Трамп пали ватру, Путин се грије

Амерички предсједник Доналд Трамп распирује опасну ватру на Блиском истоку, док руски лидер Владимир Путин не пропушта прилику да се угрије на њој. Путин претвара Русију у једну од одлучујуц́их сила у региону, пише њемачки “Ханделсблатт“, а преноси “Спутњик“.

Свијет 10.06.2017 | 18:46
Трамп пали ватру, Путин се грије
“Политика нове администрације Бијеле куц́е на Блиском истоку физички јача позиције Русије. Руски предсједник постаје главни побједник у глобалној геополитичкој борби“, наводи аутор чланка Матијас Бругман.

“Ханделсблатт“ наводи да се ситуација током Трампове владавине веома разликује од времена Барака Обаме. Вашингтон се сада посвађао и са Европом и са арапским свијетом. У исто вријеме је Владимир Путин, наставља издање, “преузео тактику Меркелове“ – ја настављам, а остали нек се сами снађу. 

Заједно са низом активних самосталних корака, то је довело Русију до водец́е позиције у глобалној хијерархији, пише аутор чланка, упозоравајуц́и да ц́е значај руске државе у међународној арени наставити да расте, између осталог захваљујуц́и Трампу. 

“Својом политиком Трамп је фактички подијелио Арапе, које је заправо хтио да уједини против Ирана – и на крају су се државе Персијског залива уротиле против Катара, оптуживши га за подршку Ирану и за финансирање терориста“, пише издање, наводец́и да нови амерички предсједник подржава оне који се ослањају на војску, а не на дипломатију. 

Аутор наводи да актуелни конфликт у Персијском заливу не окрец́е ка Русији само Катар, који је, како подсјец́а аутор, вец́ себи осигурао пакет акција “Росњефта“. Руски енергетски концерни су се учврстили у Либији. Турска, чланица НАТО-а, окренула се од Европе и сматра Москву партнером.

Пријатељске везе са Русијом жели да сачува и Иран – он у Сирији подржава владине снаге.  “Русија је поново постала једна од одлучујуц́их снага на Блиском истоку“, наводи се у чланку. 

Аутор чланка посебно указује на позицију Катара, који је такође стао на страну Москве. У чланку се наводи и да би Пекинг, након што су Сједињене Државе изашле из Париског споразума о клими, могао да промијени свој став. 

При свему томе, САД не могу себи да дозволе да се окрену од Русије када су им потребни партнери у борби против међународног тероризма, наводи се у чланку. 

“Данас се о Путину може говорити парафразирањем римске пословице – дошао, видео и победио“, закључује “Ханделсблатт".

Извор: Спутњик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

надимак

10.06.2017 17:10

Ту се висе незна ни ко пије ни ко плаца. Амери рокају асадовце па сад хоце да рокну побуњенике. Турска цланица натоа сарадјује са русима и подрзаје катар и бори се против асада и исила. Катар финансира исил и побуњенике против асада и русије. И сад сазнајемо да су савезници са ираном. Ја ово кад сам сконт'о, сконт'о сам да нисам ниста разумио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЈА ИСТО

10.06.2017 18:36

Сада знам исто колико сам знао док није ниста ни поцело

Name

Др

10.06.2017 19:28

Овдје је све јасно страдају невини док се сукобљавају силедзије које имају висак наорузања све упаковано у тобозње геополитицке интаресе уствари контрола нафте , плина а боле њих брига за цивиле народе битан је профит

Name

Рис

10.06.2017 17:41

Тако тако само тако то срце жели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

10.06.2017 18:16

Полако,сви це доци на ред.

Name

Требава

10.06.2017 20:36

Тешко земљи коју велике силе одаберу за своје игралиште,ми смо то осјетили на својој кожи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повратак

10.06.2017 22:54

Руси су се вратили и у Ирак и у Египат и у Либију ,а богами из Сирије их неце ни истјерати нико.И сад је само питање сто избисе толики ратови и сто изгинусе толики људи.

ОДГОВОРИТЕ