Saudi Arabija: Nosiš dres Barse?! 15 godina zatvora!

Vlasti Saudijske Arabije donele su zakon po kojem preti do 15 godina zatvora i 150. 000 evra kazne svakom ko obuče dres španskog fudbalskog kluba Barselone.  

Fudbal 12.06.2017 | 16:00
Saudi Arabija: Nosiš dres Barse?! 15 godina zatvora!
Za nošenje dresa Barse u Saudijskoj Arabiji preti 15 godina robije! Predratno stanje na Arapskom poluostrvu utiče i na sasvim obične, životne stvari.

Problem je u tome što je Barselonin sponzor "Katar ervejza", a Saudijska Arabija je ranije ove nedelje prekinula diplomatske odnose s Katarom, piše agencija Hina.

Sličan zakon uskoro bi mogli da donesu i Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Jemen.

"Katar ervejz" je sponzor Barselone četiri godine, ali od početka naredne sezone na dresu katalonskog kluba biće ime novog sponzora, japanske kompanije Rakuten.

Kriza je izbila u ponedeljak kada su Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske veze s Dohom, pod optužbom da održava veze s "terorističkim organizacijama i sektaškim grupama koje žele da destabilizuju region", među kojima su pomenuli Muslimansko bratstvo, Islamsku državu i Al Kaidu.

Te zemlje, koje Kataru zameraju i približavanje Teheranu, obustavile su letove prema i iz Dohe i zatvorile svoje granice s Katarom.

Katarske vlasti su odbacile ove optužbe.

Od kako je nekoliko arapskih zemalja naprasno, bukvalno preko noći optužilo Katar za sve probleme sveta sa terorizmom i radikalnim islamizmom, te ga izolovalo i preti mu ratom i uništenjem, situacija na Arapskom poluostrvu se značajno radikalizovala. A kada je tako (a to dobro znamo na svojoj koži) onda dolazi do veoma banalnih situacija, koje dovode do toga da se čovek uhvati za glavu i u stilu Mladena Delića zavapi "da li je moguće". 

Tako je sada u Saudijskoj Arabiji veoma opasno nositi dresove Barselone i to zbog sponzora, poznate katarske aviokompanije. Zapravo, možete da nosite dres, ali morate da sakrijete naziv naprasno omražene države, a ako to ne uradite možete da "zaglavite u bajbokanu" na čak 15 godina! A niko živ vam ne bi preporučio tamošnje zatvore koji su jedni od najgorih i najbrutalnijih na svetu. Bizarna situacija koja se prenela i na medije koji po svaku cenu moraju da izbegnu pominjanje Katra, posebno u pozitivnom kontekstu.

Tako su, npr. sa reklama za Ligu šampiona na kojima se nalazi neko od Barsinih zvezda izbrisan glavni sponzor, a na tom mestu stoji beli pravougaonik. Kao u vreme najgorih cenzura pred Drugi svetski rat. Rat ne bira žrtve...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar