Porast nasilja nad djecom

Pre nekoliko dana javnost je uznemirena vešću da je seksualno napadnuta petogodišnjakinja u Šapcu, a pre nešto više od dvadeset dana beogradskoj policiji prijavljen je nepoznati muškarac koji je blizu škole u naselju Bežanijska kosa deci nudio slatkiše i igrice. Prva nacionalna studija pokazala je da su u svakom školskom odeljenju četiri deteta pretrpela seksualno nasilje – u uzrastu od 10 do 18 godina.

Srbija 12.06.2017 | 09:27
Porast nasilja nad djecom
Poruka upozorenja alarmirala je roditelje osnovaca u Beogradu. Iako se sumnjivi muškarac pojavljivao u blizini škole, direktorka kaže da je o tome niko nije zvanično obavestio. Ali jeste policiju.

"Što se tiče poslednjeg slučaja prijave da je nepoznati muškarac uočen u blizini OŠ 'Dragan Lukić', policija je utvrdila o kom licu je reč, on je saslušan, podneta je krivična prijava i da je to prosleđeno nadležnom tužilaštvu", objašnjava inspektorka Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije Marija Stanković.

Ovaj slučaj nije retkost. Dvadeset prijava godišnje stigne u policiju. Najčešće zbog nedozvoljenih polnih radnji.

"Živimo u sredini u kojoj se o tome malo priča, ako dete ima poverenje i smogne snage da se požali, nekad to neće biti roditelj, to može biti i psiholog da tome daju na važnosti", dodaje Stankovićeva.

Na oprez alarmira i Incest trauma centar. Oni beleže i sedam poziva nedeljno zbog seksualnog zlostavljanja dece. Prva nacionalna studija pokazala je da su u svakom školskom odeljenju četiri deteta pretrpela seksualno nasilje – u uzrastu od 10 do 18 godina. A osim toga, bar četiri deteta imaju druga ili drugaricu koji su prošli kroz slične situacije.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar