Милиони марака за топли оброк

Близу девет милиона КМ потрошила је држава за топле оброке запослених у Министарству одбране и Оружаним снагама Босне и Херцеговине у 2016. години, потврђено је из Канцеларије за односе с јавношћу Министарства одбране.

Босна и Херцеговина 10.06.2017 | 16:14
Милиони марака за топли оброк
Оружане снаге БиХ су једне од ријетких или можда и једина војска у свету чији припадници добију новац да купе храну, а не хране се у војној кухињи, што је пракса и код највећих војски света, пише ''Нап.ба''.

Професор безбедности и одбране из Сарајева Неџад Ахатовић каже да би Оружане снаге БиХ годишње могла уштедети неколико милиона КМ само када би се отворила војна кухиња тамо где постоје ти капацитети, а новац који би добили уштедама могао би се искористити за осигурање војника, обнову возног парка Оружаних снага, који је у доста лошем положају, или у неке друге неопходне сврхе.

''Министарка одбране Марина Пендеш мора прекинути нелогична решешња. За почетак може покренути иницијативу да се укине подела новца за топли оброк за припаднике Оружаних снага, и да се та средства уложе у формирање централних кухиња на нивоу објеката, или да се више објеката храни из једне кухиње. Логистичка структура унутар Оружаних снага БиХ треба да преузме одговорност за прехрањивање свих војника, тамо где је то могуће'', каже Ахатовић.

Министарство одбране запошљава око 360 особа, а Оружане снаге око 9.000. Држава годишње издваја око 285 милиона КМ за њихове потребе.

Иако су то за државни буџет БиХ огромна средства, за ОСБиХ је то недовољно. Траже се нова издвајања као би се војска модернизовала.

Ахатовић не спори да ОСБиХ требају нова улагања за подизање квалитета, али сматра да се много тога може унапредити и са правилном прерасподелом постојећих средстава.

Он критикује да се министарка Пендеш највише бави политиком, а најмање њеним послом, пише ''НАП''.

Извор: Блиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

судија

10.06.2017 16:28

Чега су се они ухватили. Па обезбједите им кухињу са цијенама ко у пресједништву Бечка шницла и салата плус колач читаве ЧЕТИРИ КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

10.06.2017 17:47

Коме јос треба ова војска. Ником. Умјесто да се новац који се издваја за фиктивну војску усмјери за уредјење скола које не лице ни на ста, ми тросимо за неку војску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.06.2017 18:59

И то војску која би се у случају рата распала пре изласка из касарни.

Name

Бј

10.06.2017 19:32

Ех само сањајте. Најбоље би било да се врати ЈНА и у њој 75 постио официра са једне стране. Или некаква Југославија и 75 посто дрзавне администрације са једне стране. Људи просло је време масте и наивне математике!!

Name

Драган

10.06.2017 20:50

@БЈ: Ти не конташ да је ова БиХ "војска" управо попут ЈНА. Нешто што би се распало после првог метка. Ево, ја сам резервни официр са ратним искуством. Болела би ме патка да ратујем за некакву Босну.

Name

Нешо

11.06.2017 06:56

Како брзо заборављате шта су ОС урадиле у случају поплава и колико су помогле народу. Нису ОС сјајне али нису ни "паразити" ове земље. Погледајте мало по општинама и владама. Шта сте налегли на ОС. Највећи проблем у ОС су високи официри, бригадири и генерали који су, као у цивилним институцијама, изгубили додир са обичним војником-човјеком. Проблеми су у МО и у генералима....тендери и остали лоповлук.