Нови правилник о подстицају

Правилник о начину и условима подстицаја у пољопривредној производњи из средстава Аграрног фонда Града Бијељина за 2017. годину ступио је на снагу.

Република Српска 12.06.2017 | 14:33
Нови правилник о подстицају
Право на новчане подстицаје у пољопривреди произвођачи ће остваривати за организовани откуп поврћа, воћа, откуп пшенице рода 2016. године и дувана из 2016. године, подршку сточарству, подизање нових засада воћа, пластеничку производњу, наводњавање и афирмацију домаће пољопривредне производње.

Правилником су предвиђена и средства за изградњу инфраструктуре у сеоским подручјима, за ванредне и непредвиђене ситуације,помоћ удружењима, регрес камата за прољетну сјетву, едукацију, презентацију пројеката, посјету сајмовима, подршку увођењу сертификоване производње, суфинасирање анализа квалитета земљишта, као и пројекте развојних агенција.

За пшеницу рода 2016. године предвиђен је подстицај у износу до 0,02 КМ по килограму, а за организовани откуп воћа и поврћа до 10 одсто од просјечне тржишне цијене проданог воћа и поврћа - крушке, шљиве, вишње, кајсије и јагоде, односно краставца корнишона, паприке, парадајза, цвекле, купуса и патлиџана.

Премија за дуван прошлогодишњег рода ће износити 0,15 КМ по килограму сушеног дуванског листа. Подстицаји за откуп пшенице, односно, воћа и поврћа биће исплаћивани до висине расположивих средстава за ову намјену, једном годишње након обраде приспјелих захтјева, а подстицаје за пшеницу и дуван пољопривредна газдинства ће добијати посредством откупљивача који подносе захтјеве Аграрном фонду.

Максимална премија коју произвођач може добити по основу ове три врсте подстицаја износи 2.000 конвертибилних марака.

Правилником су, између осталог, прописани и услови за добијање подстицаја за гајење говеда и свиња, као и за нове засаде јабучастог, коштуничавог, језграстог и јагодичастог воћа.

Укупан износ средстава предвиђен за подстицаје износи 1.100.000 КМ,од чега су највећи износи предвиђени за подршку организованом откупу поврћа, воћа, пшенице и дувана-500.000 КМ, док ће 190.000 КМ бити издвојено за подршку сточарству. Остатак средстава ће бити распоређен на остале ставке предвиђене за подстицаје.


Одсјек за односе са јавношћу, Бијељина

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мм

12.06.2017 19:41

лијепо је то Мићо али почни већ једном да дајеш те подстицаје причаш о томе годинама а нико марке да добије.

ОДГОВОРИТЕ