Сауди Арабија: Носиш дрес Барсе?! 15 година затвора!

Власти Саудијске Арабије донеле су закон по којем прети до 15 година затвора и 150. 000 евра казне сваком ко обуче дрес шпанског фудбалског клуба Барселоне.  

Фудбал 12.06.2017 | 16:00
Сауди Арабија: Носиш дрес Барсе?! 15 година затвора!
За ношење дреса Барсе у Саудијској Арабији прети 15 година робије! Предратно стање на Арапском полуострву утиче и на сасвим обичне, животне ствари.

Проблем је у томе што је Барселонин спонзор "Катар ервејза", а Саудијска Арабија је раније ове недеље прекинула дипломатске односе с Катаром, пише агенција Хина.

Сличан закон ускоро би могли да донесу и Уједињени Арапски Емирати, Египат и Јемен.

"Катар ервејз" је спонзор Барселоне четири године, али од почетка наредне сезоне на дресу каталонског клуба биће име новог спонзора, јапанске компаније Ракутен.

Криза је избила у понедељак када су Саудијска Арабија, Емирати, Бахреин и Египат прекинули дипломатске везе с Дохом, под оптужбом да одржава везе с "терористичким организацијама и секташким групама које желе да дестабилизују регион", међу којима су поменули Муслиманско братство, Исламску државу и Ал Каиду.

Те земље, које Катару замерају и приближавање Техерану, обуставиле су летове према и из Дохе и затвориле своје границе с Катаром.

Катарске власти су одбациле ове оптужбе.

Од како је неколико арапских земаља напрасно, буквално преко ноћи оптужило Катар за све проблеме света са тероризмом и радикалним исламизмом, те га изоловало и прети му ратом и уништењем, ситуација на Арапском полуострву се значајно радикализовала. А када је тако (а то добро знамо на својој кожи) онда долази до веома баналних ситуација, које доводе до тога да се човек ухвати за главу и у стилу Младена Делића завапи "да ли је могуће". 

Тако је сада у Саудијској Арабији веома опасно носити дресове Барселоне и то због спонзора, познате катарске авиокомпаније. Заправо, можете да носите дрес, али морате да сакријете назив напрасно омражене државе, а ако то не урадите можете да "заглавите у бајбокану" на чак 15 година! А нико жив вам не би препоручио тамошње затворе који су једни од најгорих и најбруталнијих на свету. Бизарна ситуација која се пренела и на медије који по сваку цену морају да избегну помињање Катра, посебно у позитивном контексту.

Тако су, нпр. са реклама за Лигу шампиона на којима се налази неко од Барсиних звезда избрисан главни спонзор, а на том месту стоји бели правоугаоник. Као у време најгорих цензура пред Други светски рат. Рат не бира жртве...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар