Zagreb: Održan 16. ''Prajd''

Šesnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i porodica održana je danas u Zagrebu pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom".

Region 10.06.2017 | 20:59
Zagreb: Održan 16. ''Prajd''
Parada ponosa okupila je prema rečima organizatora oko 10.000 učesnika, a s nje su poručili da im je, kako bi mogli da zaista žive slobodno, potrebno omogućiti da budu otvoreni u pogledu svog rodnog identiteta i polne orijentacije, a da kao preduslov za to moraju imati materijalnu sigurnost i nezavisnost, prenela je Hina.

Povorka ponosa počela je okupljanjem u 15 sati , potom su učesnici prošli kroz centar grada a završena je javnim skupom i koncertom.

Učesnici su nosili transparente s porukama "S oltara mržnja, iz povorke mržnja", "Svaka fobija je robija", "Zašto je muškarac u haljini na ulici peder, a u Crkvi sveštenik?" i druge.

Povorku su podržali političari i poznate osobe iz društvenog života - potpredsednik Vlade Predrag Štromar, poslanici u Saboru, bivši SDP-ov ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović, predsednik SDSS-a Milorad Pupovac i drugi.

Povorka je prošla bez incidenata. Jedan protivnik je reagovao na okupljanje tako što je na Trgu bana Jelačića mirno stao pred povorku sa slikom Isusa, na šta ga je policija udaljila od povorke. Povorku su čuvali specijalci, a građani su je sa zanimanjem pratili.

Pre početka povorke, organizatori su pročitali proglas u kojem su poručili da će se izboriti da seksualnost bude prostor slobode i užitka kao i da ne pristaju na represivni režim koji im se pokušava nametnuti.

Zagreb Prajdu pridružile su se diplomate petnaestak zemalja.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nejasno

10.06.2017 21:57

Razumijem da su pederi postojali oduvjek, ali koji je fazon to isticati propagirati to mi nije jasno,...zbog ovoga i slicnih stvari ce propasti zapadna civilizacija, u to nema sumnje..i treba.

ODGOVORITE
Name

TZ

11.06.2017 04:21

Kakvog li blama, od parade srama.

ODGOVORITE
Name

Vtf

11.06.2017 07:02

Sa cim se ponose ? Da li isto trebam da se ponosim sto nisan ono sto oni jesu? I da paradiram naglasavajuci to ?

ODGOVORITE
Name

virus

11.06.2017 09:08

Da bi ih zaduzili za jos milijardu idu svi na paradu, ebes dupe daj pare.

ODGOVORITE
Name

podrinjac

11.06.2017 09:37

Drzavno rukovodstvo je pedersko pa dozvoljavaju takve sramne parade.

ODGOVORITE
Name

Soson i Cejen

11.06.2017 17:02

E dok je takvih komentara oni ce i traziti te parade.Pusti ih,neka rade šta hoće,ata koga briga.Njihov problem.