koja nisu bili realna iz ovih ili onih razloga, Rosoneri su se opredelili za Andrea Silvu kao glavnog napadača u rekonstrukciji tima kod novih vlasnika. Uz pomoć Žorža Mendeša su za 38.000.000 evra doveli drugo najskuplje pojačanje u istoriji kluba i momka od kojeg se očekuje da krene stopama AndrijaŠevčenka.

Mladi Portugalac je prošao lekarske preglede i pre nekoliko imena predstavljen kao četvrto i najveće pojačanje ovog leta.

Ko je Andre Silva?

Ima samo 21 godinu, klasična je „devetka“ i najavljuju ga kao napadača koji bi mogao da obeleži evropski fudbal u narednih nekoliko godina. Iako je vrlo lako mogao da završi i u sportu potpuno različitom od fudbala.  

Andre Silva je do 12. godine paralelno trenirao fudbal i hokej na koturaljkama koji je jako popularan sport u njegovoj domovini. I bio je napadač koji je i sa pakom cepao mreže kao kasnije sa fudbalskom loptom. Fudbal je igrao u lokalnom Salgeirošu gde su ga prozvali Deko po slavnom zemljaku koji je posle Salgeiroša igrao za Porto, Barselonu, Čelsi.. Sličnost je bila i ta što je Andre bio „desetka“ i umeo je svašta sa loptom. Kasnije je igrao malo i u Boavisti, i za Padronese, pre nego što su ga kao 16-godišnjaka spazili skauti Porta i rešili na investiraju u njega.

Celih 1.000 evra. Slovima: hiljadu evra! Toliko je koštao Silvin transfer u Porto gde su ga potpuno promenili i odmah prekomandovali na mesto klasičnog centarfora. Ipak, kao klasična „devetka“ je zadržao broj deset na leđima u Portu. Postao je standardan reprezentativac u mlađim selekcijama Portugalije i imao priordan razvojni put. Preko B selekcije Porta do prvog tima gde je u u sezoni 2015/16 dobio pravu priliku i iskoristio ju je, da bi minule sezone bio najbolji strelac Zmajeva sa 24 gola na 55 mečeva. Cena mu je rasla sa svakim golom, a izborio se i za poziv u A selekciju Portugalije.

Ne samo za poziv, već je pod pokroviteljstvom Kristijana Ronalda postao starter i na debiju u kvalifikacijama upisao het-trik za samo 19 minuta. Ronaldo je nagovarao selektora Santoša da pruži šansu Silvi i on mu je neka vrsta mentora u reprezentaciji.

„Jednog dana kada se ja povučem, ostaviću portugalsku reprezentaciju u dobrim rukama jer je Andre Silva već sada sjajan napadač“, rekao je Ronaldo o svom mladom kolegi.

Ima i jednu zanimljivu sličnost sa Ronaldom. Ono koji poznaju Silvinu priču kažu da je poput Ronalda ludi radoholičar. Trenira više od svih ostalih, gori od želje da da napreduje i da se usavrašava. Ronaldo mu je idol i daje mu savete kako da ide njegovim stopama i kako da uvek bude što bolji. 

Čak je Ronaldo predlagao i Florentinu Perezu da dovede Silvu u Real Madrid. Kraljevski klub se raspitivao zimus, ali već je imao popunjene pozicije u napadu, a Porto je insistirao na otkupnoj klauzuli od 60.000.000 evra.

I na kraju ga je ugrabio Milan. Samo osam dana je prošlo od prvog kontakta Milanovih ljudi sa Žoržom Mnedešom do zvaničnog transfera Silve u Milan.

„Milan odavno nije doveo boljeg igrača. Andre Silva će se razviti u najboljeg napadača Serije A i jednog od najboljih na svetu. U prethodnih pet ili šest godina, bolji igrač nije dolazio u Milan. U decembru su ga želela tri ili četiri vrhunska tima, ali je Porto bio u igri za sve ciljeve u sezoni i nije želeo da ga se odrekne usred sezone. Sudbina ga je na kraju odvela u Milan“, rekao je Silvin menadžer Žorž Mendeš.

Od mladog Portugalca se očekuje da krene stopama Andrija Ševčenka, da zameni Karlosa Baku, bude Milanova udarna igla i postigne makar dvadesetak golova u prvoj sezoni. U Seriji A ga čekaju znatno ozbiljnije odbrane od onih u Portugaliji, potpuno nova ekipa kojoj će biti potrebno uigravanje, ali i šansa da se razvije u napadača vrhunske klase.

Sa njegovim transferom i zvanično počinje nova era u istoriji slavnog kluba sa San Sira. Silva bi mogao da postane simbol novog Milana pod kineskom komandom. Kao što su to bili Van Basten ili Ševčenko kod Berluskonija...

Potpisao je danas na pet godina, zadužio dres sa brojem devet koji su nekada nosili kao slavni prethodnici nosili Van Basten, Vea ili Inzagi. Ali i promašaji poput Klajverta, Komandinija i Matrija. 

Kako će proći Milan sa Silvom, videćemo. Ali Porto je prošao fenomenalno. Igrača kojeg je doveo za 1.000 evra je prodao za 38.000.000 evra. E sada, druga je priča koliko novca od toga ide Portu, a koliko Mendešu... 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar