Tramp pali vatru, Putin se grije

Američki predsjednik Donald Tramp raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku, dok ruski lider Vladimir Putin ne propušta priliku da se ugrije na njoj. Putin pretvara Rusiju u jednu od odlučujućih sila u regionu, piše njemački “Handelsblatt“, a prenosi “Sputnjik“.

Svijet 10.06.2017 | 18:46
Tramp pali vatru, Putin se grije
“Politika nove administracije Bijele kuće na Bliskom istoku fizički jača pozicije Rusije. Ruski predsjednik postaje glavni pobjednik u globalnoj geopolitičkoj borbi“, navodi autor članka Matijas Brugman.

“Handelsblatt“ navodi da se situacija tokom Trampove vladavine veoma razlikuje od vremena Baraka Obame. Vašington se sada posvađao i sa Evropom i sa arapskim svijetom. U isto vrijeme je Vladimir Putin, nastavlja izdanje, “preuzeo taktiku Merkelove“ – ja nastavljam, a ostali nek se sami snađu. 

Zajedno sa nizom aktivnih samostalnih koraka, to je dovelo Rusiju do vodeće pozicije u globalnoj hijerarhiji, piše autor članka, upozoravajući da će značaj ruske države u međunarodnoj areni nastaviti da raste, između ostalog zahvaljujući Trampu. 

“Svojom politikom Tramp je faktički podijelio Arape, koje je zapravo htio da ujedini protiv Irana – i na kraju su se države Persijskog zaliva urotile protiv Katara, optuživši ga za podršku Iranu i za finansiranje terorista“, piše izdanje, navodeći da novi američki predsjednik podržava one koji se oslanjaju na vojsku, a ne na diplomatiju. 

Autor navodi da aktuelni konflikt u Persijskom zalivu ne okreće ka Rusiji samo Katar, koji je, kako podsjeća autor, već sebi osigurao paket akcija “Rosnjefta“. Ruski energetski koncerni su se učvrstili u Libiji. Turska, članica NATO-a, okrenula se od Evrope i smatra Moskvu partnerom.

Prijateljske veze sa Rusijom želi da sačuva i Iran – on u Siriji podržava vladine snage.  “Rusija je ponovo postala jedna od odlučujućih snaga na Bliskom istoku“, navodi se u članku. 

Autor članka posebno ukazuje na poziciju Katara, koji je takođe stao na stranu Moskve. U članku se navodi i da bi Peking, nakon što su Sjedinjene Države izašle iz Pariskog sporazuma o klimi, mogao da promijeni svoj stav. 

Pri svemu tome, SAD ne mogu sebi da dozvole da se okrenu od Rusije kada su im potrebni partneri u borbi protiv međunarodnog terorizma, navodi se u članku. 

“Danas se o Putinu može govoriti parafraziranjem rimske poslovice – došao, video i pobedio“, zaključuje “Handelsblatt".

Izvor: Sputnjik

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

nadimak

10.06.2017 17:10

Tu se vise nezna ni ko pije ni ko placa. Ameri rokaju asadovce pa sad hoce da roknu pobunjenike. Turska clanica natoa saradjuje sa rusima i podrzaje katar i bori se protiv asada i isila. Katar finansira isil i pobunjenike protiv asada i rusije. I sad saznajemo da su saveznici sa iranom. Ja ovo kad sam skont'o, skont'o sam da nisam nista razumio.

ODGOVORITE
Name

IJA ISTO

10.06.2017 18:36

Sada znam isto koliko sam znao dok nije nista ni pocelo

Name

Dr

10.06.2017 19:28

Ovdje je sve jasno stradaju nevini dok se sukobljavaju siledzije koje imaju visak naoruzanja sve upakovano u toboznje geopoliticke intarese ustvari kontrola nafte , plina a bole njih briga za civile narode bitan je profit

Name

Ris

10.06.2017 17:41

Tako tako samo tako to srce želi.

ODGOVORITE
Name

popara

10.06.2017 18:16

Polako,svi ce doci na red.

Name

Trebava

10.06.2017 20:36

Teško zemlji koju velike sile odaberu za svoje igralište,mi smo to osjetili na svojoj koži.

ODGOVORITE
Name

Povratak

10.06.2017 22:54

Rusi su se vratili i u Irak i u Egipat i u Libiju ,a bogami iz Sirije ih nece ni istjerati niko.I sad je samo pitanje sto izbise toliki ratovi i sto izginuse toliki ljudi.

ODGOVORITE