Novi pravilnik o podsticaju

Pravilnik o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji iz sredstava Agrarnog fonda Grada Bijeljina za 2017. godinu stupio je na snagu.

Republika Srpska 12.06.2017 | 14:33
Novi pravilnik o podsticaju
Pravo na novčane podsticaje u poljoprivredi proizvođači će ostvarivati za organizovani otkup povrća, voća, otkup pšenice roda 2016. godine i duvana iz 2016. godine, podršku stočarstvu, podizanje novih zasada voća, plasteničku proizvodnju, navodnjavanje i afirmaciju domaće poljoprivredne proizvodnje.

Pravilnikom su predviđena i sredstva za izgradnju infrastrukture u seoskim područjima, za vanredne i nepredviđene situacije,pomoć udruženjima, regres kamata za proljetnu sjetvu, edukaciju, prezentaciju projekata, posjetu sajmovima, podršku uvođenju sertifikovane proizvodnje, sufinasiranje analiza kvaliteta zemljišta, kao i projekte razvojnih agencija.

Za pšenicu roda 2016. godine predviđen je podsticaj u iznosu do 0,02 КM po kilogramu, a za organizovani otkup voća i povrća do 10 odsto od prosječne tržišne cijene prodanog voća i povrća - kruške, šljive, višnje, kajsije i jagode, odnosno krastavca kornišona, paprike, paradajza, cvekle, kupusa i patlidžana.

Premija za duvan prošlogodišnjeg roda će iznositi 0,15 КM po kilogramu sušenog duvanskog lista. Podsticaji za otkup pšenice, odnosno, voća i povrća biće isplaćivani do visine raspoloživih sredstava za ovu namjenu, jednom godišnje nakon obrade prispjelih zahtjeva, a podsticaje za pšenicu i duvan poljoprivredna gazdinstva će dobijati posredstvom otkupljivača koji podnose zahtjeve Agrarnom fondu.

Maksimalna premija koju proizvođač može dobiti po osnovu ove tri vrste podsticaja iznosi 2.000 konvertibilnih maraka.

Pravilnikom su, između ostalog, propisani i uslovi za dobijanje podsticaja za gajenje goveda i svinja, kao i za nove zasade jabučastog, koštuničavog, jezgrastog i jagodičastog voća.

Ukupan iznos sredstava predviđen za podsticaje iznosi 1.100.000 КM,od čega su najveći iznosi predviđeni za podršku organizovanom otkupu povrća, voća, pšenice i duvana-500.000 КM, dok će 190.000 КM biti izdvojeno za podršku stočarstvu. Ostatak sredstava će biti raspoređen na ostale stavke predviđene za podsticaje.


Odsjek za odnose sa javnošću, Bijeljina

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mm

12.06.2017 19:41

lijepo je to Mićo ali počni već jednom da daješ te podsticaje pričaš o tome godinama a niko marke da dobije.

ODGOVORITE