Vrućine na jugu uzimaju danak

Visoke temperature koje su prouzrokavale sušu uzimaju danak poljoprivrednicima, pogotovo u Hercegovini.

Republika Srpska 12.06.2017 | 08:30
Vrućine na jugu uzimaju danak
"Skoro me zvao član Udruženja iz Hercegovine, kod njih dolje gori, imaju probleme sa sušom i ugroženo im je sve što uzgajaju", kazao je Nedžad Bico, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Suša, kaže, ne pogoduje krompiru, koji već kasni, kupusu i ostalom povrću kojem treba stalno navodnjavanje.

Avgustin Rupčić, proizvođač iz Ljubuškog, kaže da kiše nema već neko vrijeme, koja bi im, kako ističe, i te kako značila. "Već smo zbog mraza oštećeni za 25 do 30 odsto roda krompira", rekao je Rupčić i dodaje da im pomaže jedino navodnjavanje uz pomoć pumpi.

S njim se slaže i Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS, koji ističe da se protiv suše bori danonoćnim navodnjavanjem.

"To traje tri-četiri dana, pa onda moramo opet ispočetka. Navodnjavam dinju, lubenicu, luk, krompir i kupus. Dinja i lubenica sada cvjetaju, njihov plod je 90 odsto voda i moramo im davati maksimalnu vlagu", kazao je Mastalo i dodao da je luku, krompiru i kupusom dovoljno navodnjavanje za nekoliko narednih dana.

Istakao je da je njegovim kolegama u Hercegovini dosta problematično, jer parcele nisu dobro pokrivene navodnjavanjem.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS i proizvođač povrća iz Gradiške, kaže da navodnjavanje iziskuje dodatne troškove, ali kulture ne mogu bez vlage.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kaže da je na njihovom području bilo kiše te da trenutno nijedna poljoprivredna kultura nije ugrožena.

Pored suše, so na ranu poljoprivrednicima utrljava i oboljenje pšenice. Tako Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da oboljenje utiče na prinos, koji će, prema njegovoj procjeni, biti manji 20 do 30 odsto.

"Sudeći prema onome što sam ovih dana obišao, zbog bolesti, neće biti roda onoliko koliko bi trebalo da bude", rekao je Maletić.

"Što se tiče oboljenja pšenice, ko god nju nije zaštitio na vrijeme, može se nadati manjem rodu, mada još nije kasno za tretiranje, koje je poželjno da se obavi dva puta", kazao je Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera Republike Srpske, i naglasio da je pšenica primila dovoljno vlage i njoj zasad ne treba mnogo kiše, te da joj više pogoduje sušno vrijeme.

Što se tiče navodnjavanja kukurza, kako objašnjava Maletić, ta kultura još trpi sušu i moći će bez kiše još maksimalno deset dana.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Podsticaj

12.06.2017 08:18

Kiša,sunce, povjetarac, magla,kisik,grad,mrak,vjetar,promaja,sumaglica,omora, hladno,toplo,prijatno,snijeg, ugodno toplo, prohladno,uglavnom sunčano, mrak,dan,.......i Ima li ista na ovoj planeti a da našim poljoprivrednicima odgovara???? Bave li se samo oni ovim poslom na kugli zemaljskoj ili je to samo privid???!!!

ODGOVORITE