Milioni maraka za topli obrok

Blizu devet miliona KM potrošila je država za tople obroke zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u 2016. godini, potvrđeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Bosna i Hercegovina 10.06.2017 | 16:14
Milioni maraka za topli obrok
Oružane snage BiH su jedne od rijetkih ili možda i jedina vojska u svetu čiji pripadnici dobiju novac da kupe hranu, a ne hrane se u vojnoj kuhinji, što je praksa i kod najvećih vojski sveta, piše ''Nap.ba''.

Profesor bezbednosti i odbrane iz Sarajeva Nedžad Ahatović kaže da bi Oružane snage BiH godišnje mogla uštedeti nekoliko miliona KM samo kada bi se otvorila vojna kuhinja tamo gde postoje ti kapaciteti, a novac koji bi dobili uštedama mogao bi se iskoristiti za osiguranje vojnika, obnovu voznog parka Oružanih snaga, koji je u dosta lošem položaju, ili u neke druge neophodne svrhe.

''Ministarka odbrane Marina Pendeš mora prekinuti nelogična rešešnja. Za početak može pokrenuti inicijativu da se ukine podela novca za topli obrok za pripadnike Oružanih snaga, i da se ta sredstva ulože u formiranje centralnih kuhinja na nivou objekata, ili da se više objekata hrani iz jedne kuhinje. Logistička struktura unutar Oružanih snaga BiH treba da preuzme odgovornost za prehranjivanje svih vojnika, tamo gde je to moguće'', kaže Ahatović.

Ministarstvo odbrane zapošljava oko 360 osoba, a Oružane snage oko 9.000. Država godišnje izdvaja oko 285 miliona KM za njihove potrebe.

Iako su to za državni budžet BiH ogromna sredstva, za OSBiH je to nedovoljno. Traže se nova izdvajanja kao bi se vojska modernizovala.

Ahatović ne spori da OSBiH trebaju nova ulaganja za podizanje kvaliteta, ali smatra da se mnogo toga može unaprediti i sa pravilnom preraspodelom postojećih sredstava.

On kritikuje da se ministarka Pendeš najviše bavi politikom, a najmanje njenim poslom, piše ''NAP''.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

sudija

10.06.2017 16:28

Čega su se oni uhvatili. Pa obezbjedite im kuhinju sa cijenama ko u presjedništvu Bečka šnicla i salata plus kolač čitave ČETIRI KM

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

10.06.2017 17:47

Kome jos treba ova vojska. Nikom. Umjesto da se novac koji se izdvaja za fiktivnu vojsku usmjeri za uredjenje skola koje ne lice ni na sta, mi trosimo za neku vojsku.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.06.2017 18:59

I to vojsku koja bi se u slučaju rata raspala pre izlaska iz kasarni.

Name

Bj

10.06.2017 19:32

Eh samo sanjajte. Najbolje bi bilo da se vrati JNA i u njoj 75 postio oficira sa jedne strane. Ili nekakva Jugoslavija i 75 posto drzavne administracije sa jedne strane. Ljudi proslo je vreme maste i naivne matematike!!

Name

Dragan

10.06.2017 20:50

@BJ: Ti ne kontaš da je ova BiH "vojska" upravo poput JNA. Nešto što bi se raspalo posle prvog metka. Evo, ja sam rezervni oficir sa ratnim iskustvom. Bolela bi me patka da ratujem za nekakvu Bosnu.

Name

Нешо

11.06.2017 06:56

Како брзо заборављате шта су ОС урадиле у случају поплава и колико су помогле народу. Нису ОС сјајне али нису ни "паразити" ове земље. Погледајте мало по општинама и владама. Шта сте налегли на ОС. Највећи проблем у ОС су високи официри, бригадири и генерали који су, као у цивилним институцијама, изгубили додир са обичним војником-човјеком. Проблеми су у МО и у генералима....тендери и остали лоповлук.