Загреб: Одржан 16. ''Прајд''

Шеснаеста Поворка поноса ЛГБТИQ особа и породица одржана је данас у Загребу под слоганом "Слободан живот почиње поносом".

Регион 10.06.2017 | 20:59
Загреб: Одржан 16. ''Прајд''
Парада поноса окупила је према речима организатора око 10.000 учесника, а с ње су поручили да им је, како би могли да заиста живе слободно, потребно омогућити да буду отворени у погледу свог родног идентитета и полне оријентације, а да као предуслов за то морају имати материјалну сигурност и независност, пренела је Хина.

Поворка поноса почела је окупљањем у 15 сати , потом су учесници прошли кроз центар града а завршена је јавним скупом и концертом.

Учесници су носили транспаренте с порукама "С олтара мржња, из поворке мржња", "Свака фобија је робија", "Зашто је мушкарац у хаљини на улици педер, а у Цркви свештеник?" и друге.

Поворку су подржали политичари и познате особе из друштвеног живота - потпредседник Владе Предраг Штромар, посланици у Сабору, бивши СДП-ов министар унутрашњих послова Ранко Остојић, бивши хрватски председник Иво Јосиповић, председник СДСС-а Милорад Пуповац и други.

Поворка је прошла без инцидената. Један противник је реаговао на окупљање тако што је на Тргу бана Јелачића мирно стао пред поворку са сликом Исуса, на шта га је полиција удаљила од поворке. Поворку су чували специјалци, а грађани су је са занимањем пратили.

Пре почетка поворке, организатори су прочитали проглас у којем су поручили да ће се изборити да сексуалност буде простор слободе и ужитка као и да не пристају на репресивни режим који им се покушава наметнути.

Загреб Прајду придружиле су се дипломате петнаестак земаља.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нејасно

10.06.2017 21:57

Разумијем да су педери постојали одувјек, али који је фазон то истицати пропагирати то ми није јасно,...због овога и слицних ствари це пропасти западна цивилизација, у то нема сумње..и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЗ

11.06.2017 04:21

Каквог ли блама, од параде срама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Втф

11.06.2017 07:02

Са цим се поносе ? Да ли исто требам да се поносим сто нисан оно сто они јесу? И да парадирам нагласавајуци то ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

11.06.2017 09:08

Да би их задузили за јос милијарду иду сви на параду, ебес дупе дај паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрињац

11.06.2017 09:37

Дрзавно руководство је педерско па дозвољавају такве срамне параде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сосон и Цејен

11.06.2017 17:02

Е док је таквих коментара они це и тразити те параде.Пусти их,нека раде шта хоће,ата кога брига.Њихов проблем.