Врућине на југу узимају данак

Високе температуре које су проузрокавале сушу узимају данак пољопривредницима, поготово у Херцеговини.

Република Српска 12.06.2017 | 08:30
Врућине на југу узимају данак
"Скоро ме звао члан Удружења из Херцеговине, код њих доље гори, имају проблеме са сушом и угрожено им је све што узгајају", казао је Неџад Бицо, предсједник Удружења пољопривредника Федерације БиХ.

Суша, каже, не погодује кромпиру, који већ касни, купусу и осталом поврћу којем треба стално наводњавање.

Августин Рупчић, произвођач из Љубушког, каже да кише нема већ неко вријеме, која би им, како истиче, и те како значила. "Већ смо због мраза оштећени за 25 до 30 одсто рода кромпира", рекао је Рупчић и додаје да им помаже једино наводњавање уз помоћ пумпи.

С њим се слаже и Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара у РС, који истиче да се против суше бори даноноћним наводњавањем.

"То траје три-четири дана, па онда морамо опет испочетка. Наводњавам дињу, лубеницу, лук, кромпир и купус. Диња и лубеница сада цвјетају, њихов плод је 90 одсто вода и морамо им давати максималну влагу", казао је Мастало и додао да је луку, кромпиру и купусом довољно наводњавање за неколико наредних дана.

Истакао је да је његовим колегама у Херцеговини доста проблематично, јер парцеле нису добро покривене наводњавањем.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС и произвођач поврћа из Градишке, каже да наводњавање изискује додатне трошкове, али културе не могу без влаге.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, каже да је на њиховом подручју било кише те да тренутно ниједна пољопривредна култура није угрожена.

Поред суше, со на рану пољопривредницима утрљава и обољење пшенице. Тако Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије, каже да обољење утиче на принос, који ће, према његовој процјени, бити мањи 20 до 30 одсто.

"Судећи према ономе што сам ових дана обишао, због болести, неће бити рода онолико колико би требало да буде", рекао је Малетић.

"Што се тиче обољења пшенице, ко год њу није заштитио на вријеме, може се надати мањем роду, мада још није касно за третирање, које је пожељно да се обави два пута", казао је Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске, и нагласио да је пшеница примила довољно влаге и њој засад не треба много кише, те да јој више погодује сушно вријеме.

Што се тиче наводњавања кукурза, како објашњава Малетић, та култура још трпи сушу и моћи ће без кише још максимално десет дана.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Подстицај

12.06.2017 08:18

Киша,сунце, повјетарац, магла,кисик,град,мрак,вјетар,промаја,сумаглица,омора, хладно,топло,пријатно,снијег, угодно топло, прохладно,углавном сунчано, мрак,дан,.......и Има ли иста на овој планети а да нашим пољопривредницима одговара???? Баве ли се само они овим послом на кугли земаљској или је то само привид???!!!

ОДГОВОРИТЕ