Пораст насиља над дјецом

Пре неколико дана јавност је узнемирена вешћу да је сексуално нападнута петогодишњакиња у Шапцу, а пре нешто више од двадесет дана београдској полицији пријављен је непознати мушкарац који је близу школе у насељу Бежанијска коса деци нудио слаткише и игрице. Прва национална студија показала је да су у сваком школском одељењу четири детета претрпела сексуално насиље – у узрасту од 10 до 18 година.

Србија 12.06.2017 | 09:27
Пораст насиља над дјецом
Порука упозорења алармирала је родитеље основаца у Београду. Иако се сумњиви мушкарац појављивао у близини школе, директорка каже да је о томе нико није званично обавестио. Али јесте полицију.

"Што се тиче последњег случаја пријаве да је непознати мушкарац уочен у близини ОШ 'Драган Лукић', полиција је утврдила о ком лицу је реч, он је саслушан, поднета је кривична пријава и да је то прослеђено надлежном тужилаштву", објашњава инспекторка Одељења за сузбијање малолетничке делинквенције Марија Станковић.

Овај случај није реткост. Двадесет пријава годишње стигне у полицију. Најчешће због недозвољених полних радњи.

"Живимо у средини у којој се о томе мало прича, ако дете има поверење и смогне снаге да се пожали, некад то неће бити родитељ, то може бити и психолог да томе дају на важности", додаје Станковићева.

На опрез алармира и Инцест траума центар. Они бележе и седам позива недељно због сексуалног злостављања деце. Прва национална студија показала је да су у сваком школском одељењу четири детета претрпела сексуално насиље – у узрасту од 10 до 18 година. А осим тога, бар четири детета имају друга или другарицу који су прошли кроз сличне ситуације.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар