Трамп: Тероризам финансира Катар

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп оптужио је данас катарске лидере да финансирају екстремисте и затражио од њих да прекину са тим финансирањем, што су поздравиле власти Саудијске Арабије и њени савезници.

Свијет 10.06.2017 | 15:37
Трамп: Тероризам финансира Катар
Саудијска Арабија је саопштила да је неопходно да Катар хитно промијени своју политику, пренио је АФП. "Борба против тероризма и хитна промјена политике више није избор... посвећеност захтјева одлучно и брзо дјеловање", пренијела је новинска агенција Сауди.

Уједињени Арапски Емирати су поздрављајући Трампову изјаву истакли да је сљедећи корак који треба да учини Катар - признање ових забринутости и преиспитивање регионалне политике, пренијела је новинска агенција ВАМ.

То ће обезбиједити неопходну основу за било какве разговоре, наводе УАЕ. Бахреин је, пак, истакао да је неопходно да Катар коригује своју политику и транспарентно се ангажује у борби против тероризма, пренијела је новинска агенција БНА.

Амбасадор Катра у САД Мешал Хамад Ал Тани је, међутим, на свом Тwиттер налогу, написао да Катар апелује на администрацију САД да се поузда на сопствене изворе, а не на земље са "политичким агендама".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније данас да је Русија са забринутошћу примила информацију о заоштравању дипломатских односа арапских земаља са Катаром, пренио је ТАСС. Наводи се да је Лавров то казао на почетку разговора са катарским шефом дипломатије Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем.

"Наравно, међу питањима (о којима ћемо разговарати) требало би да буде и погоршање ситуације у арапском свијету. Информација да су одређене арапске земље заоштриле односе са Катаром нас је забринула", рекао је Лавров.

Он је Ал Танију поручио да је неопходно обезбиједити сарадњу на Блиском истоку како би борба против тероризма била успјешна. Државни секретар САД Рекс Тилерсон позвао је јуче Саудијску Арабију и остале земље Персијског залива да ублаже блокаду према Катару, наводећи да она има хуманитарне посљедице и утиче на борбу против Исламске државе коју предводе САД.

"Очекујемо да ће ове државе одмах предузети кораке којима ће се ситуација смирити и да ће уложити искрене напоре да реше међусобне размирице", рекао је Тилерсон у краткој изјави за медије, пренио је Ројтерс.

Како су агенције претходно извијестиле, Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин прекинули су односе са Катаром оптужујући га за финансирање екстремистичких група и Ирана, што су катарске власти негирале.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Трамп закухава ли закухава

10.06.2017 13:59

Мени је ово јако занимљиво јер рецимо 15 од 18 Арапа који су извели напад на Њујорк 11. новембра је досло из Саудијске Арабије а не из Катара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.ФБиХ

10.06.2017 14:41

Напад у Америци на два небодера су јаро мој извели пргави амери.Они богатији сви остали тај дан куци само биједа досла да ради и заплатила, све је то било смисљено а ти вјеруј и даље у ту прицу.цао

Name

Ре

10.06.2017 14:49

Напад је изврсен 11.септембра а не новембра. тај 11.9 је благовремено најављен ранијих година а наравно да је био фалсе флаг

Name

перо

10.06.2017 15:10

Мора неко бит на реду сад после сирије иде катар па тако даље никад пара доста

Name

Оде Катар

10.06.2017 15:07

Оде Катар Русима.Оде Саудија до дјавола.Царство зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.06.2017 16:15

Среца је сто Саудици наруцисе онолико наорузање.......?? Одмах их САД гледају другације.....!!!

Name

Циркус

10.06.2017 16:03

Ниси ти зуцо дзаба скоро био у Емиратима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qатар Аирwаyс

10.06.2017 16:41

Како це сад Ал Дзазира да истину фризира? Ко це јој вјеровати и како це нам подастирати "истину" из земље која се доводи у везу са тероризмом?

ОДГОВОРИТЕ